Recension: Vi Viet, Göteborg

Vi Viet, Erik Dahlbergsgatan 20, Göteborg, Vietnamesiskt

Recensent: Jenny Luks

Det fanns tider då veganskt var sällsynt på menyerna. Man fick fråga, trixa, fixa och kanske till och med tjata för att få en vegansk måltid. Man hade sina favoritställen där man visste att det fanns krubb och man kan säga, utan att överdriva, att det blev lite tjatigt att alltid gå till samma ställen. Men år 2017 är det nästan mer regel än undantag att veganskt finns utmärkt på menyn. Vi Viet är en av dessa restauranger.

För en tid sen hade vi bestämt oss för att avlägga ett spontanbesök på Vi Viet. Min bild av Vi Viet var baserad på ett besök för många år sen, då jag gillade maten men nog ansåg att lokalen och atmosfären inte direkt var uppmuntrande. Men tji fick jag. Det var fullt till bredden och när vi stod där i entrén och kikade in, verkade lokalen vara riktigt pigg och fräsch.

Det känns som en riktigt snygg och trevlig kvarterskrog.

Så nu har vi bokat bord och vi ser fram emot att spana in Vi Viet lite mer ingående. Restaurangen ligger i Vasastan, en halvtrappa ner och väggarna och valven är klädda i tegel. Borden är dynamiskt placerade och bordskivorna ljusa och stolarna snyggt turkosa. I ett hörn hänger en vit stringhylla. Det känns som en riktigt snygg och trevlig kvarterskrog och då menar jag inte sunkhak, utan en skön kvällsrestaurang på innerstadsvis.

På menyn är vissa rätter markerade med två stjärnor, vilket betyder att de går att få veganska. Jag minns de fantastiska sommarullarna på Steamy Phở och hoppas att dessa ska vara lika snajdiga. Vi beställer en tallrik med två rullar. Till huvudrätt väljer mitt sällskap Banh Xeo, som beskrivs som Crêpe med kyckling, räkor, böngroddar, sallad och färska örter, och jag själv siktar in mig på Bun Thit Xao: Sauterad biff serveras med risnudlar, sallad, friterad vårrulle med räkor, jordnötter och vietnamesisk sås. Självklart ber vi om veganskt, vilket mottages av servitrisen utan problem.

Sommarrullarna kommer in och vi blir informerade om att de vanligtvis serveras med fisksås, men att vi i stället får en sojasås. Rullarna är fina, med tydlig och krispig grönsaksfyllning samt tofu, men såsen lyfter inte riktigt. Den är svagt syrlig och söt, och lite fattigt beströdd med krossade jordnötter.

Huvudrätterna är helt klart roligare. Mitt sällskap får in en tallrik med en gigantisk crêpe fylld med grönsaker, tofu och böngroddar. Till den serveras ett fat med en överraskande mängd örter. Jag tänker att det kanske är typiskt för det vietnamesiska köket, att såser och örter serveras bredvid och att själva rätten som sådan kanske är lite mer sparsam i smakerna.

Min egen kalla, nudeltallrik ser mycket aptitretande ut.

Min egen kalla, nudeltallrik ser mycket aptitretande ut. Jag blir ombedd att röra om i tallriken, eftersom nudlarna i botten inte har någon särskild smak. Och att blommorna går att äta, om man skulle känna för det. Jag låter dem vara, men de är snygga att se på. Jag får en sås att hälla över maten, men är lite besviken på att den tycks vara samma som till rullarna.

Köttet är utbytt mot tofu, men tyvärr fattas vårrulle. Hm, vårrullar brukar vara det minsta problemet när det kommer till veganskt, tänker jag, men accepterar situationen. Det är lite sparsamt med ingredienser, tycker jag, och jag blir inte helt mätt, förrätten till trots. Smakerna får heller inte riktigt fart, även om det finns något i vår måltid som jag absolut uppskattar. Rullarna, tofun, örterna och den matiga crêpen stannar kvar i minnet. Men framför allt uppskattar jag lokalen, myset och läget i Vasastan. Ett återbesök är inte alls omöjligt.

PRISER:

Goi Cuon (sommarrullar: 75:-
Banh Xeo (crêpe): 180:-
Bun Thit Xao (risnudlar): 165:-
Mariestad öl: 70:-
Ett glas rött: 70:-

BETYG:

, , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes