Zambiansk Jordnötsgryta med Grönkål och Sötpotatis

Hej!

Hoppas att allt är fint med er! Det här receptet lagade vi idag på #Passionmatlagning – den matlagningskurs som jag och Zeina håller på Fryshusets Grundskola i Husby och vi kände bägge två att direkt ville dela receptet med er. Det är vegansk zambiansk husmanskost, baserad på enkla och goda råvaror som tillsammans blir en supermustig gryta som bäst äts med bröd eller ris. Zambianerna kallar den för Ifisashi och äter den ofta med friterad fisk eller kyckling, men jag är säker på att det både skulle funka fint med knaperstekt vegokött eller kikärtor som hälls ner i grytan i slutet.

Zeina och jag kommer att bli bättre på att dela med oss av recepten och lärdomarna vi lär eleverna på kursen på våra respektive bloggar framöver – med start med det här receptet! Målsättningen är att kunna sammanställa ett utbildningsmaterial som vi kan sprida vidare till fler skolor och till andra som vill lära sig själva och sina tonåringar att laga mer och godare mat tillsammans 🙂

Nåja, här är receptet! Och alla bilderna är credd till Zeina som stod bakom kameran den här gången – därav att jag faktiskt är med på dem för en gångs skull!

Ifisashi – Zambiansk jordnötsgryta med grönkål 6 portioner

 • 500 g grönkål eller färsk spenat
 • 4 st färska tomater
 • 1 gul lök
 • 250 g creamy jordnötssmör (osötad, inte crunchy)
 • 2-3 msk tomatpuré
 • Salt & peppar
 • Vatten
 • Olja till stekning

Valfri tillsättning i grytan:

 • 1 Sötpotatis
 • Chili
 • Jordnötter
 • Knaperstekt/friterat vegokött (typ oumph/pulled oats eller liknande)
 • Kikärtor

Gör så här

 1. Hacka lök och stek tills den bryns i rapsolja i en stekpanna med djupa kanter eller i en gryta
 2. Hacka tomaterna fint i små bitar och tillsätt den och tomatpurén i stekpannan med löken. Om du vill ha i chili så hackar du och har i den nu också
 3. Fräs tills allt blandats. Under tiden skalar du sötpotatisen och skär den i ca 2×2 cm stora kuber samt sköljer och river grönkålsbladen i små bitar
 4. Tillsätt grönkål, sötpotatis och jordnötssmör i grytan och rör om så allt blandas. Tillsätt vatten tills grytan är krämig och låt sedan koka på låg värme i ca 45-60 minuter tills oljan börjar separera från jordnötssmöret och sötpotatisen mjuknat
 5. Om du har kikärtor eller vegokött knapersteker du dem medan grytan kokar och rör sedan ner dem i grytan de sista 5 minuterna
 6. Smaka av med salt och peppar och späd med ev. mer vatten om du vill
 7. Toppa gärna med hela rostade jordnötter

Servera med ris eller bröd och gärna en god sallad!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , , , , ,

12 Responses to Zambiansk Jordnötsgryta med Grönkål och Sötpotatis

 1. Pia 22 september, 2021 at 04:50 #

  Underbart! Tog spenat istället för grönkål. Gjorde precis enl receptet. Med 2 färska hot chili o kikärter. Kalasgott! Starkt som attan. Precis som jag vill ha det.

 2. Lena 16 september, 2018 at 08:39 #

  Lagat detta idag, vägde inte grönkålen men hade ett rejält knippe. La till lite chiliflakes samt en nypa socker och lite grönsaksbuljong. Blev mycket gott och uppskattat! Tack för ett bra recept!

 3. Roger 11 augusti, 2018 at 11:46 #

  Jag gjorde dem med halva mängden grönkål och petade ner en grön och röd chili för att öka på hettan och smaken lite. Vi blev alla nöjda med grytan både vegan och icke vegan.

 4. El Paco 24 februari, 2018 at 07:33 #

  Du får gärna göra detta precis så som receptet lyder så mäker du nog att detta är helt fel mängd på bl.a grönkål.
  Sedan var det inte alls någon smak. Väldigt smaklöst.
  Och är det röda du har över på bilderna?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 februari, 2018 at 10:17 #

   Hmm.. Har du låtit grönkålen förvälla ner tillräckligt? Jag ska testa, men vi hade en hel del grönkål i grytan och det ska det vara.

   Det röda är sambal olek som vi toppade med.

   Om det är smaklöst är det kanske lite upp till dig att krydda lite mer helt enkelt också! Salt och peppar har du efter smak 🙂

   • El Paco 25 februari, 2018 at 10:34 #

    Som sagt, den enorma grönkålen tog över all smak. Knappt att man kände jordnötssmak.
    Till skillnad från bilden du laddat upp på ditt resultat så var min alldeles grön. Försökte späda ut med lite vatten som du skrivit utan någon större hjälp. Kryddade på en hel del med salt och peppar, men för att vara ärlig med dig så smakade det bara grönkål.
    När jag hade i grönkålen tog jag en halvnäve i taget. Tog minst 30 minuter att ens få ner all den mängd grönkål.
    Nästa gång kommer jag max använda 150g grönkål. Och när jag fräser löken blir det lite mer kryddor som får ta sig med det.
    Allt som allt så kände vi alla igår att detta recept inte alls levererade.

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 25 februari, 2018 at 12:20 #

     Jag förstår. Tack för din feedback! När jag lagade receptet med Zeina på kursen så var hennes input att orginalgrytan skulle ha betydligt mkt mer grönkål och vara i stort sett grön, men att den mängd vi hade på kursen inte räckte till för detta. Därav den stora mängden. Men det är så klart en fråga om hur man vill ha det och vad man förväntar sig!

     • El Paco 7 mars, 2018 at 11:34 #

      Ja då bör du antingen byta bild till vad man ska förvänta sig av receptet som står eller så bör du ändra på receptet så man kan förvänta sig det du bildligt visualiserar här.
      Blir enormt vilseledande och smakar helt olika då mängden grönkål avgör verkligen vad det skulle smaka som beroende på hur mkt av det man använder.

     • Jävligt gott
      Jävligt gott 7 mars, 2018 at 02:03 #

      Jo, det har du rätt i. Jag ska kolla på det!

 5. El Paco 24 februari, 2018 at 06:47 #

  Du, 500g grönkål kan du omöjligt ha använt!
  Gjorde precis detta och det är så mkt grönkål så att man inte känner smaken av något annat.
  Gör om gör rätt!

 6. Max 2 oktober, 2017 at 07:37 #

  500 g grönkål? det får inte plats i min stekpanna iaf :/

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 oktober, 2017 at 10:07 #

   Det minskar rejält i storlek när det blir mjukt! Ha i lite i taget.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes