Hemmagjorda Veganska Isterband med dillstuvad potatis

*I samarbete med Knorr Sverige*

Hej!

Hoppas att allt är bra med er! Idag har jag ett riktigt roligt recept! Det här har ni efterfrågat i flera år, men jag har liksom inte riktigt vetat vart jag ska börja eller ens om jag ärligt talat varit så sugen på att laga det. Men i takt med att jag dels själv blivit mer sugen på att experimentera med korv och med alla roliga olika sorters råvaror som dykt upp på senaste så började det känns rätt.

Jag pratar så klart om veganska isterband! Denna instutition bland svenska korvar. Lätt rökta och mjölksyrade, med grovt ganska löst innandöme och en väldigt klurig relation till det Svenska folket. Eller rättare sagt så har väl det svenska folket en klurig relation till isterbanden. De verkar verkligen vara en av de där vattendelande recepten som vissa älskar och vissa hatar. Och jag förstår grejen. Nu var det verkligen oerhört länge sedan jag själv åt isterband senast. Kanske någon gång i 10 årsåldern (och jag kan väl då nämna att jag inte var så förtjust i det och aldrig åt det igen). Men nu när jag läste på lite om vad korven faktiskt innehöll och hur den verkar smaka så tyckte jag det ju inte alls lät så illa! 

Så när Knorr hörde av sig och ville att jag skulle göra några recept med deras nya veganska fonder så kändes det här klockrent. Jag använder ju grönsaksfonder i nästan allting jag lagar för att öka smakerna och skapa mustighet, och det var ju givet att det skulle behövas även i ett sånt här recept. 

Just fondernas vikt i det veganska köket kan jag inte uttrycka nog! Och hur glad jag är över att Knorr har uppmärksammat detta och gjort en särskild satsning på att ta fram just mångsidiga växtbaserade fonder som inte bara smakar selleri. Umami är otroligt viktigt i matlagning, och att ha flytande umami på flaska är inte att leka med. Knorr har nyligen släppt två fonder, en “Fresh Vegetable Vegan Fond” som jag använder i det här receptet och som är lite lättare och passar bra i ljusare rätter och grytor och en “Rich Vegetable Vegan Fond” som fungerar ungefär som en växtbaserad motsvarighet till kött/kalvfonden, dvs i mustigare rätter. Bägge fonderna är en del av en större satsning de gör just nu på hållbar mat, med bland annat sina färdiga måltidslösningar som jag skrivit om i två recept tidigare!

Men, åter till Isterbanden. Jag blev väldigt nöjd med dessa måste jag säga. Det var inte så svårt heller, inte när man fått till tekniken för att rulla korvarna och jag luskat ut hur jag behövde göra för att få dem att hålla ihop. När du lagar dina egna korvar på det här sättet så kan du ju även justera kryddningen efter eget tycke, så om du vill ha dem rökigare, syrligare eller kryddigare är det helt upp till dig. Det här receptet ger ungefär 8-10 stycken ganska milda korvar, så ta i mer om du vill ha mer punch!

Veganska Isterband med dillstuvad potatis, 4-5 portioner

Veganska isterband

  • 2 paket “blödande burgare” á la Beyond Burgare á ca 240 g vardera (sammanlagt ca 500 g) (eller formbar vegofärs om du inte kan hitta detta)
  • 1,5 dl okokta korngryn
  • 2,5 msk Knorr Fresh Vegan Fond
  • 1 gul lök
  • 1,5 tsk liquid smoke
  • 3 msk spad från en burk surkål (använd surkål av bra kvalité!)
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 tsk mald kryddpeppar
  • Salt och vitpeppar efter smak
  • Rapsolja till stekning
  • Plastfolie till bakning (välj en typ som tål åtminstone 100 graders värme!)

Dillstuvad potatis

  • 500 g fast potatis
  • 2 msk vegosmör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl havremjölk (eller havregrädde för en riktigt mustig stuvning)
  • Salt och vitpeppar
  • Rikligt med färsk dill

Gör så här

Isterband

  1. Börja med att koka korngrynen enligt anvisningarna på förpackningara, men med 2,5 msk grönsaksfond i vattnet. Låt sedan de kokta grynen svalna helt till rumstemperatur
  2. Tina vegobiffarna eller den formbara färsen. Hacka biffarna i bitar så de blir till en grov färs.
  3. Skala och hacka den gula löken så fint du pallar. Blanda löken med biffärsen och korngrynen till en jämn smet. Blanda ner 1 msk rapsolja, liquid smoke, spad från surkål, salt, vitpeppar och kryddpeppar och smaka av. Här kan du justera rökigheten, syran och mustigheten med mer liquid smoke, surkålsspad eller Knorr Fresh Vegan Fond. Kom ihåg att smakerna blir lite mildare men mer utvecklade när de tillagas, så var inte rädd för att ta i lite. Det ska finnas en tydlig rökighet och syra när du är klar.
  4. Låt smeten vila i kylskåp i 30 minuter.
  5. Dags att forma korvarna. Förvärm ugnen till 100 grader varmluftsugn. Om du har för varmt i ugnen kommer plastfolien att smälta.
  6. Lägg två lager ca 4 dm långa ark plastfolie på ett bord. Ta ¼ av färsen och bred ut till en smal korv utmed ena långsidan av plastfolien och rulla försiktigt in färsen i plastfolien till en lång korv, ca 2 cm tjock. Fyll inte plastfolien hela vägen ut i ändarna utan lämna 3-4 cm att hålla i. Försök att pressa ut onödig luft försiktigt med händerna genom att dra från mitten av korven ut mot ändarna innan du förseglar dem.
  7. Ta nu tag i vägge ändarna och snurra korven i luften så bägge ändar snurras ihop. Detta borde pressa ihop färsen till en tajt korv i plastfolien. Ta tag i mitten på korven och vrid ihop folien så den bildar två korvar som sitter ihop. Återupprepa 3-4 gånger till tills du får 8 eller 10 korvar beroende på hur mycket färs du tog i varje korv.
  8. Knip ihop kortändarna på varje korv med en gummisnodd eller någon annan sorts knipanordning du har hemma.
  9. Lägg korvarna i en ugnsform och baka i ca 30 minuter på 100 grader. De ska bli genomvarma och börja stelna och börja vätska ur. När de är fasta nog för att motstå tryck och börjat bli gråa är de klara. Var dock försiktig, för de innehåller fortfarande ganska mycket vätska och är bräckliga. De kommer bli fastare när de stekts klart.
  10. Klipp av ändarna på plastfolien och rulla ut korvarna på ett fat.
  11. Stek dem några i taget i en stekpanna med rapsolja på medelvärme. De ska få fin stekyta runt hela korven och bli betydligt fastare (vilket tar ett litet tag). Klart!

Örtstuvad potatis

  1. Skala och koka potatisen mjuk. Skär i stora tärningar och ställ åt sidan medan du gör stuvningen.
  2. Värm upp en kastrull med 2 msk vetemjöl och vegosmör och rör om tills det blandats. Vispa ner havredrycken lite i taget tills du får en tjock och fin sås med den konsistens du vill ha. Låt koka 5 minuter på låg värme under omrörning och smaka därefter av med salt och vitpeppar.
  3. Finhacka dillen och rör ner tillsammans med potatisen och värm upp så allt blir jämnvarmt utan att behöva koka så mkt. Klart!

Servera isterbanden med dillstuvad potatis och inlagd gurka eller inlagda rödbetor!

, , , ,

6 Responses to Hemmagjorda Veganska Isterband med dillstuvad potatis

  1. Margit 1 november, 2019 at 11:41 #

    Geni! Det här är ju ett fullkomligt fantastiskt recept – nu blev jag jätteglad! Det här ska vi snart laga!

  2. Plastjägaren 29 oktober, 2019 at 11:21 #

    Hej! Funderar om du har några tips kring vilken plastfolie som fungerar. Har försökt göra lite sökningar men hittar inte rätt sökord.

    Mvh

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 november, 2019 at 03:34 #

      Jag använder mig ofta av Ninjaplast, det är superbra och har en väldigt behändig förpackning som gör det lätt att riva av.

  3. Pernilla Widegren 22 oktober, 2019 at 05:50 #

    Jag vill inte laga min mat som är tillverkad i en fabrik utan jag vill laga från grunden. Hur gör jag dessa isterband då?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 november, 2019 at 03:36 #

      Testa att använda kidneybönor istället för burgarna och tillsätt 1,5 msk potatismjöl för bindeffekt. Det skulle kunna funka, men det kommer inte bli riktigt samma grej.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes