Pytt i panna – grym matsvinnsräddare!

I samarbete med Scanpan

Hej! Jag hoppas allt är fint med er! I tre nedslag här under juni så har jag teamat upp med Scanpan för att ge er några riktigt schysst och enkla tips på hur man kan minska sitt matsvinn därhemma.

Visste ni att 1/3 av all mat som produceras i världen slängs istället för att ätas upp? Mycket av det svinnet sker redan tidigt i processen, med fula morötter som går direkt till tippen, eller skadade råvaror i transporter, men i Sverige är det faktiskt så att hushållen står för 73% av matsvinnet! Restauranger och matbutiker har mycket större möjligheter att jobba strategiskt och systematiskt med matsvinnet så det blir faktiskt så. Och en av de vanligaste anledningarna till att det slängs så mycket hemma är att alla de där små slattarna av halva grönsaker, halvätna burkar och påsar med vegokött som inte räcker till en hel portion bara ligger och blir dåligt.

För att minska det matsvinnet har jag tre enormt bra tips!

 1. PLANERA! Om du vet att du inte kommer använda en hel burk på en gång. Planera för att använda den andra halvan i morgon. Svårare än så är det inte!
 2. FRYS! Fryst mat håller mycket längre, och att köpa frysta grönsaker, eller att tärna och frysa dina egna grönsaker gör att du inte behöver oroa dig för att ta halva paketet, för resterna håller sig och behöver inte tinas upp.
 3. GÖR PYTT! En pytt i panna är världens bästa sätt att koka soppa på en spik. Med bara några få slattar av diverse olika grejer så kan du enkelt laga till en festmåltid.

Ett av de bästa tipsen för att göra en riktigt god pytt i panna är att ha en riktigt bra stekpanna. Du ska ju trots allt steka allt i pytten, och om du har en panna där råvarorna inte fastnar och stekts jämt så blir livet så mycket enklare! Jag har jobbat med min Scanpan TechnIQ i över ett år hemma nu och jag ÄLSKAR DEN. Den påminner lite om en tunn gjutjärnspanna i det att den har en lite stadigare kropp och en yta som påminner väldigt mycket om en riktigt välinstekt gjutjärnspanna. Den värms upp lite långsammare än en vanlig tunn stekpanna, men håller värmen väldigt bra och jämnt vilket både minskar risken för att bränna maten, men ger en fantastisk stekyta. Jag kan varmt rekommendera en!

Om du använder den här länken får du just nu ett superpris på stekpannan om du beställer från Cervera, grymt erbjudande!

Men pytten då? Hur gör man en top notch pytt i panna?

Jo! Så här!

Pytt i panna, 4 portioner

 • Ca 400 g rå potatis, vitkål, morötter, blomkål, broccolistjälk eller rotselleri. Gärna i kombination och små bitar av varje! Vitkål är grymt i pytt i panna, jag använder det nästa alltid.
 • 1 gul/röd/silver lök eller 2 dm vit purjolök eller 2-3 salladslökar
 • ca 200 g vegokött, exempelvis formbar färs, burgare, korvar, toruf eller köttbullar
 • 100 g mjällare grönsaker som paprika, blomkålsblast, grön purjolök, kokt potatis eller spetskål.
 • Rapsolja till stekning
 • Salt och peppar
 • Ev. vitklökspulver

Gör så här

 1. Börja med att skala, rensa och skölj alla grönsaker. Tärna dem i ungefär 5-10 mm stora bitar, beroende på vad du orkar med. Ju finare du tärnar desto snabbare går det att steka.
 2. Lägg upp de olika typerna av grönsaker/vegokött i tallrikar efter hur grova de är. Följ ungefär mina grupperingar ovan!
 3. Stek de grövre först i rapsolja, alt och peppar tills de är genomstekta och fått fin färg. Jag använder ganska hög värme och vaktar pannan noga, men om du känner dig osäker så kan du steka på medelvärme och låta det ta lite längre tid. Ställ åt sidan och upprepa med de övriga grönsakerna så allt steks den tid de behöver.
 4. När allt är stekt blandar du ihop allt i pannan igen, smakar av med vitlökspulver, salt och peppar och låter värmas upp.
 5. Servera med inlagda rödbetor eller vad för tillbehör du föredrar!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Grönsaksbiffar på svinn | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 8 juni, 2021

  […] Förra veckan pratade jag om hur du kan minska ditt matsvinn genom tre enkla steg. 1 – Planera, 2 – Frys och 3 – Gör Pytt! […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes