
*I samarbete med Kockens kryddor*
Hej!
Här har jag ett riktigt smarrigt recept till er! Jag håller just nu på att laga mat till min nya kommande kokbok, och blev inspirerad av att ta delar av ett gäng olika tex mex recept vi lagade där och slänga ihop dem till den absolut svulligaste nachoskålen jag kunde föreställa mig!
Hur låter detta? Hemmakryddad tacofärs, cashewnötsostkräm, ärtguacamole, färsk chili, tomat, och havrefraiche. Allt toppat med lite koriander och så klart en hel påse med nachochips!
Det kanske låter lite komplicerat med cashewnötsostkräm, hemmagjord tacokrydda och ärtguacamole, men jag kan lova er att det är superenkelt. Framförallt om du har en bra blender eller stavmixer hemma.

Jag gör ALLTID min egen tacokrydda. Det är superenkelt och blir ärligt talat hundra gånger godare än de där tråkiga kryddpåsarna. Grunden är torkad oregano, paprikapulver och spiskummin. Mycket spiskummin! Sedan kan du variera lite efter tycke och smak, men jag brukar ofta byta ut paprikapulvret mot rökt paprikapulver och tillsätta både chiliflakes eller cayennepeppar samt en redig dos med ketchup. För ja – om du ska få till den klassiska tacosmaken så krävs både socker och lite tomat, och då är faktiskt ketchup ett riktigt bra sätt att få till det hela. Och så vitlök så klart. Men thats about it!
Jag har teamat upp under våren med Kockens kryddor för att ge er ett gäng sådana här krydd och mattips! Spana gärna in mina två tidigare inlägg där jag visar hur du dels lyckas med dina indiska kryddor i olika grytor, och hur du kan göra egen vegansk salsicciapasta! Det är tacksamt att de flesta kryddorna är veganska, eller hur? 😀
Här är receptet på mina animal style nachos!

Animal Style Nachos, 2-4 portioner
Hemmagjord tacofärs
- 300 g formbar färs av valfritt märke
- 2 tsk torkad oregano från Kockens kryddor
- 2 tsk rökt paprikapulver från Kockens kryddor
- 1 msk spiskummin från Kockens kryddor
- 1 nypa chiliflakes (efter smak) från Kockens kryddor
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk ketchup
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk japansk sojasås
- 1/2-1 dl vatten
- Salt och peppar efter smak
- Rapsolja till stekning
Ärtguacamole
- 2 dl gröna ärtor
- 2 tsk spiskummin från Kockens kryddor
- 1/2 kruka färsk koriander
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk olivolja
- 2 msk vatten
- 1 nypa chiliflakes från Kockens kryddor
- Juice från 1 lime
- Salt efter smak
Cashewnötskräm
- 1,5 dl naturella cashewnötter
- 1/2 tsk gurkmeja från Kockens kryddor
- 1 tsk rökt paprikapulver från Kockens kryddor
- 2 msk näringsjäst
- 1/2 tsk vitlökspulver från Kockens kryddor
- 1/2 tsk lökpulver från Kockens kryddor
- 1-2 dl vatten
- Salt efter smak
Övriga ingredienser
- 1 påse nachochips á 185 g
- 1 dl havrefraiche
- 1 tomat
- 1/2 färsk chili
- 1/2 kruka färsk koriander

Gör så här
Hemmagjord tacofärs
- Börja med att skala och finhacka vitlöken.
- Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och fräs kryddorna, tomatpurén, ketchupen, japansk sojasås och vitlöken på medelvärme tills dess att vitlöken precis börjar ta färg.
- Slå i färsen och stek tills den har tinat (om den var fryst) och börjar stelna. Hacka den i bitar med stekspaden om den stelnar i för stora bitar. Fördelen med formbar färs mot vanlig vegofärs är att du får bättre textur i din vegofärs tycker jag!
- Slå i 1 dl vatten i färsen och låt koka så allt blandas ihop bra och blir saftigt. Reducera ner tills du har en konsistens du är nöjd med och smaka av med salt och peppar.
Ärtguacamole
- Skala och hacka vitlöken.
- Blanda ihop alla ingredienser i en blender eller i en hög bunke och mixa med mixerstav till en jämn smet. Smaka av med salt, peppar, ev mer kryddor och limejuice.
Cashewnötsostkräm
- Koka cashewnötterna i osaltat vatten i 20 minuter tills de blir mjuka.
- Blanda alla ingredienser till ostsåsen i en mixerbunke (för att använda mixerstav) eller blender och mixa till en slät sås. Ju längre du mixar desto slätare blir det! Smaka av med salt och peppar.
Övrigt samt servering
- Hacka tomaten, chilin och koriandern.
- Blanda nachochipsen med 1,5 dl av cashewostsås och all vegofärs så allt blandas väl.
- Häll upp nacho och färsblandningen i en stor skål och toppa med först rikligt med cashewostsås, ärtguacamole och havrefraiche. Avsluta med tomat, chili och koriander. Njut!

Receptet nämner inte vitlöls mängden för Ärtguacamole
Ärtguacamole
2 dl gröna ärtor
2 tsk spiskummin från Kockens kryddor
1/2 kruka färsk koriander
1 msk olivolja
2 msk vatten
1 nypa chiliflakes från Kockens kryddor
Juice från 1 lime
Salt efter smak
Ärtguacamole
Skala och hacka vitlöken.
Blanda ihop alla ingredienser i en blender eller i en hög bunke och mixa med mixerstav till en jämn smet. Smaka av med salt, peppar, ev mer kryddor och limejuice.