Vegansk renklämma

*** I samarbete med Yi Pin ***

Hej!

Den här helgen var jag på Vegovision och sålde merchandise, signerade kokböcker, föreläste och lagade en massa mat i vår monter. Det var hur kul som helst att träffa en massa läsare och andra glada själar på mässan! Ni är verkligen hur fina som helst! <3

Själva matlagningen genomförde jag i samarbete med det svenska tofuföretaget Yi Pin som har sin tofufabrik i Vallentuna norr om Stockholm och som gör helt fantastiskt god och bra tofu! Det är riktigt kul att se hur de expanderar och lanserar nya goda produkter hela tiden.

Tofu, som ni kanske har sett tidigare, är verkligen en av mina favoritprodukter. Tofu är otroligt mångsidigt, men det är viktigt att den är av bra kvalité, annars tappar den både i näring och i smak. Tofu är i stort sett sojabönsost, och om processen från sojabönor till tofu inte hanteras rätt så riskerar en massa av sojabönans nyttiga näringsämnen att sköljas bort i processen.

Yi Pin har dock riktigt fin tofu, men god och mild smak och flera olika konsistenser. Och så är det ju en svensk produkt! Vilket verkligen inte är supervanligt när det kommer till tofu. Själva bönorna odlas i frankrike då det inte går att odla sojabönor i någon större utsträckning i Sverige, men produktionen i övrigt sker här, vilket så klart är bra och skapar fler jobb osv. Men framförallt blir det lättare att ställa krav på och spåra produkterna, som när det kommer till soja internationellt inte alltid är toppen. Än så länge går inte riktigt tofu att göra på andra typer av bönor än soja, och då tofu är en så otroligt bra och mångsidig produkt så tycker jag att detta känns som det absolut rimligaste alternativet.

Så när jag letade efter partners till Vegovision så var Yi Pin förstahandsval, och roligt nog tackade de ja! Jag ville visa Vegovisions besökare hur gott man kan göra tofu, och där möttes våra gemensamma intressen 😉

Jag valde att göra en kall rätt som inte kräver någon uppvärmning, främst för att det var enklast så, men också för att tofu är en produkt som framförallt när den är färdigmarinerad passar riktigt bra i kalla rätter. Här har jag skapat en veganiserad version av den klassiska renklämman med hjälp av Yi Pins alspånsrökta tofu, som smakar fantastiskt gott och milt rökig. Ni måste testa!

Veganska renklämmor – 10 stycken, 5 portioner

 • 1 paket alspånsrökt tofu á 230 g
 • 2 dl havrefraiche eller vegansk färskost
 • 2 salladslökar
 • 2 msk pepparrot på tub
 • 1 msk kallpressad rapsolja
 • Juice från 1/2 citron
 • 1 krm liquid smoke
 • 50 g färsk ruccola
 • Rikligt med salt och peppar
 • 10 st mjuka tunnbröd

Gör så här

 1. Strimla salladslöken tunt
 2. Riv tofun på den grova sidan av ett rivjärn
 3. Blanda med alla övriga ingredienser och smaka av med pepparrot, citron, salt och peppar tills du är nöjd
 4. Bred ca 3 msk röra på respektive tunnbröd och rulla ihop dem till tullar
 5. Klart!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes