Quornhamburgarna som jag lagade förra sommaren har blivit ett av de populäraste recepten, både här på bloggen och hemma hos mig. Det är de enda burgarna jag lagar nu förtiden. Nu när det har blivit grillsäsong på nytt så har jag haft en möjlighet att uppdatera det lite. Dels på grund av tillfällig tidsbrist och brist på utrustning (ingen el eller ugn i stugan) men också som ett resultat av att jag testat det ett par gånger och hittat sätt att göra det bättre på. Bilderna på hamburgarna blev så jäkla fina också, så jag kände att det var dags att skriva ett till inlägg.
Jag rekommenderar er verkligen att grilla de här. Jag har stekt dem vid andra tillfällen också (inte riktigt med detta recept, men nästan) men det blir så sjukt mycket bättre om man grillar dem riktigt hårt. Och som sagt, det är ingenting för er som inte äter ägg eller som inte vill att era biffar ska vara köttliknande. De här är så köttliknande det blir utan att köpa någon sorts färdigprodukt.
Snabba vegetariska hamburgare på quornfärs. 3-4 stycken beroende på storlek.
300 g quornfärs
2 ägg
1 msk vetemjöl (vet inte om det är så nödvändigt eg)
1.1,5 dl ströbröd
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk grillkrydda
1 tsk örtsalt
Salt och peppar
(Ev. extra ingredienser:
1 gullök
1 tsk Chilipulver eller
1 hackad chipotlechili
1 tsk spiskummin)
Ta fram quornfärsen och låt den tina. Blanda undertiden ägg och ströbröd i en bunke. Låt svälla i ca 10 minuter. Blanda i quornfärsen, finhackad vitlök och alla kryddor. Blanda smeten med händerna så att den blandar sig rejält.
Om den blir för mjuk och ramlar sönder så låt den först vänta ett litet tag till. Det kan vara så att ströbrödet inte svällt nog och tagit upp fukten från färsen och äggen. Om inte ha i lite mer ströbröd tills du får en fast smet som inte ramlar sönder direkt. Smaka av med ev. mer kryddor, salt och peppar. Du vill ha en ganska stark smak så var inte rädd för att krydda. Forma biffarna med händerna genom att krama dem hårt. De ska hålla formen bra, men är ganska ömtåliga tills de hamnar på grillen så var försiktig.
Grilla dem på hög värme tills de blir rejält brunbrända på varje sida och låt dem sedan stå och dra på lite lägre värme på grillkanten i några minuter. Vi grillade våra i ca 10 minuter sammanlagt på en riktigt varm grill. Grilla bröden också!
Om du inte har en grill tillgänglig så kan du försteka färsen tillsammans med gullöken och vitlöken i en stekpanna innan du blandar ner den i bunken. Det ger den lite bättre konsistens om du bara steker biffarna senare. Det kan man också göra om man grillar dem, men då tar det ju lite längre tid.
Perfekta burgare! Jag brukar ha i en hel del kapris och det blir verkligen jävligt gott!
Måste bara tacka för detta utmärkta recept som fortfarande är bland de bästa! I min jakt på det ultimata köttbullsreceptet har jag iaf gjort en liten förändring. Jag har även i färskost! Nu senast med smak av vitlök&örter. Det gör att de håller ihop lika bra som med köttfärs Och man kan minska ägg å ströbröd till hälften. Går ju såklart använda något veganskt, tex” oatly på mackan”
Kul att du gillar receptet! Tack för tipset, jag ska testa!
Bra recept. Använde piffi allkrydda och massor med svartpeppar. Men följde ditt recept annars. Plus att jag gjorde en dubbelpanring. Det blev superbra.
Dubbelpanering av quornburgarna?! Vad svulligt!
Om man gör dem i stekpanna, ska de färdigstekas i ugn då 15 minuter (som det första receptet) eller kör man bara i panna? 🙂
Jag kör dem bara i panna nu förtiden. Jag har kommit fram till att ugnsbiten är lite onödig overkill.
fantastiskt recept, tack! Ett tips är att riva i lite mozzarella, bidrar ytterligare till ”Köttigheten” i å med att man tillsätter fett på ett gött sätt 🙂
Tack! Bra tips! Det måste jag testa!
Tack för detta utmärkta recept. Har provat att göra burgare med ditt grundrecept nu flera gånger och det blir riktigt gott varje gång. Har dock inte testat att grilla ännu. Försteker färsen (ibland med lök) och låter den svalna, sedan blandar jag den med ströbröd, kryddor och ägg. Formar sedan färsen till biffar som jag steker. Blir kanon! Speciellt om man knådar färsblandningen rejält innan man steker biffarna.
Personligen tycker jag att det blir lite godare med sojafärs istället för quorn. Har provat båda. Men det är ju en smaksak.
Kul! Jag kör nog quornfärs mest på rutin, har faktiskt inte testat med sojafärs, får bli nästa gång! Rekommenderas starkt att grillas också, även om de blir goda att steka också. Tack för feedbacken!
Går de att steka i stekpannan eller är de endast till för att grillas?
De går finfint att steka i stekpanna. Dra på lite högre värme i början bara så du får lite yta och låt dem sedan bli genomvarma på medelvärme.