Perfekt falafel – Recept och instruktioner!

***I Samarbete med KitchenAid***

Hej!

Här kommer ett recept som jag av någon outgrundlig anledning väntat sjukt länge med att fixa. Falafel!

Den stora anledningen till varför det dröjt är nog dock att det kräver sin utrustning för att göra riktigt perfekt falafel. Närmare sagt en köttkvarn! Det kan låta lite wierd, men en köttkvarn är faktiskt det perfekta verktyget för att få till perfekt falafel. Den ska nämligen göras på malda och blötlagda, men inte kokta ärtor. Det enklaste och bästa sättet att mala dem på är då just i en köttkvarn. Det går nog att grovmixa dem i en matberedare, men du vill inte finmixa dem som i en mixerstav eller blender. Då blir det en alldeles för slät och slabbig smet som inte alls får rätt konsistens.

Däremot går det precis lika bra att göra din falafel på gula ärtor som på kikärtor. Det är i stort sett ingen skillnad, annat än kanske någon lätt smakton, som jag personligen inte alls märker av när falafeln väl är kryddad och friterad.

Mitt recept har jag lånat och inspirerats av Zeina från Zeinas Kitchen och hennes nyss bortgångna mamma. Jag känner verkligen enormt med Zeina och förstår helt hur hon känner inför att ha en förälder att tacka för så mycket, inte minst sin matlagning och hur fruktansvärt det kan vara när denne går bort. Så jag tänker att det minsta jag kan göra är att uppmärksamma henne och hur många människor hon genom Zeina (och kanske nu även i viss mån mig) som hon hjälpt att upptäcka hur man gör verkligt fantastiskt god falafel, fyllda av kärleken i att laga och bjuda på fantastiskt god mat!

Det finns några viktiga steg i att få din falafel perfekt:

 1. Som sagt, koka inte dina ärtor – du ska bara blötlägga dem i minst 12 timmar innan de ska malas
 2. Du ska heller inte mixa dem, du ska mala dem, eller hacka dem i småbitar i en matberedare
 3. Du kan variera kryddorna lite som du vill, men för den klassiska kryddningen se Zeinas recept, eller följ min lite försvenskade variant
 4. Det som gör falafeln grön är nermald persilja och salladslök eller purjolök. Viktigt för att få det som originalet
 5. Att blanda ner bikarbonat eller bakpulver i smeten hjälper den att hålla ihop och få rätt konsistens när du friterar och formar den. Viktigt!
 6. Och sen ska falafel så klart friteras! Det går att ugnsbaka dem också, men det blir inte alls lika perfekt. Att rulla dem i sesamfrön är helt frivilligt, men smarrigt.

Här hjälper en riktigt bra köttkvarn. KitchenAids köttkvarn monteras enkelt på din KitchenAid matberedare, är lätt att rengöra och väldigt kraftfull. Dvs perfekt resultat varenda gång!

Falafel, ca 8 portioner

 • 500 g torkade gula ärtor eller kikärtor
 • Vatten till blötläggning
 • 1 msk bakpulver + 2 msk bakpulver
 • 1 liten purjolök, både det vita och det gröna, ca 2 dl färdighackad
 • 1 stor bukett bladpersilja, ca  2 dl
 • 4 klyftor vitlök
 • 1 msk spiskummin
 • 1 tsk sju kryddor
 • 1 msk salt
 • Rikligt med svartpeppar
 • 2 dl sesamfrön att rulla falafeln i
 • Olja till fritering

Gör så här:

 1. Dagen innan, lägg ärtorna i blöt tillsammans med 1 msk bakpulver
 2. Dagen då du ska laga maten: Häll av ärtorna och skölj dem
 3. Mal ärtorna på den grovaste inställningen på din köttkvarn till en tjock massa
 4. Skölj och grovhacka vitlöken, purjolöken och persiljan
 5. Mal ärtorna en andra gång den här gången tillsammans med grönsakerna på den grövsta inställningen på matberedaren
 6. Mal smeten en sista gång, nu på medelinställningen på köttkvarnen
 7. Blanda ner kryddorna, salt och peppar i smeten och låt sedan stå i kylskåp i 30 min
 8. Blanda ner bakpulver i smeten och forma sedan falaflar i önskad storlek. Rulla dem gärna i sesamfrön för en god yta
 9. Värm upp 2-3 cm rapsolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter till ca 180 grader. Ha alltid någonting i oljan så ser du om den blir för varm genom att det som ligger i får yta för fort. När du friterar borde du ha spisen på ca 7 av 10 eller 4 av 6 på spisen.
 10. Fritera falaflarna i ca 2-4 minuter per sida (beroende på hur tjocka de är) tills de blir gyllenbruna och genomlagade
 11. Ät!

Några serveringstips är att antingen servera dem med tillbehören till kebaben med bröd här, eller som kebaben i den här kebabtallriken! Hur gott som helst!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes