Potatistårta med salvia och fetaost.

Det här receptet kommer ifrån kokboken Karin Franssons sju årstider. Jag köpte den när jag och Sarah var på Öland i somras och bodde en natt på Hotell Borgholm. Självklart åt vi också på restaurangen och drack öl i kvällssolen sittandes ute i örtaträdgården på baksidan. Mycket trevligt.

Fransson är en av världens mest uppskattade kvinnliga kockar och vurmar speciellt för användandet av färska örter i köket. Nu när jag äntligen har lyckats lägga händerna på ett gäng krukor så kändes det helt rätt att försöka mig på att laga några av recepten från boken. Först ut blev en potatistårta med salvia och fetaost.

Karin Franssons potatistårta

800 gram fast potatis
300 gram fetaost
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
2 msk strimlad färsk salvia + 8-10 hela blad
4 scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk olivolja
Salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att skala och skiva potatisen tunt. Koka potatisen i lätt saltat vatten i ca 5 minuter och låt därefter hälla av i ett durkslag. Hacka löken och vitlöken fint och strimla salvian. Plocka loss 10 stycken salviablad och stek dem krispiga i 1 msk smör. Plocka upp dem ur stekpannan och låt dem rinna av på lite hushållspapper. Lägg i mer smör och olivolja i stekpannan och fräs löken och vitlöken lätt. Låt den inte bli brun. Lägg i salvian, rör om och låt bli varm. Ta av från värmen och blanda ihop lökröran med potatisen. Mosa fetaosten med en gaffel i grädden och mjölken. Varva potatis och fetaostcréme i en ugnssäker form. Salta och peppra mellan varje lager, avsluta med ett lager potatis överst. Grädda i ca 40 minuter eller tills potatisen är helt mjuk och tårtan har fått fin färg.

Min ugn är helt värdelös så det tog mycket längre tid att få den genomgräddad än de utsatta 30-40 minuterna. Den var också ganska lös när den precis kom ur ugnen så jag skulle rekommendera att den görs ett par timmar innan den ska ätas och värms upp precis innan servering. Den blev mycket snyggare när vi åt den igen dagen efter.

, ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes