Veganska baconlindade prinskorvar med senap och äpple

*I samarbete med Anamma*

Hej!

Jag hoppas att allt är fint med er! Nu börjar det närma sig jul på nytt och det är sedvanligt dags för att börja knäcka ur sig en massa nya julrecept om du är en matbloggare som jag. Man kan undra, behövs fler julrecept? Förra året la jag ju faktiskt ut ett blogginlägg med nästan 30 stycken veganska julrecept för det kompletta julbordet. Hur mycket jul kan det bli egentligen? 😉 Enkelt – väldigt mycket! Det finns alltid plats för mer jul, framförallt på jul! 😉

Omväxling förnöjer och det finns en stor poäng i att introducera ett par nya inslag då och då på julbordet. Så när Anamma hörde av sig och ville göra något julbordsrecept utifrån deras vegoprinskorv så kände jag att jag ville göra något relativt bekant och konservativt utan att för den sakens skull bli tråkig och upprepande. Jag har ju redan ett recept sedan förra året på hemmagjord vegansk prinskorv gjord på Anammas formbara färs och kan du ju helt enkelt bara steka prinskorven rakt upp och ner…

Men OM du skulle vilja spicea till din prinskorv lite mer så har jag faktiskt helt rätt sak för dig här. Det är liiiiite pilligt att göra rispappersbaconet, men om du bara tar dig lite tid och kanske ber någon att hjälpa dig att vända remsorna i vatten och marinad så är det väldigt enkelt. Och det blir verkligen otroligt gott!

Jag är väldigt glad för att det finns så många bra vegoprodukter som gör det lätt att göra julbordet veganskt nuförtiden. Du kan som sagt välja att göra egna prinskorvar, men du kan också lika väl göra som köttätarna och köpa färdiga prinskorvar och steka dem. Det finns ingen skam i det alls. Anammas korvar är supergoda och jätteenkla att laga till, det är bara att steka dem från fryst. Eller så gör du så här och får en liten guldkant på det hela! Det är helt upp till dig.

Rispappersbaconet kan verka lite pilligt, men så fort du fått till det så är det lätthanterat och blir riktigt gott och krispigt. Viktigt är dock bara att låta rispappret bli riktigt knaprigt i ugnen. Om du underbakar det så är risken att det blir lite segt, vilket fortfarande är gott men det är ännu godare om det får bli knaprigt.

Veganska baconlindade prinskorvar med senap och äpple, 15-16 st

 • 1 paket Anamma Vegoprins á 300 g
 • 1 svenskt rött äpple av någon god vintersort
 • 3-4 msk grovkorning skånsk senap
 • 5 ark rispapper till vietnamesiska vårrullar
 • 3 msk japansk ljus sojasås
 • 1 tsk liquid smoke
 • 1 msk agavesirap
 • 2 msk rapsolja
 • 1 tsk näringsjäst (går att utesluta)
 • 1 tsk rökt paprikapulver
 • Varmt vatten till blötläggning

Gör så här

 1. Börja med att sätta ugnen på 250 grader grillvärme
 2. Ta fram korvarna ur frysen och låt dem börja tina lite medan du förbereder rispappersbaconet
 3. Med en riktigt vass kniv, skär rispappersarken i ca 3 cm tjocka remsor. Det enklaste är om du helt enkelt pressar kniven mot rispappret i en gungande rörelse från spetsen mot hantaget. Då får du fina remsor utan att rispappret spricker, vilket det finns en stor risk för om du försöker bryta eller klippa dem i remsor.
 4. Blanda sojasås, rapsolja, sirap, liquid smoke, paprikapulver och näringsjäst till en marinad och häll ut i botten på en ugnsform eller tallrik med djupa kanter. Du ska få plats med en hel remsa nedsänkt i marinaden. I en annan lika stor tallrik eller form häller du upp ca 1 cm varmt vatten.
 5. Lägg därefter ner rispappersremsorna några i taget i det varma vattnet. Det gör att de börjar mjukas upp. Så fort de blir mjuka (var försiktig så de inte ligger i för länge, då blir de supersladdriga och svårarbetade) tar du upp dem med en tång eller med fingrarna och lägger ner i den kalla marinaden och låter suga åt sig i någon minut. Lägg därefter den marinerade remsan på ett bakplåtspapper. Återupprepa med en annan remsa och lägg denna över den första, så att du får två ungefär lika stora marinerade remsor på varandra.
 6. Återupprepa tills du är klar med alla remsor och de ligger i par om två på bakplåtspappret och drar åt sig marinaden. Du kommer ha ett gäng större remsor bestående av mittenbitarna från rispappret och ett gäng mindre halvmånsformade som består av kantbitarna från rispappret. Skär mittenbitarna i hälften så du får två ca 7-8 cm långa remsor. Dessa är precis lagom storlek för att räcka runt prinskorven och en äppelbit. Kantbitarna låter du vara som de är.
 7. Kärna ur och skär äpplet i 16 smala klyftor. Bred en liten klick senap på en prinskorv och använd senapen för att klistra ihop korven med en klyfta äpple. Rulla försiktigt in korven och äpplet i en remsa rispappersbacon och lägg därefter upp dem en i taget i en ugnsform med bakplåtspapper, lite som på bilderna. Det enklaste sättet att rulla in korvarna är att lägga dem på rispappret där det ligger på bakplåtspappret och rulla in dem på bordet, lite som du skulle ha rullat en sushirulle. Återuppprepa tills alla korvar och äppelbitar är ihopparade och invirade.
 8. Om du vill så kan du steka dessa istället för att ugnsbaka dem. Då förseglar du rispappersbaconet med en tandpetare genom äpplet och korven och steker dem försiktigt i stekpannan på bägge långsidor tills baconet är knaprigt och korven genomstekt.
 9. Baka annars korvarna i ugnen på grillvärme i ca 10-12 minuter tills rispappret är bubbligt och äpplet och korven fått fin färg. Det är viktigt att du kör på hög värme så rispappersbaconet krispar till sig. Att ha låtit korvarna ha tinat lite i förväg gör att de tillagas lika snabbt som baconet på den höga värmen och inte bränns på utsidan innan de tinat i mitten.
 10. Servera som en del av en buffé, som plockmat eller tillsammans med potatismos som en huvudrätt!

, , , , , , ,

One Response to Veganska baconlindade prinskorvar med senap och äpple

 1. Arne Nilsson,Borås 29 december, 2020 at 03:55 #

  Det ser jävligt gott ut, precis som du sa. Bra marknadsföring, grabben, fortsätt så här!
  A

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes