Saffransstuvad grönkål

I samarbete med Vegonade

Hej hörrni!

Vegonaderna är inte bara bra för att göra burgare och pastarätter utan också väldigt bra för att lyfta smakerna i olika grönsaksrätter! I den här stuvade grönkålssalladen som passar perfekt till julbordet så använder jag bara en påse Vegonade Arizona och ett paket saffran för att ge alla smaker i den här fantastiskt goda stuvningen, som om du tillagar den så här med kikärtor ärligt talat räcker nog som en rätt i sig också!

Julen är ett perfekt tillfälle för att svulla i fantstiska kryddor och i vintergrönsaker och jag tänkte att jag ville skapa en ny rätt till julbordet som tog vara på det bästa av bägge. Saffran och grönkål funkar hur bra som helst i hopp och när de får koka så här i ungefär en halvtimme i havregrädde och vegonade så blir det otroligt gott.

Vegonade Arizona har en lätt rökig och het grundsmak, utöver att den är rik på fett, salt och umami och det funkar otroligt bra tillsammans med saffran och grönkål. Grönkålen behöver verkligen lite fett för att komma till sin rätt och saffran och chili är en match made in heaven. Vill du så kan du ha i lite extra chiliflakes för att göra rätten ännu vuxnare, men den blir fint kryddig ändå!

Vegonaderna finns i sortimentet hos de flesta stora butikskedjorna, och om din lokala butik inte har tagit in dem ännu så kan du be dem göra det! De brukar ta in det mesta man ber om 🙂

God jul!

Saffransstuvad grönkål, perfekt tillbehör till ett julbord eller en middag för 2 personer!

  • 1/2 påse Vegonade Arizona á 100 g
  • 1 rödlök
  • 1 burk kikärtor, avrunnen vikt 210 g
  • 300 g färsk grönkål
  • 3 dl havregrädde
  • 1-2 dl vatten
  • 1 paket saffran á 0,5 g
  • Salt och ev. lite chiliflakes efter smak
  • 1 handfull rotsfruktschips (som du kan köpa färdiga i affären)

Gör så här

  1. Börja med att skala och skiva rödlöken tunt. Häll av spadet från kikärtorna och skölj och repa av bladen från stjälkarna på grönkålen i stora bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna till medelvärme med vegonaden i. Lägg i kikärtorna och rödlöken och låt fräsa tills löken börjat mjukna. Ha nu ner grönkålen i stekpannan och rör om och stek tills grönkålen har börjat mjukna.
  3. Slå nu i grädden, saffranet och 1 dl vatten och låt koka upp. Koka på låg/medelvärme i ca 30 minuter under lock (rör om då och då så det inte bränns) tills grönkålen har kokat ner rejält och blivit helt mjuk och saftig.
  4. Smaka av med salt och ev. lite mer chiliflakes. Späd med ev. mer vatten för att få en krämig konsistens om du upplever att för mycket vätska dunstat av.
  5. Häll upp i en serveringsskål och toppa med rotfrukschips. Servera varm/ljummen som en del av ett julbord eller som en julig lunch eller middag! Detta funkar också sjukt bra som en pastasås!

, ,

2 Responses to Saffransstuvad grönkål

  1. Anna Backman 1 januari, 2021 at 10:33 #

    En kusin, eller kanske cuisine , till ’Jumpin’ John’?
    Black Eyed Peas och ris, någon typ av bladkål lök, stjälkselleri är väl basen, sen varierar det mellan stater och familjetraditioner. Kryddorna är också liknande, men varierar, i stil med cajun, som också varierar.
    Traditionellt kokas det med skinkben /rökt fett bacon/’hog jowl, men det är ju valfritt. Det sistnämnda är en tuggmuskeln (vid käken) på gris.
    En maträtt som man i synnerhet syd-östra USA äter på Nyårsdagen för lycka (bönorna) och välgång/rikedom (kålen).

  2. Mats 20 december, 2020 at 10:48 #

    Hej!
    Var hittar man Vegonade i Stockholm? Har letat men hittar det inte tyvärr.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes