Vegansk fetaost – a.k.a marinerad tofu

img_0484

Hej!

Jag vet att jag skrivit det förut – men ibland händer det. Ett sånt där trisslottsmoment som får en att känna att man verkligen borde ha använt dagen till att köpa en lott, men nu istället står där med ett helt fantastiskt recept som kommer att förändra ens liv.

Förra veckan hade jag ett sånt moment, när jag tog första tuggan av den här tofun. Det är egentligen inget revolutionerande, och jag är säker på att hundratusentals andra nyfikna vegomänniskor har gjort det innan mig. Men jag hade då fan inte testat det, och jag hade ingen aning om att det skulle bli så bra!

Och det bästa är att det är mångsidigt as fuck. Jag har testat att ugnsbaka det på pizza, att ha det på en bruschetta tillsammans med ugnsbakade tomater och basilika, att ha det som smaksättare till en ugnsbakad blomkål, att ha det i ramen och bara att äta det rakt ur burken. Det bara fortsätter leverera.

img_0269 img_0255

Och vad är det då? Tja – det är kung markattas fasta, naturella tofu som jag har marinerat i god olivolja, flingsalt, chiliflakes och rosmarin. Men det är också vegansk fetaost. Och det är VERKLIGEN VEGANSK FETAOST. Lite fastare, men ändå. Tillräckligt.

Jag har alltid sagt och känt att en av de saker jag haft absolut svårast att släppa på den långa vägen mot veganism är osten. Det är helt hopplöst svårt alltså. Den feta, salta, krämiga, syrliga och helt fantastiskt goda osten. Men nu har ett sjukt stort steg tagits. Feta, jag klarar mig äntligen utan dig.

img_0490

Vegansk fetaost – a.k.a marinerad tofu – ca 1 liter

 • 2 bitar á 400 g fast tofu – gärna kung markattas som redan är lite smulig
 • ca 5-6 dl bra olivolja. ingen 50 kr flaska – du får vad du betalar för…
 • 3-4 kvistar färsk rosmarin
 • 1/2 dl flingsalt (mängden går att justera efter hur salt du vill ha tofun)
 • 1-2 tsk chiliflingor
 • 1 liter stor ren glasburk med förslutningsbart lock

Skär tofublocken i ca 1,5 cm stora skivor, vira in i hushållspapper och lägg under press i ca 30 min så du får ut så mycket vätska som möjligt. Detta är viktigt så marinaden ska kunna sugas upp riktigt i tofun.

Tärna därefter tofun i ca 1,5 x 1,5 x 1,5 cm stora bitar och lägg ner dem i glasburken. Lägg i salt, chili och rosmarin och skaka om rejält. Fyll upp till kanten med olivolja, stäng burken och skaka den igen. Låt stå åtminstone 1-2 dagar för bästa resultat innan du börjar äta.

Jag har bara haft min burk i ca 1,5 vecka nu, men den borde hålla åtminstone någon månad om du inte stoppar ner fingrarna i burken utan använder rena bestick. Förvaras i kylskåp (ej för kallt, då stelnar oljan) eller rumstemperatur. Kan matas med mer tofu, olja och ev. salt efter behov om den tar slut fort!

img_0488

, , , , , , ,

21 Responses to Vegansk fetaost – a.k.a marinerad tofu

 1. Therese 9 april, 2021 at 09:52 #

  Det här ser fantastiskt ut, har precis lagat och ser fram emot att smaka om ett par dagar. Men såg i kommentarerna att man kan ha i citronjuice eller vinäger. Är det någon viss sorts vinäger du skulle rekommendera?

 2. Tito 25 april, 2019 at 02:35 #

  Ja, ett vegansk alternativ till fetaost är precis vad jag är utefter men detta låter dyrt.

 3. Johanna 6 mars, 2019 at 01:17 #

  Hej! Vilken kul grej! Kan man förvara burken i rumstemperatur hela tiden, eller måste den vara kyld för att klara sig? 🙂

 4. maya 9 januari, 2019 at 09:30 #

  ett tips är att först göra en ”salt lake” med flingsalt och varmt vatten – ska vara riktigt salt som en kallsup, sen lägga i tofun över natten.

  Sen hälla av å lägga den i en sån dressing m olivolja osv (men då utan salt), då blir den sådär salt som fetaost ska vara 🙂

 5. T 27 augusti, 2018 at 02:53 #

  Jag försöker att undvika fling-/havssalt pga alla mikroplaster. Kan man använda någon annan slags salt som inte är havsbaserad?

 6. Ida 9 juni, 2018 at 11:27 #

  Är inte kung markatta’s tofu-paket på 270g? Är det då 400g tofu eller två förpackningar à 270g? Är lite förvirrad…

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 10 juni, 2018 at 10:34 #

   Hmm… Är de på 400 g? Det var ett tag sedan jag använde dem så jag e inte helt säker, men helt enkelt – räkna i paket istället för gram! Vanliga blårödvita paket helt enkelt 🙂

 7. Jenny 23 april, 2017 at 10:00 #

  Okej, jag är övertygad! Har redan lyckats utesluta parmesan, påläggsost och senast igår hittade jag god, riven vegansk ost, så detta är ju nästa logiska steg. Dessutom ser ju allt som har en rosmarinkvist så förbaskat (jävligt?) gott ut!

 8. Karoline 12 februari, 2017 at 09:37 #

  Hej, du skriver at man kan ha i lite mer vinäger eller citron om man inte tycker det räcker, men det står inget om de ingredienserna i receptet. Fattas de? Hur mycket ska det vara i?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 13 februari, 2017 at 12:28 #

   Jag skrev inte in de för det är inget krav – men du kan ha efter smak. Kanske 1-2 msk juice eller vinäger skulle jag säga.

 9. Linn 1 december, 2016 at 06:46 #

  Hej! Vad skulle du säga är en bra olivolja?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 1 december, 2016 at 09:27 #

   Nu på året kan du leta efter sånna som är märkta med ”Novello”, de smakar ofta ganska gräsigt och väldigt gott. Annars överlag lite dyrare oljor, upp mot 80 kr flaskan smakar oftast mkt bättre än de billigaste. Jag brukar nästan alltid ha en sådan dyrare hemma, och sen en ekologisk i mellanprisklassen från typ garant eller zeta hemma för vardagsbruk.

 10. N 25 oktober, 2016 at 09:02 #

  Vit miso är ett måste när jag gör tofeta 🙂

  • T 8 december, 2017 at 04:05 #

   Utveckla gärna!

 11. Julia 25 oktober, 2016 at 01:34 #

  Okej fråga, eftersom jag blir jävligt nyfiken. 😀
  Blir den syrlig? Pga det är min bästa grej med fetaost, eller liksom ja du vet den där saltsura smaken liksom.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 25 oktober, 2016 at 08:33 #

   Jo lite syrlig blir den! Man kan alltid ha i mer vinäger eller citron lite eftersom om man inte tycker att det räcker.

Trackbacks/Pingbacks

 1. FRIDAY LIST – THE MINIMALISTA - 1 februari, 2019

  […] Jag trodde inte riktigt att det fanns några bra alternativ – men sedan hittade jag detta recept på marinerad tofu som borde göra susen. Jag får nog ge det ett försök nu i helgen!Vad längtar […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes