Vegankebab med röd och vit sås – Recept tre ifrån Grill & BBQ SM 2017

Det här inlägget är i samarbete med *Ta Fram Det Bästa*

Hej!

Vi fortsätter att visa upp allt smarrigt vi gjorde på Grill & BBQ SM i maj här på bloggen! Jag var där tillsammans med Ta Fram Det Bästa för att visa upp framtiden för vegetarisk BBQ och skuggtävla med mina vegetariska rätter mot deras olika köttkonstallationer.

Det fanns sex kategorier, och de jag ställde upp med i högrevskategorin och i kambenskategorin hittar ni här! Det var Texas Chili med blomkålspuré och Oumph Ribs med Elotes. Sjukt svulliga och goda rätter som verkligen kan få en att fundera två gånger på det här med att vego skulle vara snällt och försiktigt.

Idag tänkte jag visa upp det tredje receptet från tävlingen, som jag ställde upp med i kycklingkategorin. Jag tolkade det här med kycklig lite småfritt, men tänkte att oumph ju är ganska likt kyckling, och framförallt med kikkomansoja som inte färgar vegoköttet så mycket så blir slutresultatet ganska likt ett spett med grillade kycklingbitar på. Till kycklingrätten skullde det serveras kvisttomater, så jag gjorde det inte svårare för mig än att jag grillade ett gäng sådana också.

Nu ska jag inte vara den som är den, men om ni ännu inte har hunnit att testa detta så måste ni verkligen ge det ett försök! Grundkryddningen till kebaben har jag lånat/inspirerats av från Zeinas Kitchen som är en riktig expert på det här med allt vad kebab heter.

Kebab finns i alla olika typer och utföranden och varierar väldigt beroende på vilket land eller till och med vilken region i olika länder du är i. Gemensamt har de dock att de är köttbaserade och för det mesta grillas. Men där slutar ofta likheterna. Vissa består av hela köttbitar och andra av malet kött. Vissa ska absolut vara på lamm, andra absolut på kyckling och en tredje absolut på nötfärs. Vissa är väldigt kryddade och andra är i stort sett bara kött på en pinne.

Då vegokött blir lite tråkigt om du bara trär upp det på en pinne utan marinad så har jag valt att utgå ifrån ett persiskt recept på kobideh kebab som är en mer uppkryddad variant, ofta gjord på nöt eller lammfärs. Här samspelar kummin (inte spiskummin, utan det vi i Sverige kallar brödkummin), paprikapulver, oregano och svartpeppar med hackad färsk vitlök och riven och urpressad gul lök. Jag kryddar upp det extra med mörk grönsaksfond och kikkomansoja för att ge kropp och så klart en redig splash med tabasco för en extra kick.

Till kebaben serverade jag både en enkel ”röd” chilisås på habanerotabasco och en ”vit” vitlökssås på oatlys havrefraiche. Mums!

Kebab är ett av recepten som ni kommer att hitta i min kommande webbkurs om att grilla vego som släpps om några dagar i samarbete med SvD. Om ni tycker att det verkar smarrigt så rekommenderar jag starkt att ni signar upp på min maillista här nedan så ni får första tjing och all information ni kan behöva om kursen och dess releasedatum!

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:
* instruktionsvideos och steg för steg bilder
* Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
* Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
* Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
* Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
* Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Följ mig gärna också på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration! 

Kebabspett med grillade grönsaker, 4 portioner

Ingredienser kebab:

  • 2 paket oumph the chunk (à 280 g)
  • 4 stora grillspett i metall eller trä

Marinad

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk mald kummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk oregano
  • 1/2 msk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk Kikkoman soja
  • 1 msk koncentrerad brynt schalottenlöksfond
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk cayennepeppar

Vitlökssås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl havrefraiche
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • salt och peppar

Chilisås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk Röd TABASCO® Original Pepparsås
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • salt

Grillad potatis

  • 500 g fast potatis
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 tsk havssalt
  • 1 1/2 tsk cayennepeppar

Sallad

  • 1/2 huvud isbergssallad
  • 300 g sivri paprika (avlång grön paprika)
  • 3 tomater
  • 3 rödlökar

Gör så här

Kebab:

  1. Lägg oumphen i en påse eller skål
  2. Marinad: Skala och riv löken på ett rivjärn. Kram ur saften ur löken och lägg i en bunke.
  3. Skala vitlökarna och riv ner i bunken med oumphen och tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop.
  4. Låt marinera i 1-2 timmar.
  5. Tänd grillen.
  6. Trä upp oumphen tätt på grillspett.
  7. Grilla spetten 5-7 minuter på medelvärme på vardera sida, pensla med marinaden under grillningen till oumphen får fin färg.

Vitlökssås:

  1. Skala vitlöken och riv ner vitlöken i en skål.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Chilisås:

  1. Skala vitlöken och riv.
  2. Värm olja i en kastrull och fräs vitlöken
  3. Tillsätt Röd TABASCO® Original Pepparsås och stek i ytterligare ca 30 sekunder.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda i 30 minuter.
  5. Mixa såsen slät och smaka av med salt.

Grillad potatis:

  1. Koka potatisen med skal tills den nästan är klar.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
  3. Blanda olja, havssalt och cayennepeppar i en bunke.
  4. Dela potatisen på hälften och vänd i kryddblandningen.
  5. Grilla potatisen så den får fin färg

Sallad:

  1. Strimla salladen. Picka paprikan, dela tomaterna och löken på hälften.
  2. Grilla paprikan, tomaterna och löken så att de blir mjuka och får rejält med färg.

Pudra över cayennepeppar över spetten strax före servering och servera med grillade tillbehören, sallad och såser.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! 

* indicates required




, , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to Vegankebab med röd och vit sås – Recept tre ifrån Grill & BBQ SM 2017

  1. Sara E 9 augusti, 2019 at 08:54 #

    Hej Gustav,
    Tänkte testa detta recept då vi får gäster i helgen. När jag läser receptet fastnar jag på punkt 2 för marinaden. När man kramar vätskan ur löken, är det då vätskan eller själva lökmassan som ska sparas och hällas i marinaden?
    Mvh
    Sara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jerk Tofu Tacos – Recept sex ifrån Grill & BBQ SM | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 24 juli, 2017

    […] på Grill & BBQ SM med mina veganska BBQ recept i alla deras sex kategorier: fisk, vegetariskt, kyckling, kamben, högrev och grisbog. Jag har skrivit om alla andra recept, ett i veckan från dess till nu […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes