Vegansk Julkorv

I samarbete med Anamma

Hej!

Nu börjar julen närma sig med stormsteg och det är dags att planera julbordet! Oavsett hur stort det blir i år och hur många ni kommer vara som firar så är det inte en ursäkt för att äta tråkig mat eller att inte duka upp ett dignande julbord!

Som ni säkert minns så släppte jag kokboken Vegansk Husmanskost förra året, som är fylld med olika svenska julbordsklassiker i vegansk tappning, men det betyder inte att alla recept är gjorda. Det finns fortfarande en uppsjö av mer eller mindre klassiska recept som fortfarande måste veganiseras till julbordet, och skönt är väl det, för vad skulle jag annars göra inför varje återkommande julafton i mina sociala medier 😉

Anamma bad mig att ta fram ett recept med någon av deras produkter inför jul, och då tänkte jag att det var ett perfekt tillfälle att ge sig på en klassisk, men kanske inte lika vanlig julbordsrätt. Julkorven!

Julkorv har alltid varit något jag varit lite lätt skeptisk mot. En grå, kokt korv som serveras skivad och alltid varit lite småläskig. Men, i den här formen, gjord på Anammas formbara sojafärs, och ungsbakt samt stekt istället för kokad på lagerblad så har den faktiskt blivit riktigt trevlig!

Korven är fylld med härliga julkryddor som får det att dofta pepparkaka i hela köket när man steker den, och den passar finemang på julbordet, eller så här med ett smarrigt grönkålspotatismos och senap som en egen rätt.

Den formbara färsen funkar faktiskt hur bra som helst att använda till hemmagjord korv så här. Den håller ihop jättebra, går att blanda ut med kryddor och andra ingredienser och om du formar den med aluminiumfolie eller plastfolie får du till riktigt fina korvar! Här har ni några tidigare recept på chorizo och isterband som jag gjort innan.

Om ni vill ha ännu fler tips på julbordsrecept med Anammas produkter så hittar ni en hel drös av dem på Anammas hemsida, bland annat tre recept på kållimpa, heta köttbullar med stekt rödkål och rosmarin samt prinskorvsplåt med grönkål och äpple som jag tagit fram åt dem!

Vegansk julkorv, 3 stora korvar eller 4-6 portioner

Julkorven

  • 600 g formbar färs
  • 150 g kokt kall potatis
  • 1/2 dl neutral kokosolja
  • 2 msk japansk sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1/2 tsk vitpeppar, mald
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1/2 tsk malen nejlika
  • 1 tsk ingefära, mald
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm malen kanel
  • 1 tsk potatismjöl
  • 6 lagerblad
  • Salt efter smak
  • Rapsolja till stekning

Grönkålspotatismos (Colcannon)

  • 1 kilo mjölig potatis
  • 200 g färsk grönkål
  • 4 salladslökar
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1-3 dl havredryck
  • 50-100 g margarin
  • 1 msk grönsaksfond
  • Salt och peppar efter smak

Tillbehör

  • Grovkorning senap till servering

Gör så här

Julkorven

  1. Skala och koka potatisen och låt den svalna. Tina under tiden färsen i rumstemperatur i ca 30-40 minuter så den fortfarande är kall, men får att forma med händerna.
  2. Mosa potatisen och blanda med kokosfett, kryddor, sojasås, grönsaksfond, potatismjöl och färsen. Blanda INTE ner lagerbladen!
  3. Teststek en liten bit av färsen för att smaka av hur den färdiga korven kommer att smaka och justera med salt och peppar efter hur du vill att den ska smaka.
  4. Dela färsen i 3 lika stora delar.
  5. Lägg ett stort ark, aluminiumfolie över en skärbräda eller på ett bord. Det borde vara ca 50 cm och utan problem rymma ett bakplåtspapper.
  6. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå aluminiumfolien och lägg den enda av de tre färsbitarna på pappret. Tryck ut den till en ca 25 cm lång och 4 cm bred korv med händerna i nedre delen av ena långsidan på pappret. Den måste inte vara perfekt formad.
  7. Rulla in färsen i bakplåtspappret och aluminiumfolien från långsida till långsida och snurra ändarna på de två kortsidorna tills du får en hård smällkaramell. Detta borde forma korven till en fast och rund korv. Snurra ändarna på aliuminiumfolien så de håller ihop tätt. Återupprepa med de två sista korvarna.
  8. Hetta upp ugnen till 200 grader och baka korvarna i ca 10-12 minuter tills de är genomvarma. Du kan känna på utsidan av dem om de känns fasta. Då är de klara.
  9. Ta ut korvarna ur aluminiumfolien och stek dem i ca 5-10 minuter i en stekpanna tillsammans med lagerbladen. När korvarna fått fin stekyta är de klara.
  10. Servera korvarna genom att skära dem i ca 1 cm tjocka diagonala skivor, med grönkålspotatismos och senap, eller utan tillbehör som en del av ett julbord.

Grönkålspotatismos

  1. Skala och koka potatisen tills den är mjuk.
  2. Stek undertiden grönkålen i lite rapsolja, salt och peppar tills den blir ljust grön.
  3. Slå i 5 dl vatten och grönsaksfonden i stekpannan med grönkålen och låt koka i ca 15-20 minuter tills grönkålen är helt mjuk. Häll av vattnet från grönkålen och pressa ut kvarvarande vatten med händerna.
  4. Hacka grönkålen och salladslöken fint och blanda sedan ner i den nykokta och avhällda potatisen tillsammans med önskvärd mängd margarin. Rör runt så margarinet smälter.
  5. Mosa till ett schysst mos, krydda med salt och peppar och späd med först havregrädde och därefter havredryck till önskad konsistens.

One Response to Vegansk Julkorv

  1. Asta 20 december, 2020 at 11:50 #

    Du är uppfinningsrik! Jag är inte vegan, men äter inte kött längre. Själv saknar jag julskinkan något enormt just nu. Faktiskt det enda med kött jag verkligen saknat. Och då inte utseendemässigt som ugnsstekt rotselleri eller motsvarande utan den salta ugnsbakade skinkan som ska ätas med brunkål och potatislåda. Längtar efter att någon skulle lösa den där sältan utan att det bara smakar salt. Inte hittat någonting ännu.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes