Pannkakstårta

För någon månad sedan så hade lilltjejen namnsdag vilket ju självklart skulle firas med en tårta. Den här gången tog jag kommandot och chansen att göra något som jag velat göra ganska länge. En riktig fin pankakstårta!

Jag fick suget efter att jag sett Jamie Oliver (som jag så ofta får när jag ser honom laga grejer) svänga ihop en pannkakstårta som en snabb efterrätt till kidsen (snabb och snabb… vetta tusan asså..) och det såg både enkelt och gott ut. Det var det också!

Den enda missen här var min fyllning. Jag valde att varva med mosade jordgubbar och smält mjölkchoklad blandad i vispgrädde. Mjölkchokladen tog över totalt, både i smak och färg vilket resulterade i att hela tårtan smakade smält marabou, och såg ut därefter. Ingen superhit. Men kör utan chokladen så blir det säkert fint. Jag kan tänka mig att det eg. funkar med det mesta som är gott att äta till pannkakor. Olika sorters sylt, bär, choklad i lite rimligare mängder m.m.

Jag rekommenderar dock INTE att använda glass. Jag har testat detta med och det är stört omöjligt att få tårtan att hålla i hop när glassen börjar smälta. Och den kommer smälta. Tro mig.

Pannkakstårta för ca 16 bitar (man blir väldigt mätt på den)

En enkel sats pannkakor

Fyllning och coverage (går att variera, men använd gärna den här som inspiration):

5 dl vispgrädde
400 g smält mjölkchoklad
3 liter färska jordgubbar
ca 1 dl socker
Valfritt godis

Börja med att steka pankakorna. Det blir en ca 5-6 cm hög hög. Börja sedan fixa ingredienserna, det är enklare om pannkakorna har hunnit svalna innan du monterar tårtan. Vispa all grädde ganska hårt. Smält chokladen i ett vattenbad. Se till att den inte blir varmare än att den precis smälter. Dela grädden i två bunkar, 2 tredjedelar i en och resten i en annan. Vänd ner chokladen i den större bunken med grädde försiktigt så du får en ganska luftig smet. Detta blir klurigt om chokladen är för varm, då smälter grädden bara. Resten av grädden ska du täcka tårtan med.

Rensa och hacka alla jordgubbarna fint på en skärbräda. Vänd ner dem i en skål och fortsätt mosa dem med en slev. Blanda i socker tills att du får en bra balans i sötman.

Varva nu lagren med fyllningen. Bäst blir det om du kör 4-5 lager per ingrediens innan du byter. Då blir det tydligare skillnad i smakerna. Låt varje lager vara ganska tunt, lite som du skulle ha haft det på en vanlig pannkaka du skulle ha rullat ihop och ätit. Då blir konsistensen på tårtan bättre. Avsluta med att klä tårtan i resten av grädden och toppa valfritt. Låt stå i kylskåp tills serveringen. Den håller sig fint så länge du inte haft för mycket fyllning (då finns det viss risk att lagren glider isär).

Men som sagt, jag rekommenderar inte riktigt det här med chokladfyllningen…

 

, , , , ,

3 Responses to Pannkakstårta

 1. Jennie Lee 11 februari, 2013 at 10:27 #

  Ursäkta men, vad jag vet, enligt Candyking innehåller de där godishjärtanen gelatin. I fall du inte vet det och är vegetarian så är det kanske inte så där jätte skojsigt!

  Kram så änna!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 29 maj, 2013 at 05:49 #

   Hej!

   Japp det gör de, men alla i familjen bryr sig inte om den lilla detaljen…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mazarintårta | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

  […] chansen. Jag har lagt upp några andra recept här på bloggen tidigare på chokladtårta och pannkakstårta, och här kommer ett […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes