Pasta Arrabiata med vegoköttbullar och aubergine!

*I samarbete med Peas of Heaven*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Personligen har jag varit förkyld i en vecka vilket alltid är ganska slitigt. Som ni säkert förstår har jag inte riktigt tid och möjlighet att ligga hemma i sjuksängen så som jag kanske skulle vilja göra ibland, så när jag äntligen tog fredagen halvledig gick luften ur mig som en ballong. Inte rör mig många knop bort från TV-spelssoffan annat än för att mata barnen och hänga med lilltjejen på baletten på lördagmorgonen.

I sådana lägen tycker jag faktiskt att det är helt amazeballs att det finns så många riktigt bra vegoprodukter som gör matlagningen lättare för en, och samtidigt är bra för klimatet!

Jag har ju skrivit väldigt mycket om vikten av att vi handlar och köper svenska vegoprodukter där det går och ett av mina favoritföretag som gör det möjligt just nu är relativt nystartade Peas of Heaven som kommer från västkusen och gör massor av olika produkter baserade på ärtor istället för soja. Tidigare har de mest haft korvar, men nu börjar deras utbud svälla och de kommer med en hel drös nya produkter under hösten, varav jag fått äran att testa och provlaga fram ett gäng recept till er för att visa.

Att de använder ärtor istället för soja är superbra och superviktigt. Jag har inget emot soja i sig. Den sojan som vi äter i vegoprodukter är alltid odlad på relativt hållbara sätt i Europa eller nordamerika och bidrar inte till regnskogskövling. MEN, den går inte att odla i Sverige, och på det sättet så föredrar jag verkliga ärta som råvara om den går att få tag i. Helt enkelt för att det på ett mycket tydligare sätt visar hur även svenska bönder kan vinna på vego och att det inte behöver handla om att byta ut svenskt kött mot en massa importerad vegomat. I dagsläget är deras produkter gjorda på Nederländska ärtor, men det är bara för att det idag inte går att processa ärtorna till proteinmjöl i Sverige på grund av tidigare låg efterfrågan. Nu är det dags för oss att visa att efterfrågan finns så vi kan göra produktionen helt svensk! Superbra där Peas of Heaven!

Och som sagt, det här med enkel mat ska man heller inte titta ner på. Jag är småbarnsförälder, färdiggjorda köttbullar är en stapelvara hemma hos oss. Och när de då är så här enkla och goda (vilket de verkligen är!) så blir jag väldigt glad.

Det har ju blivit en del köttbullsrecept här på bloggen genom åren så jag ville göra något lite nytt med dessa, bortanför den vanliga gräddsåsen eller tomatsåsen. Utan att för den sakens skull krångla till det för mycket. Så, här får ni min pasta med köttbullar arrabiata! Arrabiata betyder ungefär ”arg..?” på italienska och kommer från chilin som är i såsen. Jag slängde också ner aubergine, för att det är gott. Vill du göra rätten enklare kan du bara skippa den, men jag gillar det!

Pasta Arrabiata med vegoköttbullar och aubergine, 4 portioner

 • 2 paket Balls of Heaven á 130 g (ja, de heter faktiskt så! :D)
 • 400 g linguini eller spagetti
 • 1 stor aubergine
 • 1 rödlök
 • 3 klyftor vitlök
 • 1-2 hela röda chilifrukter (eller ta 1 urkärnad om du vill ha det mildare)
 • 100 g rökt tofu (kan ersättas med nypa rökt salt eller liquid smoke)
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 kvist färsk rosmarin eller 1,5 tsk torkad
 • 1 burk hela tomater i tomatjuice á 400 g
 • 1 msk ljus japansk sojasås
 • 1,5 msk balsamvinäger
 • 1 tsk agavesirap
 • 1 dl pastavatten
 • Rikligt med olivolja
 • Salt och peppar

Gör så här

 1. Börja med att skölja auberginen och skära den i 1,5 x 1,5 cm stora tärningar. Stek på medelvärme i rikligt med olivolja, salt och peppar i en stekpanna tills auberginen mjuknat och fått lite stekyta. Lägg åt sidan
 2. Sätt på pastavattnet och salta rikligt, det ska vara salt som havet!
 3. Hetta upp en stekpanna med olivolja och börja stek vegoköttbullarna till de får fin stekyta.
 4. Skala och skiva undertiden rödlöken, skiva vitlöken tunt och lika så chilin. Tärna den rökta tofun i små tärningar. Vänd ner löken, vitlöken, chilin och tofun i samma stekpanna som du steker vegoköttbullarna i. Ha i lite mer olivolja och stek tills grönsakerna precis börjar få lite färg och vitlöken börjar dofta lite rostat.
 5. Tillsätt rosmarin och tomatpuré och stek med i 1 minut till tills smakerna blandats och tomatpurén inte längre är rå.
 6. Öppna burken med hela tomater och klipp tomaterna i grova bitar i burken. Slå sedan i tomaterna och tomatjuicen samt sojasåsen, balsamvinägern och agavesirapen i stekpannan och rör runt. Späd med ev. lite vatten och låt koka i ca 20 minuter. Var försiktig så det inte bränner i botten eller kokar torrt. Slå i lite mer vatten om det behövs.
 7. När det kokat så rör du ner den stekta auberginen i såsen. Smaka därefter av såsen med salt, peppar och ev. mer vinäger eller socker.
 8. Sätt på pastavattnet och koka pastan enligt anvisningar på förpackningarna, men ta upp pastan när det fortfarande är någon minut kvar.
 9. Rör ner den nykokta pastan i såsen med vegoköttbullarna och rör runt så allt blandas. Späd med ev. lite pastavatten om det blir för tjockt. Toppa med lite färsk rosmarin och servera omgående.

, , , , ,

2 Responses to Pasta Arrabiata med vegoköttbullar och aubergine!

 1. Jakob 1 oktober, 2019 at 05:33 #

  När lägger man i auberginen igen?!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 oktober, 2019 at 08:59 #

   I steg 7! Jag har uppdaterat! Tack, jag hade missat den detaljen.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes