Perfekt vegansk pizzaost – så gör du!

*I samarbete med Go Vegan*

Hej!

Hoppas att allt är fint med er! Jag sitter just nu i bilen (i baksätet så klart) på väg hem ifrån sommarstugan i sydligaste Östergötland på väg för en mellanlandning i Stockholm innan vi åker ner till skåne igen för det sista semesterrycket. När det här inlägget publiceras kommer vi vara där nere och jag kommer försöka maxa ut det absolut mesta och sista ur ledigheten.

Den här hösten har jag så sjukt mycket spännande och roliga projekt och grejer på gång! Både roliga samarbeten, nya projekt, två stora kokböcker som släpps och massor av andra roliga grejer. Flera av dem är fortfarande dock inte helt spikade och fortfarande lite hemliga, så ni får vänta ett tag till för att höra allt om dem. Needless to say så behöver jag all vila jag kan få nu innan hösterminen drar igång!

För några veckor sedan skrev jag ju om mitt nya samarbete med den norska ostproducenten Synnöve och deras nya veganska ostmärke Go Vegan. Då fick ni ett recept på vegansk ost och skinksallad som jag gjorde med deras hårdost i bit. Nu tänkte jag ge er något riktigt jäkla bra – ett trick för hur ni NAILAR er veganska pizzaost! Det här är verkligen revolutionerande bra och det funkar garanterat mycket bättre än alla andra sätt ni testat för att få veganost riktigt bra på pizza. Jag har testat det både på pizza i ugn, grillad pizza, på enchiladas, på grilled cheese och rakt upp och ner bara stekt i stekpanna och hälld över grejer. Allt funkar finemang! Osten blir mycket följsammare, mindre klistrig och smälter och inner riktigt, riktigt fint.

Go Vegan har en färdigriven ost som är en blandning mellan en mozzarellaliknande ost och en cheddarliknande ost och den passar särdeles bra för att använda på det här sättet då den blir som bäst när de olika oststyperna får smälta riktigt rejält och blandas. Vegansk ost som man bara strör riven över saker och sedan smälter har ibland en tendens annars till att bli lite torr och inte smälta ut helt annars. Du kan ju så klart dock också använda Go Vegans veganost i bit och riva den själv, men det här sparar dig enormt mycket tid.

Vegansk smältostkräm

  • 100 g Go Vegan veganost riven
  • 2-3 msk havrefraiche
  • 1/2 tsk färsk citronjuice (frivilligt)
  • Salt och peppar (frivilligt)

Gör så här

Det du ska göra är att blanda den rivna veganosten med havrefraiche, lite citronjucie, salt och peppar. Mixa den någorlunda slät, eller mosa med en gaffel. Detta gör att osten smälter jämnare i fraichen. Det räcker inte riktigt med att bara riva den för bäst resultat, då osten och fraichen då ändå smälter bredvid varandra snarare än ihop.

Oroa dig inte för att bladningen luktar lite lustigt. Varken havrefraiche eller riven veganost luktar som bäst innan den har smält. Därefter blir det något helt annat! Citronjucien hjälper också till att neutralisera havresmaken lite.

Klicka ut ca 1-2 tsk stora klickar med ostkrämen i jämna mellanrum på pizzan, eller bred ut ett tunt lager av krämen på botten beroende på om du vill att det ska se ut som på en finare pizza med hel mozzarella eller som en klassisk pizzeriapizza. Ha helst osten i botten av pizzan med toppingen ovanpå.

Grädda därefter pizzan som vanligt!

Pizza med rökt tofu, oliver, soltorkade tomater och ruccola

Här är receptet på själva pizzan som jag lagade till familjen! Jag körde den både på grillen och i ugn för att spara tid då vi var så många. Jag måste också tyvärr säga att jag verkligen föredrar att göra mina pizzor i ugnen. Det är lite kul med grillen, men slutresultatet blir tyvärr sällan lika bra som i ugnen då grillen är så mycket varmare i botten än ovanifrån, vilket gör att pizzan lätt gräddas ojämt.

Jag har ett enkelt recept på pizzadeg som inte behöver jäsa så länge här. Det använder jag oftast. Om du vill långjäsa din pizzadeg och få en deg som påminner så mycket som möjligt om restaurangpizzorna rekommenderar jag istället att du använder Fredrik Rosells pizzadeg från Frallans Matblogg. Det är grymt, men tar tre dagar 😛

Toppings för 4 pizzor

  • 1 bit rökt tofu á ca 250 g
  • 1 burk urkärnade kalamataoliver
  • 150 g soltorkade tomater i olivolja + 2 msk av oljan
  • 1 tsk balsamicovinäger
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 liten rödlök
  • 1 stor näve färsk ruccola
  • 3 burkar hela tomater
  • 1 kruka olivolja
  • Rikligt med olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här

Tomatsås

  1. Skala 3 vitlöksklyftor och skiva tunnt
  2. Värm upp en kastrull med rikligt med olivolja. Ha i vitlöksskivorna från början och fräs dem på låg värme i några minuter
  3. Häll över de hela tomaterna och spadet de ligger i i en skål och krossa dem försiktigt med händerna.
  4. Häll över de nykrossade tomaterna i kastrullen med vitlök och olivolja, salta och peppra och låt koka i ca 30-60 minuter, gärna längre, så att fruktköttet från tomaterna kokar sönder och du får en tjock och god sås. Om den får koka länge nog och du har bra tomater ska du inte behöva något socker alls utan får en naturlig sötma som balanserar tomaterna syra när den kokat ett tag.
  5. När såsen kokat klart, smaka av med salt och peppar och rör ner så mycket färsk basilika som du vill ha. Jag brukar köra hela krukan för det mesta. Du behöver inte koka upp såsen efter att basilkan rörts ner, låt dem bara dra på eftervärmen ett tag så tar den smak och bladen mjuknar. Kokar du kan basilikan bli besk.

Soltorkad tomatkräm

  1. Mixa ihop soltorkade tomater, balsamico, 1 klyfta vitlök och olivolja från soltorkade tomater till en tjock kräm. Smaka av med salt och peppar

Bygg pizzan

  1. Bygg varje pizza med tomatsås i botten, sen klickar med ostkräm jämt fördelade, som om du la ut skivor av mozzarella.
  2. Fördela sedan riven rökt tofu (riv på grova sidan av ett rivjärn) oliver, skivad rödlök och små klickar med soltorkad tomatröra jämt på pizzan.
  3. Grädda på 250 grader i ugn i ca 7-10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
  4. Om du grillar så följ tipsen här!
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 26 augusti då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes