Vegansk Pasta Carbonara och tofusmoothie med Nilla Fischer

*I samarbete med KitchenAid*

Hej!

Jag har i en liten miniserie i två avsnitt bjudit in två kända idrottare till min matstudio för att laga och prata växtbaserad träningsmat med dem i samarbete med KitchenAid. I förra avsnittet bjöd jag in Fanny Ahlfors, a.k.a Fanny Josefine och lagade thailändsk gröncurry med henne och i det här avsnittet hade jag den otroligt stora äran att få bjuda en av Sveriges bästa fotbollspelare, Nilla Fischer på mat!

Nilla är ju för alla er som kanske har lite dålig koll, en av backarna i Svenska fotbollslandslaget! Hon är otroligt framgångsrik och vann bland annat Diamantbollen 2018 och har blivit utvald till Världslaget både 2017 och 2018. Tidigare har hon spelat proffessionellt i den tyska klubben Wolfsburg, men är nu sedan våren tillbaks i Sverige och Linköping FC.

Jag ville bjuda in Nilla dels för att hon överlag verkar störtcool, men också för att jag har sett att hon flera gånger likeat och kommenterat grejer jag skrivit på instagram, så jag gissade att det fanns en vegovän gömd där, redo att komma ut. Så när jag hörde av mig och frågade om hon ville komma så tackade hon ja på stört, till min stora förtjusning!

Ska man kombinera att prestera på den nivå som hon gör, med regelbundna matcher, mycket träning och hög skaderisk är det jätteviktigt att äta bra. Länge har det ju varit oklart om detta går att kombinera med att också äta klimatsmart, men som vi bland annat slog fast i boken Vego i Världsklass som jag var med och skrev tillsammans med Linda Bakkman från SOK och Anna Richert från WWF så är det fullt möjligt. Och något som allt fler, bland annat fotbollspelare börjar få upp ögonen för! Om du är intresserad av att lära dig mer om hur du kan tänka kring det här så rekommenderar jag varmt att du köper dig ett ex av boken!

Jag lagade två rätter från boken Vego i Världsklass för Nilla, som ni ser i videon. Pasta Carbonara gjord på cashewnötsparmesan och Tofu Smoothie med jordnöts och banansmak!

Jag använde min KitchenAid Power Plus blender för att få till den perfekta texturen, och därmed också smaken (jag tycker verkligen att det gör stor skillnad med textur för helhetsupplevelsen!) på bägge rätterna. Den kraftfulla blendern gör det till en walk in the park att mala cashewnötterna till ett fint mjöl, samt att mixa en helt slät och fin smoothie. Jag kan verkligen varmt rekommendera en sån här om ni står i tankarna kring att investera i en ny köksmaskin då den är otroligt mångsidig och kraftfull.

Här är recepten!

Pasta Carbonara, 4 portioner

Ingredienser

 • 500 g valfri spagetti
 • 230 g rökt tofu
 • 2 klyftor vitlök
 • 1 tsk liquid smoke
 • 1 tsk rapsolja
 • 1 msk japansk sojasås
 • 1 tsk agavesirap
 • 1 ½ dl pastavatten
 • 1 dl + 2 msk cashewparmesan
 • Salt och rikligt med svartpeppar

Cashewnötsparmesan

 • 1 dl torrostade cashewnötter 
 • 2 msk näringsjäst
 • 1/2 tsk salt

Gör så här

 1. Börja med att sätta på rikligt saltat pastavatten
 2. Mixa ihop alla ingredienser till parmensanen i din KitchenAid Power Plus blender! Det är viktigt att du inte mixar för hårt dock, då kan det bli nötsmör, du vill ha ett fint nötmjöl som blandas med näringsjäst och salt. Lägg åt sidan i en skål.
 3. Tärna tofun i ca ½ cm stora kuber och finhacka vitlöken
 4. Värm upp en stekpanna med lite rapsolja. Ha i tofun samt sojasås, liquid smoke och sirap och stek tofun knaprig. Lägg ner pastan i vattnet och börja koka den.
 5. När tofun är knaperstekt vänder du ner rikligt med svartpeppar och vitlöken och steker någon minut så vitlöken inte längre är rå.
 6. När pastan är färdigkokt så fiskar du upp pastan med en slev ur kastrullen (häll inte av pastavattnet – det ska du använda!) och lägger ner den i stekpannen med tofun.
 7. Rör runt så allt blandas och häll därefter ner 1 dl cashewparmesan och 1 dl pastavatten och rör om så att värmen från stekpannan gör att stärkelsen från cashewnötterna reder pastavattnet till en krämig sås. Späd ev. med mer pastavatten och parmesan om det behövs.
 8. Smaka av med salt och mer svartpeppar
 9. Servera med mer cashewparmesan och svartpeppar när pastan är upplagt på tallriken!

Tofusmoothie med jordnötsmör, banan och kakao, 4 glas

Ingredienser

 • 400 g fast naturell tofu av hög kvalité och med minst 14 g proteininnehåll
 • 4-6 dl växtdryck (beroende på hur tjock du vill ha den)
 • 3 msk jordnötssmör
 • 1 banan
 • 2 msk kakao
 • 4-6 färska dadlar utan kärnor
 • 1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

 • Mixa ihop alla ingredienser till en slät smoothie i din KitchenAid Power Plus blender! Den har ett smoothieprogram, som om du använder gör smoothien garanterat megasmooth!
 • Låt ev. stå i kyl 30 min innan servering, är som godast kall! Kan hoppas över om din smaksättning, till exempel bananerna är fryst.
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , ,

3 Responses to Vegansk Pasta Carbonara och tofusmoothie med Nilla Fischer

 1. Jaffar 8 januari, 2020 at 03:54 #

  Om jag inte har tillgång till en mixer, vad kan jag då göra angående cashewparmesanen, har inget emot att äta ägg och vanlig parmesan. Men finns det ett annat veganskt alternativ?

 2. Matkassar 11 december, 2019 at 10:09 #

  Ska testa den Carbonara du skriver om, såg väldigt god ut

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes