Vegansk Smörgåstårta – Avsnitt 8 av Vegansk Husmanskost, Godare

Hej!

Det här receptet har jag aldrig delat tidigare här på bloggen då jag utvecklade det särskilt för kokboken Vegansk Husmanskost! Men nu när det kommer som sista rätten i min TV serie baserad kokboken så kändes det helt rätt att äntligen dela receptet!

Med detta är också alla avsnitt av Vegansk Husmanskost på Godare sända! De sista fyra avsnitten av serien ligger nu också uppe på Aftonbladet TV, så om du inte har haft möjlighet att se dem så passa på! Jag vet inte hur länge de kommer att finnas tillgängliga eller när serien kommer att visas igen.

Hoppas att smörgåstårtereceptet kommer till användning i sommar inför studenterna och midsommar!

Vill ni har fler recept som dessa jag har delat med mig av i TV serien kan ni gärna köpa boken Vegansk Husmanskost! Den är fylld med veganska versioner av klassiska och uppskattade svenska husmansklassiker som passar både till vardag och till fest!

Smörgåstårta

Bli inte avskräckt av att det här ser ut att vara ett långt recept. Det är väldigt enkelt att göra en god smörgåstårta, och det finns väldigt stor frihet i att fylla den med vad man vill. Här har jag tagit tre av mina veganska favoritröror, men det finns hur många olika variationer som helst. Med hjälp av alla de fantastiska råvaror som finns idag i form av vegansk majonnäs, vegansk färskost, tångrom, rökt tofu, gravad morot och så vidare finns det nästan inga begränsningar alls i att veganisera smörgåstårtan.

Du kan byta ut ett lager mot vegansk pastej, fylla ett lager med vegansk cream cheese, du kan toppa med gravad morot, fler olika grönsaker, blanda in pepparrot i glasyren eller skippa den helt och göra en randig tårta. Du bestämmer! Det svåra är snarare att begränsa sig och inte ha för många olika smaker i smörgåstårtan på en gång så det bara blir förvirrande.

Intro till receptet från Vegansk Husmanskost, Bonnier Fakta 2019

Ingredienser

Enkel skagenröra

  • 2 dl vegansk majonnäs (se recept på skagenröra s X)
  • 3 msk tångrom
  • ½ citron, juicen
  • ½ dl färsk hackad dill
  • 1 dm gurka
  • 1 liten rödlök
  • Salt och peppar

Vegansk äggröra

  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 krm svart salt (kala namak)
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 krm gurkmeja
  • 100 g fast tofu
  • salt och peppar

Pepparrots och rökt tofuröra

  • 2 dl havrefraiche
  • 2 msk pepparrot på tub
  • 100 g rökt tofu
  • 50 g ruccola
  • ½ citron, juicen
  • 1 krm liquid smoke
  • 1 msk kallpressad raps eller olivolja
  • salt och peppar

Majonäs och creamcheesetopping

  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 2 dl havrefraiche
  • 2 dl vegansk färskost
  • Salt och peppar
  • 1 tsk citronjuice

Övriga toppings och bröd

  • 1 limpa vitt rostbröd, ca 15 skivor
  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • 100 g ärtskott
  • 1 burk röd tångcaviar
  • 1 burk svart tångcaviar
  • 1 knippe sparrisar eller rädisor
  • 1 kruka färsk gräslök

Instruktioner

Enkel skagenröra

  1. Skala och finhacka rödlöken, skölj och tärna gurkan i små bitar. Skölj och finhacka dillen.
  2. Blanda gurkan, rödlöken och dillen med de övriga ingredienserna och smaka av med citronjuice, salt och peppar

Vegansk äggröra

  1. Mosa tofun till smulor med händerna.
  2. Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av mängden svart salt, salt och peppar. 

Pepparrots och rökt tofuröra

  1. Skölj ruccolan. Riv tofun på den grova sidan av rivjärnet.
  2. Blanda ruccolan och den rivna tofun med de övriga ingredienserna och smaka av mängden pepparrot, citron, salt och peppar.

Majonäs och creamcheesetopping

  1. Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av mängden citron, salt och peppar. Röran ska vara mild och god med en lätt syra

Bygg smörgåstårtan

  1. Skär kanterna av 12 brödskivor, behåll så mycket av brödet som möjligt.
  2. Lägg tre skivor bredvid varandra så de bildar en avlång botten. Om du vill kan du lägga ut sex skivor och göra en dubbel så stor tårta, rörorna räcker.
  3. Bred ut ca 1 cm tjockt lager av röran med den rökta tofun på botten och lägg på tre nya brödskivor. Bred sedan ut ett 1 cm tjockt lager av äggröran, lägg på tre nya skivor, sedan skagenröran och sist tre skivor bröd till.
  4. Täck tårtan med ett ca ½ cm tjockt lager av färskoströran med en slickepott. Försök att göra den så slät som möjligt. Upp till det här läget kan du förbereda i förväg. Tårtan blir godare om den får stå och dra över natten och safta till sig, men du kan lika gärna bara låta den stå 30 minuter och safta till sig lite innan du går vidare till nästa steg.
  5. Skölj och skiva gurkan tunt på diagonalen så du får gurkskivor som är ungefär lika långa som tårtan är hög. Skala och skär skivor av löken som sitter ihop vid roten. Skölj ärtskotten. Skiva rädisorna eller skär av topparna på sparrisarna.
  6. Täck kanterna på tårtan med gurkskivor och ärtskott varvade om varandra, som på bilden. Lägg ut små bollar av tångrom i mitten av ovansidan av tårtan med hjälp av teskedsmått. Lägg ut skivad rödlök och sparris eller rädisor i något fint mönster och avsluta med att strö över finhackad gräslök.
  7. Servera!

, ,

2 Responses to Vegansk Smörgåstårta – Avsnitt 8 av Vegansk Husmanskost, Godare

  1. Anna Karlsson 11 juni, 2020 at 07:34 #

    Hur många bitar blir det av det här receptet?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes