Vegansk Mazarinkaka

Hej!

Idag har jag en riktigt kul grej för er! Ni som följer bloggen noga har kanske koll på den kladdkaka jag postade här för någon år sedan som den veganska bakdrottningen Karolina Tegelaar tog fram. Så klart med hennes godkännande.

Ni har tyckt så otroligt mycket om det receptet så jag pratade med henne och kollade om hon inte var sugen på att låta mig reposta några av hennes tidigare recept här på bloggen så de kommer alla er till godo. Hon har släppt ett helt gäng med bakböcker på eget förlag och har en riktigt bra hemsida och facebookgrupp under namnet Kakboken utan ägg och mjölk, men då hennes blogg inte är riktigt lika sökmotorpotimerad som min så är det inte säkert att recepten dyker upp när folk söker efter dem. Vilket verkligen är synd och skam – för de äger och fler människor borde inse hur lätt det är att baka växtbaserat också! Jag personligen är inte så road av att baka, så jag tänkte att det enklaste och bästa sättet att få in mer bakrecept här var att bjuda in någon annan att göra dem. Så viola! 😀

Jag låter henne själv presentera kakan.

Vegansk Mazarinkaka med glasyr

Karolina och hennes vispade aquafaba!

Aquafaba (kikärtsspad) går att använda i ett stort antal recept men det finns många olika sätt att vispa aquafaba, precis som med ägg, och olika sorters vispteknik ger väldigt olika möjligheter i bakning. Den här kakan är gjord med pösigt vispad aquafaba, en av flera olika metoder jag (Karolina) utvecklat för att kunna binda in mer luft och fett i mjuka kakor och jag återkommer sökert till flera olika metoder senare.

På www.kakboken.se delar jag även en enkel poster över olika tekniker som kan användas i vegansk bakning med aquafaba om du vill ha lite information redan nu. 

Jag älskar glasyren på den här kakan även om den är enkel, vill du skippa glasyren kan du strö lite flagad mandel över kakan innan den gräddas. Vill du baka utan mandelmjöl och bittermandel ökar du mängden vetemjöl med ½ deciliter och utesluter mandelmjöl och bittermandlar. Kakan passar perfekt att grädda i en rund aluminiumform man köper i flerpack.

Ingredienser

Kakan

 • 5 st bittermandlar
 • ½ dl mandelmjöl
 • 2 dl strösocker
 • ¾  dl aquafaba
 • 2 ½ dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver 
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 nypa salt
 • 75 g margarin
 • 1 dl mjölk eller vatten

Glasyren

 • 3 dl florsocker
 • 2-3 msk vatten
 • ev. karamellfärg

Instruktioner

 1. Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en rund form på 20 – 22 centimeter.
 2. Riv 5 bittermandlar på rivjärn eller i en mandelkvarn. Blanda med mandelmjöl och vetemjöl.
 3. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt.
 4. Blanda under tiden vetemjölsblandningen, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas.
 5. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken med pösigt vispad aquafaba (se bild) och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta (se bild).
 6. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 25 – 30 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. 

GLASYR

 1. Låt kakan svalna helt.
 2. Blanda florsocker med vatten och sprid över kakan. Dela eventuellt i två skålar och färga den ena med karamellfärg. Häll upp i två spritspåsar och spritsa rader av glasyren om vart annat.
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 3 september då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. This Fluffy Vegan Mazarin Cake Is Made With Aquafaba | LIVEKINDLY - 7 juni, 2019

  […] This recipe was republished with permission from javligtgott. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes