Hej!
Tyvärr kommer det inte att bli jättemånga helt nya veganska julrecept den här julen, då jag har fullt upp med att planera inför youtubelanseringen i januari, men jag har en massa bra gamla recept som inte fått sig egna inlägg utan bara publicerats i samlingar tidigare. Ett sådan är de här veganska sillrecepten! Senapssillen har sig ett eget inlägg, men inte de andra, och framförallt inte på en och samma gång! 😉
Att göra egen vegansk sill av aubergine är en fantastiskt bra och enkel sak. Det kanske låter lite wierd, men lättkokt och sedan inlagd aubergine får faktiskt en konsistens som är förvånansvärt lik de där små sillfilé-bitarna som används i inlagd sill. Testa så får ni se!
Här är fyra jättegoda och enkla olika versioner av veganska sillar att göra till jul. Tyvärr har jag ingen bild på västkustssillen, men ni kan säkert föreställa er hur det ser ut ändå 😉
Senapssill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar
Ingredienser Senapssill
- ½ stor aubergine
- ½ rödlök
Lagen:
- 1,25 dl vatten
- 0,5 dl ättiksprit (12 %)
- 0,75 dl socker
- 3 grovt krossade kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 3 kryddnejlikor
Senapssåsen:
- 1 dl rapsolja
- 3 msk skånsk senap
- 2 msk socker
- 2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar också!)
- 1 dl hackad dill
- vitpeppar
- salt
Gör så här:
- Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
- Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
- Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
- För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
- Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
- Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
- Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen.
- Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål.
- Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
- Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
- Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen från löken och auberginen.
- Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.
Citronsill 45 min + 8 h marinering, 1 st 1,5 dl burkar
Ingredienser citronsill:
- ½ stor aubergine
- ½ rödlök
Lagen:
- 1,25 dl vatten
- 0,5 dl ättiksprit (12 %)
- 0,75 dl socker
- 3 grovt krossade enbärn
- 1 lagerblad
- En näve färsk citrontimjan
- Skal från 1 ekologisk citron
Gör så här:
- Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
- Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
- Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
- För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
- Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
- Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
Västkustssill 45 min + 8 h marinering, 1 st 2,5 dl burkar
Ingredienser citronsill:
- ½ stor aubergine
- 1/2 dl färska dillkvistar
Lagen:
- 1,25 dl vatten
- 0,5 dl ättiksprit (12 %)
- 0,75 dl socker
- 1 lagerblad
Västkustsås:
- 2 dl vegansk majonnäs eller havrefraiche
- 3 msk tångcaviar, blandade färger
- ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
- 1 tsk dijonsenap
- 1/2 dl hackad färsk dill
- 1 finhackad liten rödlök
- salt och svartpeppar
- Olivolja
Gör så här:
Sillen
- Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
- Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
- Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
- För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
- Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
- Blanda auberginen och dillen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
Såsen
- Hacka löken och dillen
- Blanda ihop alla ingredienser till såsen
- Häll av lagen och blanda ner auberginefiléerna i västkustssåsen
- Låt dra i någon timme innan servering
Klassisk inlagd sill 45 min + 8 h marinering, 1 st 2,5 dl burkar
Ingredienser:
- 1 stor aubergine
- 1 rödlök
- 1/2 dl färsk dill
Lagen:
- 2,5 dl vatten
- 1 dl ättiksprit (12 %)
- 1,5 dl socker
- 5 grovt krossade kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
- 5 kryddnejlikor
Gör så här:
Sillen
- Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
- Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
- Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
- För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
- Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
- Blanda auberginen, löken och dillen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
- Klart!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Tack för recepten, de blir en hit varje högtid!
En liten rättning bara: Under rubriken för västkustsill har du skrivit ”Ingredienser citronsill”
Skalar du auberginen? 🙂
Tack för en grym blogg!
Nej, det behövs ej!
Bara en fråga för att förtydliga: Mår auberginen bra av att stå i lag några dagar eller av att stå i sås några dagar?
Låt den stå i lag över natten och sedan i sås så länge som möjligt!
Tror du att det skulle fungerar om jag använder stekt svamp (tex shitake) istället av aubergine?
Det kan nog absolut funka!
Hej!
Har du någon erfarenhet om det är OK att låta de inlagda auberginerna stå i kylen några dagar innan servering? Finns det risk att auberginerna faller sönder eller nåt sånt? Vore trevligt att ha förberett allting några dagar innan jul. Undrar samma sak över senapssillen och västkustsillen. Är det ok att låta de stå eller är det bäst att fixa såserna samma dag som servering?
Nej, de mår jättebra av att stå några dagar! Alla sillar mår nästan bättre om de står 2-3 dagar innan servering.