Veganska grekiska färsbiffar med tsatsiki och helstekt potatis

Hej!

Hoppas att allt är fint med er!

Här kommer ett riktigt smarrigt recept på färsbiffar som jag lagade i somras. Det funkar så klart perfekt på grillen, som jag gjorde, men också i höstrusket på stekpannan eller i ugnen. Det går faktiskt att göra både biffarna och potatisarna i ugnen tillsammans om man vill göra livet lättare för sig själv. Det enda du behöver göra då är att förkoka potatisen lite. Annars tar det trehundra tusen år att baka potatisarna tills de blir klara. Och det pallar man ju inte.

Biffarna är gjorda på anammas formbara färs, men du kan så klart använda vilken formbar färs du vill, eller varför inte köra 100 % hemmagjort med antingen det här grundreceptet på veganska färsbiffar utan formbar färs, eller på det här grundreceptet på bönbiffar. Använd då helt enkelt färsen/bönorna och bindmedlen (potatismjöl, ströbröd eller havregryn) från respektive recept och följ i övrigt receptet nedan.

Om du vill göra det hela riktigt supergrekiskt så äter du biffarna tillsammans med min svulliga veganska grekiska sallad med vitlökskrutonger som du hittar recept på här.

Grekiska Färsbiffar med Tsatsiki och Grillad potatis, 6-8 portioner

Grekiska färsbiffar

  • 850 g formbar färs, gärna Anammas
  • 1 stor gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk inlagd kapris
  • Zest från 1 citron (helst eko då du ska använda skalet)
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 msk färsk mynta
  • 2 msk mörk grönsaksfond
  • 2 tsk kinesisk sojasås
  • Rikligt med nymald svartpeppar
  • 1 msk rapsolja + 1 mer för stekning

Helstekt potatis

  • 1,2 kilo fast potatis
  • 2 msk rapsolja eller veganskt smör
  • Rikligt med nymald svartpeppar och flingsalt

Tsatsiki

  • 4 dl havre eller soja fraiche eller yoghurt
  • 1 stor gurka (eller medelstor zucchini, funkar med!)
  • 2 msk färsk mynta
  • 2 klyftor färsk vitlök
  • juice från ca 1/2 citron
  • Rikligt med nymald svartpeppar och salt
  • 1-2 msk god olivolja

Tillbehör

Gör så här:

Grekiska färsbiffar

  1. Tina den frysta formbara färsen i ca 30 minuter i rumstemperatur
  2. Skala den gula löken och riv den på den grova sidan av ett rivjärn. Pressa ur lökvätskan och häll bort den, behåll fruktköttet.
  3. Skala och finhacka vitlöken, finhacka myntan och grovhacka kaprisen.
  4. Blanda ner lökmassan, vitlöken, myntan, kaprisen, timjan, oreganon, fond, citronzest, sojasås och 1 msk rapsolja i färsen och blanda med händerna till en jämn smet. Smaka av och krydda med kryddor, svartpeppar och sojasås tills du är nöjd.
  5. Forma till 6 jättelika, 8 normalstora eller 10 små biffar. Stek gyllenbruna på bägge sidor, ca 4-5 minuter på medelhög värme per sida. Eller grilla på grill! Supergott och de håller formen utan problem på grillen.

Helstekt potatis

  1. Skölj potatisen och koka den därefter 90 % klar med skal på i rikligt saltat vatten. Låt ånga av en stund.
  2. Värm upp en stor stekpanna, alternativt sätt ugnen på 225 grader, eller tänd grillen.
  3. Stek potatisen hel i stekpannan, på medelvärme i rikligt med rapsolja, salt och peppar tills den fått fin färg på alla sidor, ca 5-7 minuter. Eller så vänder du potatisen i rapsolja, salt och peppar och bakar dem 10 minuter i ugnen, alternativt grillar 3-4 minuter per sida på grillen över direkt värme. När potatisen fått fin färg är den klar.

Tsatsiki

  1. Skölj gurkan och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Lägg gurkrivet i ett durkslag och salta rikligt. Låt dra i 15-20 minuter tills saltet dragit ur vätskan ur gurkan.
  2. Medan gurkan drar så skalar och river du vitlöken på den fina sidan av ett rivjärn och blandar ner i fraichen eller yoghurten tillsammans med lite olivolja och finhackad mynta. Låt dra medan gurkan rinner av.
  3. Pressa ut det kvarvarande vattnet ur gurkan med händerna och rör därefter ner gurkan i vitlöksyoghurten. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.

, , ,

2 Responses to Veganska grekiska färsbiffar med tsatsiki och helstekt potatis

  1. Pauline 9 november, 2019 at 04:36 #

    Wow vad gott det här blev! Vi försöker äta mer klimatsmart och provar därför lite olika recept. Mina barn på 2 och 4 år är extremt kräsna och äter oftast biffar i vanliga fall. Men dessa slank ner som om det vore godis! Tack för fantastiska recept!

    Hälsningar Pauline med familj

  2. Sanne 6 oktober, 2019 at 08:01 #

    Anammas färs är sjukt god. Gjorde biffar av den idag 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes