Pasta med grillad pumpa, rosmarin och tofu

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Själv är jag dödsförkyld den här veckan. Fy bubblan alltså, sjukt segt… Jag känner mig som killen i den där dåliga reklamen för Echinagard från 94… 😛

Just nu har jag liiite för mycket på gång för att riktigt ha tid att vara förkyld dock… I kväll håller jag en utbildning för 20 glada matlagare här i Stockholm, jag har en massa olika matlagningsprojekt inbokade de kommande veckorna, planeringsarbete för vintern, nya projekt vi ska släppa inom kort och en massa annat. Jag saknar verkligen grundskolan när det var en BRA grej att vara sjuk och man kunde ligga hemma en hel dag och bara kolla på film eller läsa och fick äta hur mycket godis och glass man ville. Nu innebär sjukdom mest bara att allt man behöver göra blir tio gånger jobbigare och slitigare. Det är verkligen en av de sämre grejerna med att vara egenföretagare….

Men men, det här inlägget ska inte handla om hur synd det är om mig. Det ska handla om mat som värmer själen när man mår så här sunkigt! Och var värmer inte själen om inte pasta? 😀

Italiensk och sydfransk mat är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag älskar de pasta och grönsaksrätter som är kännetecknande för regionen och de mustiga smakerna i det provensalska köket. Oliver, rosmarin, timjan, tomat och olivolja. Stort fokus på grönsaker och på att låta de mustiga tonerna komma fram. Det är perfekt för vegetarisk mat som behöver den där lilla extra knuffen för att ibland komma helt till sin rätt, och både italienarna och sydfransoserna kan allt om det där.

 

Att visa att det finns vegetarisk mat som kan vara lika mustig och kryddigt som grillat och kötträtter är jätteviktigt tycker jag. Vi kan inte förvänta oss att folk kommer att slänga sig över en vegetarisk eller vegansk kost om de uppfattar det som att de på kuppen måste ge upp allting roligt och gott här livet.

En grönsak som funkar särskilt bra att servera med lite kraftigare kryddor som  rosmarin, vitlök och olivolja är pumpa. Den enklaste formen att få tag på i Sverige är butternutpumpa som ser ut lite som ett utdraget och stort päron och som har ett saftigt och sött fruktkött som har en konsistens som påminner om en kombination mellan zucchini och sötpotatis. I den här rätten ugnsbakar (eller grillar) jag pumpan och brutna tofubitar tillsammans med rikligt med olivolja, vitlök, salt och peppar tills de får en mustig smak och en både knaprig och mjuk konsistens och blandar sedan ner det med lite havregrädde i nykokt pasta.

Voila!

Pasta med grillad pumpa, rosmarin och tofu, 4 portioner

 • 500 g lignuini
 • 1/2 butternutpumpa
 • 200 g fast tofu
 • 3 klyftor vitlök
 • 3 kvistar färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
 • 2 msk olivolja
 • 1 dl havregrädde
 • 1-1,5 dl pastavatten
 • 1 tsk citronjuice
 • Rikligt med salt och svartpeppar

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225 grader på grilleffekt, eller tänd en vanlig grill
 2. Skär pumpan i ca 1,5×1,5 cm stora bitar och bryt tofun i lika stora, ojämna bitar. Om du grillar på en öppen grill, skär pumpan och tofun i ca 1,5 cm tjocka skivor som du sedan skär i bitar när de är klara så de inte ramlar genom gallret.
 3. Hacka vitlök och rosmarin fint och blanda pumpan och tofun med olivolja, rosmarin, vitlök, salt och peppar
 4. Grilla i ugnen eller på gallret i ca 7-10 minuter per sida så de får fin mörkt gyllenbrun färg på kanterna och pumpan blir helt mjuk rätt igenom. Du vill dock inte bränna vid dem!
 5. Koka pastan medan grönsakerna är i ugnen. Ta bort pastan från värmen när det är ca 2-3 minuters koktid kvar och spara 1,5 dl pastavatten
 6. Värm upp en stekpanna med höga kanter och blanda ihop den nästan färdigkokta pastan, pumpan, tofun, och havregrädden. Koka upp under omrörning och smaka av med salt och peppar och citronjuice
 7. När pastan kokat klart i stekpannan och pumpan delvis lösts upp i såsen spär du med pastavatten, fortfarande med pannan på plattan, till önskad krämig konsistens. Servera genast!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , , , , , , , ,

4 Responses to Pasta med grillad pumpa, rosmarin och tofu

 1. Rickard S 26 november, 2019 at 11:55 #

  Ett fantastiskt bra recept! Applåder! Har du detta recept i någon av dina böcker även?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 december, 2019 at 01:01 #

   Hej!

   Nej det finns faktiskt inte i någon av böckerna! och tack!

 2. Bill Kurtson 20 februari, 2019 at 06:09 #

  Jag är förvirrad, hur ska allting kokas upp och pumpan lösas upp i 1dl havregrädde i stekpannan? Eller ska pasta vattnet med ner i stekpannan? Eller ska det vara 1 liter havregrädde?

  Winged it och körde pastavatten och mer havregrädde

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 27 februari, 2019 at 06:41 #

   Det ska bli en tjock krämig sås med havregrädden som sedan spädes ut med pastavatten. Men du kan använda mer grädde om du vill! Det ska dock absolut inte vara 1 liter grädde, det ska vara en tjock sås som består till mestadels av pumpa.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes