Teriyakimarinerade quornfiléer

IMG_7264

När sommaren kommer så är det framförallt två saker jag längtar efter. Att grilla och att åka ut till sommarstugan. Och nu fick jag göra bägge två på samma gång. Så fantastiskt jävla förspänt alltså! Det lyxigaste är att jag dessutom får göra det en hel massa gånger varje sommar, om och om igen. Livet på en pinne alltså.

Vår stuga är en gammal sekelskiftesgård som ligger på gränsen mellan Östergötland och Småland, mitt inne i det vackraste Bullerbylandet. Gärsgårdar, kohagar, urskogar, grusvägar och röda ladugårdar och bondgårdar i var och vart annat hörn. Vi har haft den i familjen hela mitt liv, och det är utan tvekan platsen där jag känner mig som mest hemma, och det har varit en konstant plats genom alla andra flyttar och förändringar. Så sjukt lyxigt att ha en sån plats.

IMG_7246

IMG_7248

Så, nu senast när vi var där så fixade jag ihop det här receptet på Teriyakiquorn. Och så svårt var inte det – jag gjorde som vanligt och googlade och pusslade och det här blev resultatet. Supergott! Sen är ju Teriyaki en av alla de där rätterna som jag faktiskt aldrig har käkat själv i köttformat – utan endast hemlagat i vegotappning, så jag kan inte gå i god för om det är likt originalet eller inte. Grunden för såsen kommer ifrån Allt om Mat och är jätteenkel.

Det här receptet är en del i mitt samarbete med Quorn där jag är en av  deras grillambassadörer i sommar. Ni hittar de andra recepten jag lagat tillsammans med dem här, här och här!

Teriyakimarinerade quornfiléer, 2-3 portioner.

 • 300 g quornfiléer (Det funkar fint med quornbitar också, stekta i en stekpanna om du inte har en grill eller några filéer till hands.)
 • 2 msk   strösocker
 • 4 msk   vatten
 • 1 msk   ingefära, finhackad färsk
 • 1 dl      japansk soja
 • 1 st       vitlöksklyfta, stor finhackad
 • 2 tsk     vinäger
 • 1/2 tsk chilipulver (min egen touch)
 • 1/2 dl sesamfrön

IMG_7253

IMG_7244

Finhacka ingefära och vitlök och rör ner tillsammans med de andra ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp och småputtra några minuter och därefter svalna. Rosta under tiden sesamfröna i en stekpanna så de får lite färg. Skär quornfiléerna i halvor på diagonalen och marinera dem i såsen i ca 1 timme, medan du låter ett par grillspett ligga i blöt i vattenbad så de inte börjar brinna på grillen.

Strö sesamfrön över quornfiléerna och trä där efter upp dem på spetten och grilla på medelvärme tills de får lite färg. Pensla med resterna av marinaden under tiden och servera sedan resten av marinaden som sås till maten. Äts med fördel med ris och en god japaninspirerad sallad. Eller som jag gjorde med grillad blomkål och purjolök.

IMG_7275

IMG_7260

, , , , , , ,

2 Responses to Teriyakimarinerade quornfiléer

 1. anders 13 augusti, 2015 at 06:37 #

  Förvirrande. Du skriver ”Självklart är alla recept lagade utan att något djur har dött, annars vore de ju inte så goda” – och gör recept med quorn?
  Vet du vad som händer med alla hankycklingar som föds inom äggindustrin? Jo, de dödas för att de inte kan lägga ägg. Vad tror du händer med hönor som används som äggmaskiner när de inte längre är lönsamma? Jo, de dödas, långt innan de dött av naturliga orsaker.

  Så…. ”alla recept lagade utan att något djur har dött” är långt ifrån sanning.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 17 augusti, 2015 at 07:21 #

   Jo, jag är mycket väl medveten om det, och även att det är en viss relativism i mitt uttalande. Men varandes lakto-ovo så är det svårt att vara absolutist. Varandes mer eller mindre vad som helst är det svårt att vara absolutist. Jag såg till exempel ett exempel idag ifrån Oatlys hemsida där de konstaterar att de är tvungna att köpa ekologiskt havre som är gödslat med benmjöl pga, att det inte finns annat att tillgå om det ska vara ekologiskt. Dvs, Oatlys ekologiska varor är alltså inte veganska. Hur förhåller man sig till det?

   Jo, genom att välja sina strider och fortsätta försöka göra ett så bra jobb som möjligt.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes