Veganska Oumphburgare och helvecka med Orlando’s Jamaican på Fårö

 

IMG_4219Hej!

I skrivande stund sitter jag i soffan i sommarhuset på Skånes västkust, långt ifrån föregående veckas eskapader på Gotland. Ganska trött, men jävligt lycklig och stolt över att ha lyckats med vad som verkligen visade sig vara något av ett eldbad för en hobby kock som my self.

I en hel vecka har jag roddat oljefatsgrillen på Orlando’s Jamaican under Bergmanveckan, hållt koll på bongar, langat ut burgare a la carte och serverat fyrarättersmiddag och avsmakningsbruncher som om det inte funnits en morgondag. Jag har fanemig blivit kock! Och jag är verkligen inte sugen på att förbli det (sjukt jobbigt jobb) men ganska pepp på att testa igen i lagom grad (så bring it on!).

IMG_4203

Jag och kulturministern. Jag ser sliten ut så det knappt finns en morgondag (och då är det här en bild från första dagen :S) men hon är som alltid superfräsch! Hon var dessutom en läsare of the blogg. Gissa om någon blev lite småsmickrad 😉

IMG_4186

Vårt häng!

För ungefär en månad sedan fick jag ett mail från Filip Adamo som ville snacka. Filip äger och driver pop-up restaurangen/foodtrucken Orlando’s Jamaican tillsammans med sin fru Lina Adamo och hade ett av de lite mer galna förslagen jag hört i mitt liv.

Orlando’s Jamaican har ett centralt tema i den mat de serverar. Karibien. I övrigt så vill de hålla maten enkel, chosefri och jävligt god. Ett sätt de sett till att göra det här på är att konstant byta kockar i köket. Om det inte handlar om kocken så handlar det om maten, och det är det viktiga. Vettig tanke tycker jag!

Men, det betyder inte att de för den delens skull har jobbat med okända kockar. Förra året stod bland annat Jonas Cramby och Lotta Lundgren i deras kök som gästkockar och langade sina specialitéer.

Tillbaks till det där galna förslaget. Det visade sig att Filip varit inne på bloggen ett par gånger och diggar vad jag gör (tack för det!). Så han undrade om jag ville gästkocka. I fem veckor…!!!! Haha, jag trodde att jag skulle sätta mackan i halsen när han klämde fram förslaget.

Kurspuff

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

 • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
  Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
 • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
 • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
 • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
 • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

IMG_4238

Långbord med fyrarätters karibiskt vegankäk! Till försnacks serverades jerkpopcorn med mojitoslush, till förrätt sötpotatis och linssoppa med choklad och habaneroglazad ananas, till huvudrätt jerkgrillade oumphribs med apelsin och kokosris samt mangosalsa och bönfiesta och till efterrätt en choklad crumb cake med kokos och vaniljkräm och romkryddad nicecream!

IMG_4281

Ett par kilo Oumph! Jerked Ribs på grillen!

IMG_4241

Min viloplats mellan passen.

Jag brukar leva efter devisen att man ska säga ja till spännande möjligheter, men tyvärr gick inte riktigt den idén ihop med livet som småbarnsfar under juli månad, så han kontrade med ett nytt förslag. Ville jag haka på dem och catera Bergmanveckan istället? De hade fått uppdraget som skulle äga rum veckan efter midsommar och de står för allt käk under hela festivalen.

Nu lät det mer rimligt (även om det fortfarande är helt jävla crazy – jag är ju inte kock?!?). Så jag sa ja och har inte tittat tillbaks sedan dess. Jag har kreerat två nya huvudrätter och hjälpt till att veganisera hela deras övriga meny. 7 dagar, minst 12 timmarspass och en massa slit.

De huvudrätter jag bjöd på var bland annat den karibiska blomkålstacos som jag bjöd på hos Clara Henry i P3 på midsommarafton, och den här smarriga oumphburgaren med grillad ananas som plockades upp av Aftonbladet Mat och Vin i början av förra veckan. Om ni inte har möjligheten att komma förbi så kan ni åtminstone laga maten hemma hos er i sommar. Det är bara att tända grillen och känna in smakerna från västindien! 

IMG_4210

Burgaren! Serverades här med friterad matbanan, som dock tog slut efter två dagar och sedan byttes ut mot sötpotatischipsen.

IMG_4213

Blomkålstacos med en mangosalsa och picklad lime. Serveras med en jerkdoftande bönfiesta. Receptet hittar ni i inlägget som länkas här ovanför!

Caribbean BBQ Pineapple Burger med sötpotatischips, 8 st

Jerkkrydda

 • ½ msk cayennepeppar
 • 1 1⁄2 msk kryddpeppar
 • 1 msk timjan
 • 1 msk curry (gul)
 • 1 msk strösocker
 • 1 msk svartpeppar
 • 1⁄2 msk paprikapulver
 • 1 msk salt
 • 1 krm muskotnöt
 • 1 krm kanel
 • 1⁄2 krm kryddnejlika

Burgaren:

 • 2 paket Oumph The Chunk eller Jerk
 • 3 msk potatismjöl
 • 1,5 msk jerkkrydda
 • 2 msk tomatpuré
 • 1,5 msk grönsaksfond
 • 1 msk kinesisk soja
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk neutral olja
 • salt

Limedressing:

 • 5 dl ketchup
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1/2-1 röd chili beroende på önskad styrka
 • 1/2 kruka färsk koriander
 • 2 msk grönsaksfond
 • 2 msk socker
 • Juice från 2 lime
 • Salt

Friterade sötpotatischips

 • 1 stor sötpotatis
 • Frityrolja
 • Salt

Picklad lime:

 • 1 medelstor rödlök
 • juice från 2 lime

Övriga tillbehör:

 • 8 Stycken hamburgerbröd (veganska)
 • 1 skalad och skivad färsk ananas
 • 1 huvud huvudsallad
 • 1 kruka koriander

IMG_4257

IMG_4266

Tillagning

Burgaren:

 1. Mixa oumphen i en blender tills grovmixad konsistens (funkar fint både fryst och tinad)
 2. Blanda i alla kryddor och potatismjölet i oumphen och smaka av med salt.
 3. Ställ smeten i kylskåp i 30 min.
 4. Forma och provstek en liten biff för att testa mängden potatismjöl. Tillsätt mer olja om smeten är för torr, mer potatismjöl om det ej håller ihop.
 5. Forma 8 stycken biffar med händerna. Förvara kallt (gärna i frysen) tills det är dags att grilla eller steka dem.
 6. Grilla eller stek tills de får fin färg

Limedressingen

 1. Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och ev. mer limejuice
 2. Låt stå kallt tills servering

Picklad lime

 1. Skiva rödlöken så tunt som möjligt
 2. Pressa limejuice över och låt stå ca 30-60 minuter innan servering

Grillad ananas

 1. Skala en färsk ananas genom att skära av topp och botten med en vass kniv och sedan skära bort skalet
 2. Skär ananasen i ca ½ cm tjocka skivor med stammen kvar
 3. Grilla eller stek på grillpanna i ca 4 minuter per sida tills de får fin färg

Sötpotatischips

 1. Skölj av sötpotatisarna
 2. Mandolina tunt, eller hyvla med osthyvel till tunna chips
 3. Fritera tills gyllenbruna
 4. Salta och låt svalna 

Bygg burgaren:

Bygg burgaren med bröd, dressing och sallad nederst. Därefter burgare, ananasskivor, en nypa picklad lime, några kvistar koriander och sedan bröd. Servera med mer dressing och sötpotatischips bredvid.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredIMG_4290

På söndagen avslutade vi veckan med en avsmakningsbrunch där vi bland annat serverade en slidervariant av burgaren.

IMG_4288

Jävligt Gott: Vem är du?
Döden: Jag är Döden.
Jävligt Gott: Kommer du för att hämta mig?
Döden: Jag har redan länge gått vid din sida.
Jävligt Gott: Det vet jag.
Döden: Är du beredd?
Jävligt Gott: Min kropp är beredd, inte jag själv.
[Döden närmar sig Jävligt Gott]
Jävligt Gott: Vänta ett ögonblick.
Döden: Så säger ni alla. Men jag lämnar inga uppskov.
Jävligt Gott: Du grillar ju, inte sant?
Döden: Hur vet du det?
Jävligt Gott: Åh, jag har ju sett det på målningar och hört det i visorna.
Döden: Ja, jag är verkligen en ganska skicklig grillmästare.
Jävligt Gott: Du kan ändå inte vara skickligare än jag.
Döden: Varför vill du vända burgare med mig?
Jävligt Gott: Det är min sak.
Döden: Det har du rätt i.
Jävligt Gott: Villkoret är att jag får leva så länge jag står dig emot. Gör jag dig mätt, friar du mig.
[Jävligt Gott räcker fram båda sina händer. Döden pekar på en av dem och får tången.]
Jävligt Gott: Du fick tången.
Döden: Det passar ju bäst så. Inte sant?

, , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Jävligt Karibiskt – Majs veganska månadsburgare på Bastard Burgers | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 13 maj, 2019

  […] veganskaburgare på Bastard heter Jävligt Karibiskt och är en uppdatering av den karibiska burgare som jag serverade en gång i tiden på Orlando’s Jamaican, food trucken som jag gästspelade med på Bergmanveckan för några år sedan! Det är en burgare […]

 2. Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 24 juli, 2017

  […] 2 msk jerkkrydda (finns recept på en hemmagjord blandning i det här receptet) […]

 3. Karibiska veganburgare – Jävligt Gott Festivalkäk med Bråvallafestivalen | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 10 juli, 2017

  […] – hamburgare! Idén till den här burgaren föddes när jag var tillsammans med foodtrucken Orlando’s Jamaican på Fårö förra sommaren. Grillad annanas kombinerat med en het och syrlig dressing och färsk koriander är en riktig hit! […]

 4. Vegoburgare 2.0 – enklare och utan ägg! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 1 maj, 2017

  […] mat så tänkte jag att jag skulle försöka göra quornfärsburgare (som trots de sjukt lyckade oumphburgarna på Fårö tillsammans med Orlando’s Jamaican, fortfarande är mina favoriter), fast utan ägg, och lite snabbare och enklare. Jag hade ju sett […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes