Ugnsbakad vitkål med Ultuna Pepparrot

DSC_3007

Hej!

Nyårstiderna drar sig verkligen närmare nu! Fyra dagar kvar! Känner ni peppen?

Haha, nåja, det är ju inte Super Bowl vi snackar om, men för många (inklusive mig!) så är nyår ett tillfälle att fira lite extra och käka något lite extra lyxigt. Själv ska jag ge mig ut på restaurang (vart får ni reda på snart), så jag kommer inte att laga min egen mat i år, men det hindrar inte mig från att ge er en massa goda tips.

Det här receptet tog jag fram i somras i samarbete med Ultuna Mejeri – Sveriges första (?) och absolut bästa veganmejeri som gör riktigt smarrig färskost baserad på cashewnötter. De bad mig ta fram ett par recept som de kan använda i sin marknadsföring, vilket jag självklart gärna gjorde. Det här receptet är jag själv väldigt stolt över då det visar upp en helt ny sida av deras ost, som dessutom visade sig vara riktigt smarrig. När osten ugnsbakas så får den en ny konsistens, inte alldeles för olikt det där ströbrödstäcket som man kunde få på ugnsbakad torsk förr i tiden. Smuligt och saftigt typ. Samtidigt som syran från osten finns kvar, accompangerad av en viss sötma. Om man dessutom använder någon av deras smaksatta ostar, som jag här med pepparroten, så kommer även den smaken igen fint.

En perfekt förrätt eller lättare huvudrätt till nyårssupén!

Ugnsbakad vitkål med Ultuna Pepparrot, 2-3 portioner

  • 1 vitkålshuvud
  • 1 knippe röd knipplök
  • 1 paket ultuna pepparrot
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk olivolja
  • 1 litet knippe gräslök eller kruspersilja
  • Flingsalt och nymald svartpeppar

Skär kålen i 6 stycken stora kvartar, halvera löken och skär bort den gröna blasten. Lägg i en ungstorm med bakplåtspapper tillsammans med den hela ostbiten och hela, oskalade vitlöksklyftor och strö därefter över en massa svartpeppar, flingsalt och rapsolja.

DSC_3009

IMG_5115

Grädda i ugnen på 200 grader i ca 35-40 minuter så allt får rejält med färg utan att brännas. Kålen och löken ska bli hyfsat mjuka och osten få en gyllenbrun färg.

Ta ut formen ur ugnen. Pressa ut den bakade vitlöken ur skalen och vispa snabbt ihop med olivolja, vinäger, dijonsenap, fint klippt gräslök och mer salt och peppar till en dressing. Lägg upp kålen och löken på ett fat och ringla dressingen över. Lägg osten överst utan att den ramlar sönder för mycket och servera genast.

Kan serveras som en egen rätt eller som ett smarrigt tillbehör till t.ex. en bit rökt sietan eller ett par svampbiffar.

IMG_5112

, , , , ,

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes