Pasta Arrabiata med rostade pistagenötter och cashewparmesan

***I samarbete med Ekonötter***

Hej!

Hoppas allt är fint med er. I det här inlägget vill jag prata om nötter! Och inte vilka nötter som helst utan om ekonötter och varför de är bra.

Som ni kanske har märkt om ni har googlat runt på vegansk mat de senaste åren så innehåller väldigt mycket vegansk mat nötter. Nötsmör, nötostar, nötsåser, nötter i sallader, i bullar, biffar och i drycker. Nötter är sjukt mångsidiga och nyttiga och har därför blivit riktigt populära när veganer letat efter feta, nyttiga och smakrika alternativ till kött och mejeri, eller helt enkelt bara för att de är goda.

Blötlagda och malda cashewnötter kan användas som bas i ostar, såser och drycker samt mycket mer. Mandlar kan bli drycker, ostar, mjöl för bakning och mandelmassa. Pistagenötter är en stapelvara i medelhavsmat osv, osv. Problemet är bara att nötter inte nödvändigtvis är rätt igenom superbra på alla andra sätt.

Framförallt ur ett klimat och ett arbetarperspektiv kan nötter vara rejält problematiska ibland. Kollar man på vattenanvändning vid produktion så har nötter ett vattenfotavtryck som är lika högt som lammkött (9000 liter vatten per kilo). Detta kommer av att många nötter odlas i varma områden med stort behov av bevattning, typ runt medelhavet, eller i Kalifornien. Många nötter, som till exempel cashewnötter kräver mycket bekämpningsmedel vid produktion som är både farligt för miljön där de odlas och för arbetarna som plockar och rensar nötterna.

Det finns alltså alla anledningar till att om man vill äta nötter köpa ekologiska nötter som har minimalt vattenavtryck och som inte använder sig av skadliga bekämpningsmedel i sin produktion. Om vi på riktigt vill göra en skillnad med vår konsumtion så kan vi inte byta en dålig grej mot en annan. Vi måste välja de dyrare nötterna som är bättre producerade. DÅ gör det skillnad.

Därför tycker jag att det är fantastiskt med företag som Ekonötter.se vars idé det är att göra ekonötterna så billiga som möjligt för oss konsumenter som möjligt genom att minska på kringkonstaderna. Du beställer helt enkelt nötterna direkt ifrån dem, vilket minskar deras behov av transport och butiker och gör att du kan få ett mycket bättre pris på en mycket bättre råvara. Eller vad sägs om 175 kronor för 750 g ekologiska cashewnötter? Det är bara typ 25 kronor dyrare per kilo än Exotics vanliga naturella du hittar i matbutiken!

Jag har aktivt försökt att inte basera hela min matlagning på nötter, men jag har en hel del recept ändå på bloggen. Inte minst för att just cashewnötter faktiskt är ett fantastiskt alternativ till ost eller grädde i en massa olika rätter. Jag har också tagit fram ett nytt, supersmarrigt och lite lyxigare recept på en klassisk Pasta Arrabiata, dvs pasta i het tomatsås, som jag verkligen tycker att ni borde testa!

Här är några av mina favoirtnötrecept från bloggens gömmor:

Pasta Arrabiata med rostade pistagenötter och cashewparmesan, 2-3 portioner

 • 1 dl pistagenötter
 • 300 g pasta, gärna penne eller fusilli
 • 1 rödlök
 • 2 klyftor vitlök
 • 1-2 röda chilifrukter
 • 1 kruka kruspersilja
 • 1 burk krossade tomater
 • 2-3 msk olivolja
 • Pastavatten från kokningen

Cashewparmesan

 • 1/2 dl naturella cashewnötter
 • 1,5 msk näringsjäst
 • Rikligt med salt

Gör så här

Cashewparmesan

 1. Rosta cashewnötterna i en torr panna, låt svalna
 2. Mixa cashewnötterna till ett fint pulver i en matberedare, blender eller mixerstav tillsammans med näringjästen
 3. Blanda ner salt och smaka av. Det ska smaka ostigt och med en tydlig, men balanserad sälta

Pastan

 1. Börja med att sätta pastavattnet på kokning
 2. Rosta under tiden pistagenötterna i en torr stekpanna, lägg sedan åt sidan
 3. Skala och skiva rödlök, vitlök och chili tunt
 4. Hetta upp stekpannan där du rostade nötterna på nytt med rikligt med olivolja och böra fräsa löken och chilin på medelhög värme, du vill att de ska rostas lätt men absolut inte brännas. Lägg i pastan samtidigt så den är klar ungefär samtidigt som såsen är
 5. Skär av persiljan vid botten på krukan och separera stjälkarna från bladen. Finhacka stjälkarna och stek i pannan tillsammans med löken i 30 sek.
 6. Tillsätt därefter de krossade tomaterna och koka på medelhög värme tills att pastavattnet kokat klart. Rör om då och då så det inte bränns fast
 7. Smaka av med salt och peppar. Det lär var starkt, så du behöver nog ingen peppar.
 8. Finacka resten av persiljan och rör ner i såsen tillsammans med den nykokta pastan. Använd lite av pastavattnet för att späda så du får en krämig konsistens.
 9. Rör ner 1/2 dl cashewparmesan och hälften av pistagenötterna i pastan
 10. Lägg upp på ett fat och toppa med rikligt med mer cashewparmesan och de resterande nötterna. Toppa med lite mer kruspersilja
 11. Njut!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes