Om Jävligt gott

DSC_2011Jävligt gott är en blogg om mat. Här samlar jag och delar med mig av mina recept, tips på bra restauranger och ett och annat knep som jag lärt mig i köket.

Jag är själv vegan (sedan jan 2018, vegetarian sedan 2006) och älskar både att laga och att äta mat. Tanken med Jävligt gott är att visa på hur mycket god mat det finns och hur enkelt det kan vara att äta och laga mat, utan att behöva involvera döda djur på kuppen. Snarare vill jag göra maten människor älskar bättre, hjälpa människor att hitta växtbaserad mat som passar dem och som de kan älska så de ser att det är möjligt att äta hållbarare utan att göra stora uppoffringar.

Jävligt gott är inte en blogg om vegansk mat. Jävligt gott är en blogg som vill inspirera andra till att laga mer mat genom att visa hur enkelt det kan vara och hur gott det kan bli och hur självklart det är att kött inte har någonting med det att göra.

Lämna gärna en kommentar här på bloggen och berätta vad du tycker om recepten och länka gärna hit om du har en egen blogg och tycker att Jävligt gott är värt att uppmärksamma. Det vore helsnällt:)

Jag som skriver heter Gustav Johansson och bor i Stockholm på Kungsholmen. Du kan nå mig på:

Gustav@javligtgott.se

Eller via det här kontaktformuläret:

58 Responses to Om Jävligt gott

 1. Lukas Klingsbo 15 januari, 2019 at 10:38 #

  Tjena! Jag har gjort en app som heter VegLevel, typ veganism spelifierat (gratis och utan reklam). Hade gärna haft med någon bild och länk till din blogg i ett uppdrag, är det okej? Hittade ingenting om vad det är för licens på bilderna etc. 🙂
  https://facebook.com/veglevel och https://veglevel.com (eller i Play Store) kan du se appen.

  Mvh Lukas

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 16 januari, 2019 at 12:46 #

   Hej! Självklart så länge du länkar och markerar tydligt!

 2. Siri 26 november, 2018 at 03:24 #

  Hittade dig precis av en ren slump här borta i Australien! Jag tror du är min nya favoritbloggare.
  Ska laga din Risotto med citron och svamp denna veckan, ska bli jättekul att få smaka på resultatet. Ps, vegansk mat är jävligt gott! 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 28 november, 2018 at 03:53 #

   Kul! Heja down under! Du får bjuda australiensarna på några av mina schyssta barbierecept och se vad de tycker 😉

 3. Helena Rääf 1 februari, 2017 at 09:27 #

  Underbart..du brinner för det du gör och det är det viktigaste i vårt lilla liv..
  Keep on running and burning for vego…vegan… Tack – inspirerande!!

 4. Susanne 19 juli, 2015 at 07:01 #

  Hej!
  Vill tacka för en mycket inspirerande blogg. Blev vegetarian vid 15 års ålder, efter en uppväxt på falukorv, fiskpinnar och köttfärssås (med två skivor tomat vid sidan om)! Villkoret var att jag ”fick äta vad jag vill, så länge jag lagar det själv” : ).

  Efter sisådär 16 år börjar fantasin tryta en hel del, men nu när jag hittat din blogg (läste om dig i lokaltidningen Mitt I) har jag börjat prova på nya, lite roligare, maträtter igen.

  Tack!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 20 juli, 2015 at 02:49 #

   Vad roligt att höra! Kul att kunna inspirera lite. Jag fick exakt samma deal hemma när jag blev vegetarian, så det var bara att hugga i och börja laga mat 😉

 5. Robert 2 maj, 2015 at 07:19 #

  Grymt fin och inspirerande blogg, kommer att titta in här då och då!

  Skickar med ett tips om du inte har besökt restaurangen ännu, men Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad har en kock som bryr sig om oss vegetarianer,alla vegetariska rätter jag har provat där har varit nytänkande och delikata (OCH prisvärda). Eller vad sägs om Rökt matevete 😉

  Mvh

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 maj, 2015 at 09:38 #

   Tack så mycket Robert! Nej, där har jag inte varit, men jag har hört talas om stället och jag jobbar i närheten så jag ska absolut försöka ta mig förbi. Det låter ju onekligen göttans!

 6. Magnus 5 augusti, 2014 at 11:38 #

  Tack för en riktigt inspirerande och bra sida! 🙂

 7. Ullakarin 16 maj, 2014 at 02:06 #

  Hej,

  Jag har varit och gottat mig på sidan igen.

  Det är så fina bilder!! Bättre än i en del kokböcker,

  tycker
  Ullakarin

 8. Ullakarin 15 maj, 2014 at 03:47 #

  Hej,

  Jag är inte vegetarian, men jag ville börja äta vegetariskt en gång i veckan och letade efter recept… och hamnade här på din sida…

  Otroligt, hur gott allt låter och ser ut på bilderna. Jag har läst flera recept och kopierat ett par tre. Nu blir det till att laga dom.

  Nu är jag tvungen att avbryta och göra annat, tyvärr. Men det var nog inte sista gången jag hälsar på här på denna sida.

  Hälsningar från en icke vegetarian,
  Ullakarin

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 18 maj, 2014 at 08:42 #

   Hej och tack så mycket Ullakarin! Hoppas att du tycker att maten smakar lika bra som du tycker att den såg ut:)

 9. Ebba 24 april, 2014 at 10:04 #

  Hej hej!
  Grymt bra sida!
  Jag ville bara säga tack för att du ger så himla bra tips på god mat och idéer. Själv så är jag väldigt ny på den vegetariska fronten så det är gött att kunna gå in på en sida och få lite tips!

  Tack igen och hoppas att du får en bra helg! 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 25 april, 2014 at 07:35 #

   Hej och tack så jättemycket! Alla de här kommentarerna gör mig så jävla glad:) Hoppas att jag kan fortsätta göra er lika nöjda:)

 10. Vilda 22 april, 2014 at 01:37 #

  Hej!

  Vill bara berätta att jag tycker din sida är riktigt bra. Dina ”Hamburgare” gör vi ofta. Grymt goda! Har följt dig länge och så fort fantasin tryter så hittar jag alltid nåt här.

  Tack!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 april, 2014 at 11:38 #

   Hej!

   Tack, vad glad jag blir att höra det! 🙂

 11. Linda 21 januari, 2014 at 05:29 #

  Hej
  Jag har via Google sök snubblat in här på din blogg och är helt blown away över alla recept som jag vill testa. Jag har svårt att hitta gnistan i min matlagning och har behövt något som fick igång viljan att börja laga mat med glädje igen. Tack för att jag funnit detta genom dig och din blogg!
  Jag valde bort rött kött och fläskkött i somras som ett steg av flera mot att äta mer och mer vegetarisk kost. Fågel och fisk fick vara kvar, men då endast ”bra” produkter.
  Jag har märkt att jag istället för att göra något vegetariskt så latmaskar jag mig mer och mer och kör kyckling. Det vill jag sätta stopp för. Vi är en familj med 3 barn varav en med autism och extremt petig när det gäller mat…. Grönsaker tex, de kan man DÖ av enligt min son 😉
  Min lust för att laga mat hade dött men nu känner jag lite hopp om att kunna återuppliva den!
  Din sida är nu sparad som favorit och snart kommer jag börja sålla ut och testa recepten. Vi får se vad som kan gå hem hos den kräsne…. Tänk om jag kan få honom att gilla annat än mackor, kyckling och köttbullar/makaroner….

  Kram till dig

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 februari, 2014 at 07:06 #

   Vad glad jag blir! Det känns ju grymt om jag har kunnat bidra med lite inspiration och pepp. Jag förstår helt hur svårt det kan vara med barn och mat, även utan autism, så jag förstår lite vilken sits du sitter i. Det kan verkligen kännas svårt att hitta på nya rätter till barnen som de faktiskt också äter.

   Vi har några som går på repeat här hemma och som kanske inte är superfantasirika, men ändå goda. Vår stora tjej (snart åtta) är också vegetarian, så det blir mycket vegetariskt. Gulcurry med quorn, limequorn (recept här på sidan), quornfärssås, korvstroganoff med pasta, sojabullar med stekt potatis och lingonsylt, spenatsoppa med ägghalvor, ärtsoppa, pasta carbonara på fakeon (sojabacon), pasta med tomatsås och mozzarella, viltgryta (utan svamp, finns på bloggen) och lite sånna grejer äter vi väldigt ofta.

 12. Jenni 1 januari, 2014 at 05:08 #

  Hej Gustav!
  Hittade bloggen för kanske ett halvår sedan and me loves it! Jag och älsklingen har precis mumsat på dina quornfärsburgare med viss modifikation, hade fiberhusk och koriander bl.a.. Så jävla gott, perfekt med en överbliven öl från nyårsfirandet. En annan kall vinterdag lagade jag chilin. Herregud!! Tack för superb matinspiration!

 13. Nina 19 juli, 2013 at 07:24 #

  Vi älskar indisk och mexikansk mat och din blogg gör mig aldrig besviken! Tittar in lite då och då för lite inspiration.

 14. Katja 12 juni, 2013 at 04:48 #

  Åh vilken härlig blogg! Jag är så glad att jag hittade den! Som relativt nybliven vegetarian kommer jag nog ta del av dina härliga recept. Just nu ligger svamp- och spenatlasagnen i ugnen och väntar på att bli uppäten 🙂
  Tack, tack!!

 15. jani 20 mars, 2013 at 02:05 #

  Hej!
  Din RSS-kanpp högst upp https://www.javligtgott.se/feed/ verkar inte funka som den skall.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 29 maj, 2013 at 05:39 #

   Tack för tipset! Ska kolla.. varit mycket som krånglat på senste…

 16. Martin 19 mars, 2013 at 02:36 #

  Hej Gustav,
  du verkar ha bra koll!
  Har du även yrkesmässig erfarenhet av matlagning?

  Allt gott
  /Martin

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 29 maj, 2013 at 05:40 #

   Hej!

   Tack så mycket:)

   Nej jag är totaly home schooled. Fick intresset hemmifrån och fick bli vegetarian på det enda villkoret att jag lagade min egen mat när jag var 19 så det började där. Och om man nu måste laga mat så kan man väl lika gärna laga god mat?

 17. molly 28 januari, 2013 at 03:08 #

  Hittade bara för någon timme sedan till din sida (så jag har inte hunnit tagit mig till att laga något av recepten än) men vill verkligen tacka i förväg! jag och min syster har varit vegetarianer i 5-6 år och jag har lite svårt för att hitta inspiration trots alla kokböcker vi har. kan kanske delvis bero på att vi är uppväxta med ”typisk svensk” husmankost utan särskild variation som gör att vi inte riktigt tar oss till att experimentera med nya recept haha. Men jag har inte bläddrat förbi ett enda här utan att direkt vilja prova det! tack som fan för den bästa vegetariska bloggen jag hittat och flera plus i kanten för stark mat 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 29 maj, 2013 at 05:52 #

   Vad glad jag blir! Jag är å uppvuxen med husmanskost och det är onekligen en insipration när jag lagar mat. Vi verkar ha lite samma taste dårå;)

 18. Daniel 15 januari, 2013 at 02:48 #

  Hittade precis hit och blev glad direkt! Ska testa ditt knark på burk-recept omgående. För mig som ätit samma gamla veggierecept sen jag började med min diet blev det här en guldgruva. Fortsätt posta mat så fortsätter jag att äta!

 19. ulrika 4 januari, 2013 at 02:54 #

  hej,
  Tack för ditt svar det var mycket intressant att ta del av. För ett halvår sedan gjorde jag misstaget och läste boken ”äta djur”. Den har tagit bort glädjen att äta djur kan man säga utan det är portioner med dåligt samvete som liger på tallriken. Din sida har peppat mig och nu ska vi faktiskt göra en rätt stor förändring och flytta, jag ska ge det ett allvarligt försök. Mina barn är på och vill vara med men inte min sambo men han får väl fortsätta äta kött. det måste nog vara ett personlgit beslut:-) Tack för mycket inspiration. jag har inte bestämt vilken rätt jag ska testa först. Ska kolla runt lite mer på din blogg.

  Hej, hej

 20. ulrika 3 januari, 2013 at 08:56 #

  Jag står inte ut med tanken på alla industridjur som lider men har svårt att få till det med vegatarisk kost. Hur gjorde du? Har du alltid varit vegetarian? Just nu äter jag kött dagligdags med dåligt samvete, det är bara en tidsfråga innan jag tar steget.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 januari, 2013 at 10:28 #

   Hej Ulrika!

   Ja, jag vet hur du känner. Jag såg just den här filmen om att äta veganskt och kände ett inte så litet stygn i hjärtat. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=U6_hjA4cdjM
   Fick mig att verkligen vilja göra veganism till ett åtminstone långsiktigt nästa mål.

   Just nu är jag vegetarian, det vill säga jag äter mjölk och äggprodukter men inte fisk, kött eller fågel (eller något annat djur för den delen, bortsett från diverse insekter jag råkar krocka med). Det har jag varit i nu ca 6,5 år sedan jag var 19. Jag har aldrig varit vegan, som jag lever nu så har det känts för svårt (äter ganska mkt ute och har en köttätande sambo).

   För mig handlade det ursprungligen om att utmana mig själv och för att må bättre. Jag är uppväxt med en farsa som ofta och gärna lagade redig svensk husmanskost – långkokt kött, köttbullar, fläsk med rotmos, revbenspjäll, palt, pyttipanna och hela tjodderittan. Gärna med mycket grädde och smör. På sommaren skulle det grillas flintastek och de saftigaste hamburgarna man kan tänka sig. Kombinera det med att jag tog körkort och så får du en ganska smårund kille som när det var dags att flytta hemifrån var ganska trött på sig själv.

   Jag kände att jag behövde skaka om lite saker i mitt liv och att jag behövde försöka må bättre så efter att jag tog studenten så gav jag mig själv utmaningen att försöka äta vegetariskt i ett halvår. Min ett år yngre bror var då redan vegetarian (flickvänspåtryckningar) så vi hade redan ganska mkt sojakorv och falafel i frysen som jag kunde börja nalla av. Och det gick. De första månaderna var ren viljekraft och tjurskallighet men när det där halvåret hade gått så hade jag nästan totalt omprogrammerat mig själv – så till den grad att jag de facto ett tag hade svårt att gå nära frysdisken på affären utan att få kväljningar.

   När jag hade tagit mig dit så var det bara att köra på. I och med att jag då fortfarande bodde hemma hos mamma hade jag samtidigt fått ett ultimatum – visst, ät vad du vill, men hon tänkte inte laga det. Så jag hade redan tidigt fått börja laga min egen vegetariska mat och har eg. aldrig lärt mig göra något annat. Pappas (och det får man ändå säga att han gav mig, utöver anlag för bukfetma och gott om bränsle till den) matlagningsglädje hade också smittat av sig så jag såg det som en utmaning att inte bara äta okej vegetariskt utan också äta jävligt gott (vilket ju för mig tidigare hade varit = kött).

   När jag väl hade kommit in i det så var det enkelt, och många andra aspekter som de miljömässiga och etiska (som idag nog är min största motivation att fortsätta) kom därefter. Det är väldigt skönt att kunna känna att man gör något gott i det lilla vardagliga, och jag pallar verkligen fortfarande inte tanken på att stoppa in döda djur i munnen.

   Men ska jag säga en sak som mitt absolut bästa tips för att bli vegetarian eller vegan så är det att passa på när du också gör andra förändringar i ditt liv. Det har alltid funkat bäst för mig. I samband med en höst eller vårstart på en ny termin, i samband med att du byter jobb eller skola. Kanske tillsammans med att börja träna eller i och med att barnen flyttar hemifrån. Whatever suits you best. Det var nog det som gjorde att jag lyckades – inte någon form av sakövertygelse utan att jag förändrade så mycket annat i mitt liv samtidigt så att det mer blev ännu en grej i mitt nya liv.

   Ge dig också en provperiod – kör ett halvår eller tre månader (kortare så ger det ingen ”avprogrammering” tror jag) och kör på bara ren vilja. Sen ser du hur det känns.

   Och sist – don’t overdo it. Jag kan tycka att det räcker med att bli vegetarian först, framförallt om du har svårt med släppa allt det goda. Steget till att bli vegan (om du vill) är mycket kortare om du först ”lärt dig” att inte se på djur som mat.

   Det blev ett långt svar, men you know me och det här med att skriva kort…

 21. Danne 23 maj, 2012 at 04:52 #

  Kom igen nu Gustav… fortsätt blogga för fn 🙂 !! dina recept är toppen!!!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 juni, 2012 at 04:05 #

   Haha, tack så mycket. Det kanske kommer.. men inte just nu. Har varit ganska opepp ett tag.

 22. Space babe 5 mars, 2012 at 04:08 #

  Hej, har varit fläskfrälst med undantag för några viktfixerade år i ungdomen, men efter att ha läst Jonathan Safran Foers bok ”Eating Animals” inser jag nu att om jag verkligen vill bidra till att minska klimathotet och rent allmänt förbättra världen på något sätt så är det att äta mer vegetariskt.

  Så nu är din blogg bokmärkt! Känn ingen press att blogga, jag är själv en avdankad bloggare. Du verkar ha gott om gamla inlägg jag kan botanisera i!

 23. Karin 24 januari, 2012 at 10:13 #

  En mycket bra blogg vilket bevisas av att jag har länkat till flera av recepten påd en från min blogg https://vegetariskmanad.bloggplatsen.se (hoppas det var ok!) Jag undrar om du skulle vilja titta förbi min blogg och se om den är någon du kan tänkas logga till. Om du finner fel,som jag bör fixa till, så tar jag tacksamt emot. Då jag startade bloggen i helgen nu i slutet av januari 2011 och har inte bloggat tidigare.

  Tacksam för svar!
  Karin

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 26 januari, 2012 at 09:28 #

   Hej Karin! Kul att du gillar recepten. Självklart får du länka till dem:) Jag ska kolla förbi på din blogg. Lycka till!

 24. Marita 3 december, 2011 at 10:32 #

  Hej, vilken bra blogg,jag är vegetarian sedan snart 20 år och tycker det kan vara svårt och variera ibland.Men nu har jag fått massa nya ideer, tack.Denna bloggen ska jag gå in på ofta.
  Kram

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 4 december, 2011 at 07:16 #

   Vad kul att kunna inspirera lite:) Välkommen tillbaks!

 25. Albin 3 december, 2011 at 05:12 #

  Ska testa pastagratängen idag, den verkar lovande! Tack för sköna tips!

 26. Tove 19 november, 2011 at 06:07 #

  Hejsan, Tack för ett grymt tips på dhal-receptet! Jag bjöd min kräsna pojkvän på det och vi slickade båda tallrikarna rena. Ska nog testa bön-enchiladas också, låter super. Grym blogg!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 november, 2011 at 03:25 #

   Tack:) Gött att kunna förgylla en middag eller två:)

 27. skogsfrun på dal 8 september, 2011 at 07:12 #

  Redan quornfrälst gläder jag mig åt alla spännande recept här. Jobbar ganska hårt på att övertyga släkt och vänner att döda djur inte behöver stå på menyn. Nu ska här bjudas bevis på detta faktum;-) Tack, och länka hit tänker jag göra.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 8 september, 2011 at 07:34 #

   Tack! Vad härligt att kunna bidra till en så nobel kamp. Backar dig till 100 % Bjussa dem på en Gran Chorizo så kommer de undra varför de någonsin behövt någonting annat.

   Tack för länk!:)

 28. Tobias 6 september, 2011 at 04:12 #

  Fantastisk hemsida! Tack så hemskt mycket för inspirationen, idag blir det Chili Sin Carne, inte á la SJ är ett som är säkert; jag längtar redan till imorgon!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 6 september, 2011 at 07:31 #

   Tack så mycket själv för de fina orden:) Hahaha, nä fan låt SJ:s skit vara i fred i den grav den hamnade i. Laga riktigt käk istället!

 29. Teresia 20 juni, 2011 at 01:27 #

  Hittade till din sida då ja sökte lite inspiration och oj vilken sida jag hittade! Allt ser verkligen fantastiskt gott ut och kan knappt bärga mig tills jag har valt vad jag ska testa först =) Tack för en underbar sida att bli hungrig och inspirerad av, kommer titta in ofta!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 26 juni, 2011 at 04:49 #

   Tack! Vad glad jag blir:) Let me know vad du testar för något!

 30. nafs 13 april, 2011 at 06:12 #

  Grym sida! Kul med tips på vegetariska rätter, jag och tjejen gjorde de vegetariska vårrullarna för ett tag sen och de var skitgoda. Fortsätt så!

 31. Jävligt gott
  Jävligt gott 7 april, 2011 at 06:11 #

  Och tack för de fina orden med:)

 32. christoffer 7 april, 2011 at 04:13 #

  hej
  gillar din sida, bra inspiration för en trött kock på andra sidan vattnet (hornstull). tänkte bara tipsa om att loopia.se rear ut domännamn med å ä ö för 20 pix styck fram till den 15 april. kanske vore något?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Emma Blanck (hallonmumriken) | Pearltrees - 1 januari, 2016

  […] Webstjärnan introducera kod. Bloggar. Löpning. Källkritik. SMART. Geografi. Undervisning. Sömnad. Digital kunskap. Armband. Matematik. Olle & Saga. Musikundervisning. Programmering. Om Jävligt gott | Jävligt gott – en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, laga…. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes