Hemmagjorda veganska prinskorvar – Recept

*** I Samarbete med Anamma ***

Hej!

Det här receptet är jag väldigt nöjd med! Jag vet att det verkligen inte är supervanligt att man gör sina egna prinskorvar, men som vegan kan det ibland vara ganska svårt att hitta veganska prinskorvar i matbutikerna, så om man inte vill nöja sig med att bara ta vanlig sojakorv och skära i mindre bitar så är det här faktiskt ett riktigt bra och roligt alternativ.

Kryddningen går att variera helt efter eget tycke, men den här blir faktiskt riktigt ”korv” lik. Jag har gjort ett annat liknande recept tidigare där jag använder den här tekniken för att göra Chorizo, men du kan säkert också försöka luska ut andra klassiska korvkryddningar och köra på dem. Gör du korvarna lagom stora så passar de faktiskt riktigt bra i korvbröd och får riktigt schysst konsistens. Tricket är att inte ha för mycket stora grönsaksbitar i smeten som får den att ramla i sär lättare. Gör gärna som här och mixa grönsakerna till en puré som du blandar ner för absolut bästa konsistens.

Att använda aluminiumfolie är mest för att det är lätt att få tag i och har hög värmetålighet. Veganska fjälster är ofta ganska svårt att få tag i, men om du har värmetålig plastfolie går det precis lika bra!

Hemmagjorda veganska prinskorvar, ca 25 st

 • 850 g Anamma Formbar Färs
 • 2 stora gula lökar
 • 6 lagerblad
 • 3 klyftor vitlök
 • 1 tsk liquid smoke
 • 2 msk dijonsenap
 • ½ dl näringsjäst
 • 1 msk paprikapulver
 • ½ tsk kryddpeppar
 • ½ tsk muskot
 • ½ tsk torkad ingefära
 • 3 msk mörk sojasås
 • 2 msk vitvinsvinäger
 • 3 msk rapsolja
 • Rikligt med salt och svartpeppar efter smak
 • Aluminiumfolie till formning

Gör så här

 1. Börja med att ta fram den formbara färsen en stund innan du ska använda den och låt den tina i rumstemperatur eller i vattenbad.
 2. Skala, och finhacka lök och vitlök
 3. Fräs i rikligt med rapsolja, liquid smoke och lagerblad tills de blivit helt mjuka och börjar få lite färg. Smaka av med salt och peppar
 4. Häll över grönsakerna i en bunke och mixa grönsaksblandningen med en stavmixer. Ta bort lagerbladen
 5. Blanda ner den formbara färsen, sojasås, senap, näringsjäst och vitvinsvinäger i bunken med lökmoset och blanda väl med händerna. Smaka av med salt, pweppar, ev. mer peppar och vinäger tills du får en smak du gillar. Om du vill kan du krydda lite extra här med mer senap, peppar, vitlök, eller andra kryddor efter behag.
 6. Dra av ett ca 2 dm brett ark av aluminiumfolie och ta en klump med färs på ca 30 g (beroende på hur stora du vill ha korvarna) och bred ut den utmed ena långsidan av foliearket.
 7. Rulla ihop folien med färsen i mitten som en korv. Snurra ihop ändarna hårt på bägge kortsidor genom att vrida dem åt olika håll på bägge sidor, som om du skulle snurra ihop en karamell. Detta pressar ihop färsen till en tight korv och håller ihop den medan den grillas
 8. Stek korvarna i folien i 2-3 minuter på hög värme så de värms igenom. När färsen hettas upp till ca 70 grader så reagerar den och stelnar, vilket gör att du sen kan ta av folien utan att färsen ramlar isär.
 9. Ta bort folien och stek eller grilla färdigt korvarna på hög direkt värme tills de får fin färg. Var försiktig när du vänder dem då de fortfarande lätt bryts då de ju eg. bara är avlånga biffar!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , , , ,

5 Responses to Hemmagjorda veganska prinskorvar – Recept

 1. Fredrik 21 december, 2019 at 08:54 #

  Steka på hög värme i folie, alltså i en torr stekpanna på hög värme? Om man istället vill baka dom i ugn, hur är bästa sättet att göra då?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 22 december, 2019 at 01:38 #

   Japp. Kör i ugn som vanligt på 200 grader i 10 minuter annars!

 2. Ulrika 21 december, 2018 at 01:44 #

  Hejsan. Jag har svårt att få tag på näringsjäst. Vad är poängen med den? Kan jag utesluta den eller bör den i så fall ersättas med något?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 27 december, 2018 at 10:59 #

   Det går att skippa i detta recept! Det gör dem lite mustigare bara.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vill du rädda en gris? Satsa på en grön jul! – MKV-Nytt: Red 6 - 18 december, 2018

  […] julköttbullar och rödbetssallad – Receptvideo! Hemmagjorda veganska prinskorvar – Recept VEGO:s bästa Jansson Rödbetssallad
 ”Morotslax” aka. rökt morotssallad […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes