Satayspett med jordnötssås gjorda på Tzay + bloggarmiddag!

*Det här inlägget är ett samarbete med TZAY*

Hej!

I fredags hade jag det stora nöjet att tillsammans med TZAY få bjuda ett helt gäng av mina bloggarkollegor och vänner på middag hemma hos mig! Jag ska verkligen inte säga att det är synd om mig i det här jobbet alltså..!

För er som inte känner till TZAY sedan tidigare så är det en sorts sojakött som funnits i Sverige jättelänge, men som fått sig en rejäl uppfräschning de senaste två åren. För oss som varit ”i gamet” länge har TZAY varit den där grejen man får i thaikiosker med jordnötssås till om man beställer vegoalternativet till kycklingspett och som bara funnits att köpa i butik i frysta storpack för 99 kr och som varit förkryddade med ingefära och soja så det stod härliga till. Lite godare (ingen sojabismak och bra tuggmotstånd) än de flesta andra sojakött som ändå funnits på marknaden de senaste 10-15 åren, men lite krångligt att få tag i.

Jag tror att många andra med mig blev förvånade när TZAY dock vaknade upp ur dimman för något år sedan, designade om sina förpackningar, gjorde dem mindre och började lansera nya produkter. Ett riktigt bra exempel på hur ett företag kan ta en gammal men dödstrött storsäljare och förnya den.

Så när TZAY kontaktade mig och undrade om jag ville göra ett samarbete så tvekade jag inte en sekund. Så klart jag ville! Om inte så för att ge dem lite erkännande för en modig och rolig satsning. Och faktum är att deras nya produkter, stripsen och filéerna faktiskt är riktigt goda och fyller något av ett hål på marknaden. Det finns hur många ”pulled” produkter och ”bitar” som helst, men i stort sett inget som ersätter de där små tunna baconbitarna i en carbonara (testa att göra fejkon på deras strips,  jättegott!) eller de hela kycklingfiléerna (utöver quornfiléerna dock, men de innehåller ju bland annat ägg, vilket dessa inte gör). TZAY produkter har ett riktigt bra tuggmotstånd vilket kommer fram ännu bättre i filéerna och gör dem perfekta att grilla eller steka och ha istället för kyckling.

Precis som med de mesta andra vegetariska produkter mår de dock inte bra av att stekas för länge, utan snarare snabbt och hårt så de får grillyta utan att torkas ut totalt. Marinera dem gärna, och låt tina lite innan om de är frysta så de förblir saftiga i mitten.

Middagen

Som jag nämnde ovan har jag ett ganska bra jobb ibland. TZAY’s idé för det här eventet gick ut på att jag helt enkelt skulle bjuda ett gäng av mina bloggkollegor på en trerättersmiddag hemma hos mig med deras produkter. Det kändes ju helt görbart! Jag bjöd in ett gäng härliga människor som allesammans är bloggare eller vegomatsprofiler av olika slag och vi blev ett riktigt fint gäng. Som ni kan se på bilderna hade vi nästan löjligt trevligt och det hela kändes mer som vilken fredagskväll med gänget som helst snarare än ett jobbuppdrag!

Det är uppenbarligen någonting med matbloggare som gör dem till snäppet trevligare människor än genomsnittet. Framförallt när man bjuder dem på mat! Och det gjorde mig verkligen inte ledsen när tre efterrättsexperter som Daniel, Mattias och Petra gillade mitt amatörmässiga hittetpå. Efterrätter är och förblir verkligen inte min grej…:P Med på middagen hade jag förmånen att ha:

Mattias Kristansson, chefredaktör för Magasinet Vego

Annie Månsson, bloggare på vegokäk.se

Petra Cavini + syster, bloggare på happyfoodbypetra.se som förövrigt också skrivit om kvällen på sin blogg!

Daniel Lakatosz, Bloggare på Elle Mat & Vin och två i Sveriges Mästerkock 2016

Selina Hami, vegancaterare och entreprenör som just nu har en indiegogokampanj för att försöka starta en ny veganstreetfoodkedja

Andreas Tjärnberg, träningsbloggare på Superkroppen.nu och en av mina medtävlare i Halv Åtta Hos mig när vi bägge var med där  (haha, ja på riktigt, jag har varit med i Halv åtta! :P)

och självklart också min nya superpraktikant/assistent/livräddare/projektledare Manuela Fredriksson som kommer att hänga med mig fram till sommaren och göra mitt liv så mycket bättre!

Ni kommer få se lite fler bilder och höra lite mer om eventet i fler inlägg här framöver. Jag kommer att bjuda på förrätten, huvudrätten och efterrätten i tre olika inlägg veckorna som kommer, så nu får ni hålla er till lags med detta och så klart receptet på förrätten jag bjöd på.

Jag kände att jag inte kunde ta mig föööör långt bort i från de TZAYspett som jag är van vid, men ville samtidigt ge dem så mycket lööv som möjligt så jag bestämde mig för att helt enkelt göra mitt bästa försök med de klassiska satayspetten till förrätt. Här får naturella TZAYspett marinera ett par timmar i en aromatisk marinad på citrongräs, gurkmeja och ingefära och de serveras sedan med en riktigt smarrig jordnötssås och gurksallad. Både fräscht och svulligt på samma gång. Bra va? 😀

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

 • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
  Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
 • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
 • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
 • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
 • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Satayspett med jordnötssås och gurk- och rödlökssallad, 2 portioner eller 4 förrätter

Stayspett
 • 1 paket naturella TZAY spett
 • 3 msk rapsolja
 • 2 stjälkar citrongräs, de vita delarna grovhackade
 • 2 vitlöksklyftor grovhackade
 • 1 msk färsk ingefära riven
 • 1 gul lök grovhackad
 • 2 tsk gurkmeja
 • 1 tsk korianderpulver
 • 1 tsk chilipulver
 • 1/2 tsk salt
 • 1 msk socker
Jordnötssås
 • 150 g salta rostade jordnötter
 • 1-2 msk ljus sojasås
 • 1 msk färsk ingefära riven
 • 1-2 tsk limejuice
 • 1 klyfta vitlök
 • 1 msk sirap
 • 1/2-1 tsk chilipulver
 • 250 g kokosmjölk
 • 1/2 – 1 dl vatten
Sallad:
 • 15 cm gurka
 • 1 rödlök
 • 1 dl hackad färsk koriander
 • juice från 1 lime
 • 1/2 tsk socker
 • 1 tsk rapsolja
 • Salt och chiliflakes
Gör så här:
Spetten:
 1. Mixa ihop alla ingredienser förutom TZAY spett i en blender eller med stavmixer till en tjock smet
 2. Marinera TZAY spetten i marinaden i minst 1 timme, gärna över natten i kylskåp
 3. Värm upp ugnen till 225 g på grilleffekt eller tänd din grill
 4. Grilla spetten i 5-7 minuter per sida tills de är gyllenbruna
Jordnötssåsen:
 1. Mixa alla ingredienser till en jämn smet i en blender eller med en stavmixer
 2. Koka upp i en kastrull under konstant omrörning och låt koka i 3-4 minuter
 3. Smaka av med salt, chilipulver, limejuice och ev. lite mer sirap. Späd med vatten om såsen är för tjock.
Salladen:
 1. Skala gurkan och skiva tunt med en mandolin eller kniv
 2. Skala och strimla rödlöken tunt med en mandolin eller kniv
 3. Blanda gurka, rödlök, koriander, limejuice, socker, rapsolja, salt och chiliflakes i en skål.
 4. Låt dra 15 minuter i kylskåp innan servering

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning - Helen Alfvegren - 2 november, 2017

  […] Satayspett med jordnötssås […]

 2. Grillad ananas med chokladsås, chili och koriander | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 31 maj, 2017

  […] nu är för att ett av hennes första uppdrag var att hjälpa mig att styra upp middagen med TZAY som jag nu skrivit om i några inlägg här på bloggen. Hon gjorde allt ifrån att hjälpa mig att hacka grönsaker till nudelsalladen till att handla nytt […]

 3. Asiatiska BBQ TZAYfiléer med nudelsallad | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 24 maj, 2017

  […] två veckor sedan hade jag ett event hemma hos mig tillsammans med TZAY där jag bjöd in ett gäng bloggare och andra roliga […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes