Vegofärslimpa med rosmarin och vitlök till påskbordet

Hej!

Det här receptet tog jag fram till Aftonbladet som hörde av sig och ville ha ett gäng recept inför en stor påskmatspecial nu inför påsk. Jag tänkte att jag så klart borde passa på att publicera det här nu också när det nu har publicerats i tidningen.

Jag har sedan tidigare en nut roast, eller svamp och nötstek som man kan kalla det på svenska, som funkar fint på påskbordet, med liknande kryddning. Men då Aftonbladet dels redan publicerade det receptet 2016 och då man ju måste förnya sig lite för den som vill ha variation så tog jag fram en riktigt schysst köttfärslimpa med rosmarin och vitlök också. Käkar du den som här med en rödvinssås så lovar jag att hela familjen kommer bli frälsta över påsk! 😀

Färslimpa med rosmarin och vitlök, serveras med rödvinssås, 6-8 portioner

En perfekt ersättning till lammet på påskbordet. Väldigt enkel att göra. Det är bara att tina vegofärsen, röra ihop ingredienserna och baka i ugnen. Supersmarrigt!

Ingredienser

Köttfärslimpan

  • 850 g Anamma Formbar färs
  • 2 dl ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1,5 msk mörk grönsaksfond
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 stora klyftor vitlök
  • Salt och rikligt med svartpeppar
  • 1,5 msk raspolja
  • Några kvistar färsk rosmarin och 1 klyfta vitlök till garnityr (valfritt)

Rödvinssås

  • 1 liten rödlök eller scharlottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 3 dl gott mustigt rödvin
  • 1 msk mörk grönsaksfond
  • 2 dl + 2 msk vatten
  • 1/2 – 1 msk socker
  • 2 msk växtbaserat smör (jag rekommenderar Flora eller Naturlis)
  • Salt och Svartpeppar efter smak

Gör så här

Köttfärslimpan

  1. Blanda ströbröd och havregrädde i en skål och låt dra i några minuter så det tjocknar
  2. Finhacka vitlöken.
  3. Blanda ner färsen, sojan, fonden, rosmarin, vitlök ströbrödet och blanda noga för hand
  4. Smaka av med salt, peppar, rosmarin och vitlök
  5. Forma limpan till en lång och ca 7 cm hög limpa och lägg på bakplåtspapper på en plåt eller i en ugnsform. Baka på 225 grader i ca 15-20 min tills den är fast i mitten och fått fin yta. Ringla gärna lite rapsolja över limpan innan du grillar den så får den finare yta.

Rödvinssås

  1. Skala och grovskiva lök, morot och vitlök och stek tillsammans med tomatpurén i rapsoljan tills löken fått fin färg
  2. Slå i rödvinet och låt koka tills allt har reduceras ner till 1/3
  3. Sila såsen och ta bort grönsakerna, häll tillbaks såsen i kastrullen.
  4. Häll i vatten, fonden och rosmarin och låt koka i 5 minuter till
  5. Smaka av med socker, salt och peppar och red sedan såsen med majsstärkelse utvispad med lite vatten om du tycker att det behövs
  6. Avsluta med att smälta ner lite vegosmör i såsen

Servera färslimpan som en del av en buffé eller med ungsrostade grönsaker eller potatis till.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes