Palak Paneer – Äntligen ett bra recept!

Jag hade ingen tomatpuré hemma så färgen på Palak Paneeren blev lite gulare än det var tänkt, men gott var det i alla fall. Jag hade även tofu istället för paneer.

Jag är ett gigantiskt fan av Palak Paneer och om ni har följt bloggen ett tag så vet ni att jag under ganska lång tid har försökt få till ett bra recept med ganska så varierande resultat. Oftast inte bra. De har blivit för bittra, för tråkiga, haft för lite spenat, varit för lika Tikka Masala eller helt enkelt bara inte blivit goda.

Och nej, jag har väl inte ansträngt mig jättemycket för att hitta det perfekta resultatet på senaste. Istället fokuserade jag mig på att lära mig tillräckligt mycket för att göra en god Paneer Tikka Masala, vilket jag faktiskt tycker att jag gjorde här nu senast. Så nu var det dags för ett nytt projekt, och vad kommer inte då som ett bev på posten förutom den coola Vegannasol och skriver en kommentar på ett av mina inlägg. Hon har den grymmaste veganbloggen jag läst på länge och som dessutom är fullsmockad med indiska recept. Heaven!

Hon hade ett recept på Palak Paneer som jag tyckte verkade gott och enkelt, så jag snodde det, gjorde om det lite efter mina egna preferenser och här har ni resultatet! När jag lagade rätten så hade jag dock inte riktigt alla ingredienser som jag skulle ha velat ha hemma, men det här receptet är så som jag skulle ha gjort det om jag hade haft dem.


Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates requiredPalak Paneer 3-4 personer

 • 1 grundsats Paneer eller tofu, som det är på bilden
 • 1 dl rapsolja att fritera i

Grytan:

 • 2 stora gula lökar
 • 3 klyftor vitlök
 • 2×2 cm färsk ingefära
 • 2 tomater
 • 2 msk tomatpuré
 • 500 g bladspenat (jag gillar bladspenat bäst i min Palak, andra gillar hackad. Smaken är som baken..)
 • 1 msk svarta senapsfrön
 • 1,5 msk garam masalapulver
 • 2 kardemummakapslar
 • 1 msk mald spiskummin
 • 1 msk korianderpulver
 • 2 tsk gurkmeja
 • ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
 • 2 msk smör (växtbaserat eller ko, upp till dig!)
 • 1 dl grädde (växtbaserat eller ko, upp till dig!)
 • ca 4-5 dl vatten
 • 1 kruka färsk koriander
 • Salt och peppar

Gör så här:

 1. Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas.
 2. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan.
 3. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en kryddpasta.
 4. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.
 5. Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klyftor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan.
 6. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.
 7. Tärna och fritera undertiden paneeren. Låt dem rinna av på hushållspapper när de är klara och gyllene.
 8. När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen.
 9. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern.
 10. Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.

, , , , , ,

56 Responses to Palak Paneer – Äntligen ett bra recept!

 1. Solfia 20 april, 2020 at 09:58 #

  Tur att jag sprang på detta recept av en slump (algoritm, snarare, som sökte åt mig). Supergott och enkelt! Jag använde matolja och kokosmjölk istället för smör och grädde, tofu istället för ost. Alla mätta och nöjda

 2. Teresa 2 oktober, 2019 at 07:28 #

  Nej men jag ville bara säga att jag fick en SPONTAN APPLÅD vid matbordet idag efter att ha lagat detta recept. Så jag ville bara skriva och säga tack nu ser jag i kommentarerna här att du tycker ett av dina andra paneer-recept är ännu bättre, så det måste jag ju också prova. Då lär de väl börja dansa på borden här hemma

 3. Maria 28 december, 2018 at 01:12 #

  Det här låter supergott! Är det ditt bästa palak paleer-recept fortfarande eller har du experimenterat fram nåt ännu bättre efter detta? Letar efter den optimala palak paneeren till en kommande födelsedagsmiddag 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 29 december, 2018 at 07:52 #

   Jag har ett bättre! Sök i fältet här efter lyxig palak paneer. Jag tycker att det är bättre!

 4. Michael 12 september, 2018 at 09:57 #

  Men – hur mycket tofu ska det vara om man köper färdig? Har jag missat något?

 5. Sara 6 december, 2017 at 09:37 #

  Alltså. Jag har saknat god Palak Paneer sen jag bodde i Nya Zeeland och den lokala indiska restaurangen serverade det. Provat lite olika varianter men inget har varit som den i NZ. Men nu. Äntligen. Herregud vad gott detta var!!! TACK!!!!!!

 6. MalinM 17 januari, 2017 at 08:49 #

  Det finns mängder av recept på Palak paneer, och äntligen har vi hittat rätt! Nu väljer vi aldrig något annat. Den här kan man verkligen kalla jävligt god!

 7. Becc 10 juni, 2016 at 03:45 #

  Tack för ett jättegott recept och en superbra blogg! Har lagat det här receptet massvis av gånger och det blir alltid lika gott. Dock så stör jag mig lika mycket varje gång på att du har skrivit ”gryddpasta” i texten… men jag har överseende eftersom det är så gott! 😉

 8. Mange 22 februari, 2016 at 04:58 #

  Hej!

  En liten undran, när och hur ska osten ner i grytan? Hur länge ska den koka med osten i? Eller ska den inte koka alls efter osten har gått i?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 februari, 2016 at 01:19 #

   Den behöver inte riktigt koka, bara ligga å bli lite varm.

 9. Amanda 13 februari, 2016 at 10:29 #

  Här har du ett till fett recept! 😉

  https://youtu.be/pXt7i0K0d4U

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 13 februari, 2016 at 02:22 #

   Haha! Fantastiskt! Vilka flummon! Men Palak Paneeren såg sjukt smarrig ut!

 10. Magnus Hederstad 30 november, 2015 at 11:48 #

  Tackar för ett suveränt gott recept! Blir att göra denna rätten OFTA!

 11. Martin Carlsson 30 oktober, 2015 at 08:06 #

  Palak paneer/sagh paneer är min favoriträtt alla kategorier. Som redan nämnts dock stor skillnad beroende på hur det lagas, även mellan de bästa skiljer smaken ganska mycket. Jag använder ofta denna rätt för att testa skillsen på nya indiska/pakistanska restauranger vilket jag gör hela tiden var jag än reser:) Faktiskt har ingen av över 50 restauranger jag testat worldwide (utanför Indien och Pakistan) varit bättre än de bästa jag hittat i Norden. Bott i Oslo ett tag, en liten undangömd restaurang som heter Albertines är bland de bästa, likaså den lite billigare Punjabi, även om ganska olika smaker. Den allra bästa jag hittat, worldwide, finns faktiskt på restaurang Yogi i Linköping. Beroendeframkallande god, jag jämför numera allt mot den, vilket lagt en löjligt hög ribba.
  Hur man lagar en riktigt bra palak? Oklart:) Tror en av nycklarna är bockhornsklöver, med rätt behandling. Och allt annat:P
  Rent generellt tror jag man behöver ändra mindset från de flesta typer av matlagning, där man använder kryddor som ”smakriktare” ist för ingredienser som alla andra, där ”kryddor” utgör en signifikant del av rättens volym.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 2 november, 2015 at 01:25 #

   Tack för tipsen! LÅter som jag absolut måste försöka testa den där Linköpingsrestaurangen då!

 12. Maria B 29 augusti, 2015 at 09:32 #

  Wow! Har testat säkert femton olika recept på Palak Paneer, och alltid blivit besviken. Men detta blev ju riktigt, riktigt bra! Detta kommer visat göra igen. Men först ska jag prova något annat av alla fina recept här. 🙂

 13. Rebecca 28 juli, 2015 at 06:41 #

  Hoppas du ser den här kommentaren sådär tre år senare, har nämligen en (kanske dum) fråga… ska det vara fryst bladspenat eller färsk?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 29 juli, 2015 at 12:26 #

   Så klart jag ser den! Det ska helst vara färsk.

   • Marie 3 mars, 2018 at 04:12 #

    Hej! 500 gr färsk bladspenat är ju ganska mycket. De vanliga påsarna brukar väl vara typ 100 gr. Har du 5 såna påsar?

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 4 mars, 2018 at 02:53 #

     Yep! Men bäst är att köra fryst spenat faktiskt! Då blir det inte lika dyrt heller.

 14. Matlagarjävel 16 december, 2013 at 08:02 #

  Jag lagade detta recept ikväll. Riktigt gott och enklare med osten än vad jag tidigare trott! Lade på lite extra smör och 5 teskedar honung vilket blev en sensation. Tack för en riktigt bra blogg!

 15. Emma 30 september, 2013 at 05:17 #

  Hej! Har lagat ditt recept flera gånger och ville bara skriva och tacka. Sen håller jag med om att det är svårt att få småbarn att äta vegetariskt. Är själv köttätare men tror att för alla inblandade, djur, individ och miljö, är det bättre att äta vegetariskt men svårt att få till m en 2.5 åring. Har du tips på bra barn-vego-rätter får du gärna tipsa om dem. Tack igen!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 4 oktober, 2013 at 08:37 #

   Hej!
   Tack själv:) Kul att höra att folk lagar maten härifrån. Jag har en sjuåring hemma som är vego så ett par recept har jag som hon äter glatt. Det betyder dock inte att din 2,5 åring kommer göra det för den sakens skull… Men dels äter vi ofta limequorn, eller quorn med gulcurry. Quornfärssås funkar alltid och lika så olika former av soppor, typ spenatsoppa och ärtsoppa. Sojakorv, vegoshnitzel och gorumetbullar funkar om man är lat. Sen brukar hon också gilla olika indiska grytor om de är milt kryddade, pasta av olika slag (pesto är nog favoriten) och så klart pannkakor. Typisk barnmat if you ask me.

 16. Emilie 15 augusti, 2013 at 09:26 #

  Hej! Har nyligen hittat din sida och testat en del recept, och allt är super gott! Igår testade jag ditt Palak Paneer recept på mina vänner från Texas och alla älskade det! Det är sällan jag hittat lika bra vegetariska ”matiga” recept. Tack för en inspirerande blogg!

 17. Victoria 30 juni, 2013 at 07:05 #

  Jättegott recept! Eller ja, jävligt gott!

 18. M 29 juni, 2013 at 05:26 #

  Supergott! Tackar!

 19. daniel 5 juni, 2013 at 04:52 #

  Har aldrig provat att gör med ghee men har provat lite olika recept (och blandningar därav). Men ett tips för att ge lite rundare smak är att rosta lite nötter, typ mandel och cashews och stavmixa tillsammans med exempelvis tomaten eller vatten om man vill ha tomatbitarna kvar.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 6 juni, 2013 at 09:15 #

   Hej!

   Ja, det är ju gott, brukar ha cashewnötter i när jag gör tikka masala, vet bara inte riktigt om jag tycker att det passar till palak paneer?

 20. Christina 30 mars, 2013 at 07:08 #

  Hej,
  Testade precis ditt recept o det blev kanongott. Nästa gång med ghee i:) Ha en fin kväll

 21. Lisa 29 december, 2012 at 07:45 #

  Hej!
  En fundering: kan det lite rundare i smaken vara ghee? Jag har bott i Indien och även om min egen indiska matlagning är väldigt begränsad så vet jag att ghee används mycket. I min egen dahl tarka tex upplever jag att det är just ghee som kan göra stor skillnad med som du skriver en rundare smak. Värt att testa? Bör finnas att köpa på Taj Mahal-butiken på Drottninggatan i Stockholm.
  Ska prova ditt recept, låter toppen!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 29 december, 2012 at 11:41 #

   Hej! Ghee kan säkert vara en bidragande faktor. Känns som att jag borde kolla upp det!

 22. Åsa 5 november, 2012 at 12:03 #

  Hej igen!

  Nu har jag testat igen och vräkt på med mer kryddor och så såg jag i ett annat recept på palak paneer att dom hade bockhornsklöver (fenugreek seeds på engelska) med, så jag slängde i lite såna också. Jag tyckte faktiskt att det blev lite rundare i smaken den här gången. Kanske beror på att jag hade mer smör också…. Hursomhelst är det himla gott! =)

  ha det fint!

  //Åsa

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 5 november, 2012 at 07:44 #

   Hej!

   Ja, bockhornsklöver är gott, tycker att smaken påminner ganska mkt om ”vanlig” svensk gulcurry. Min är tyvärr slut, så får väl ge mig förbi en kryddhandel å fylla på snart..

 23. Åsa 10 oktober, 2012 at 09:59 #

  Halloj!
  Har testat ditt recept och det blev gott och var mycket lättare att göra än jag trodde! Men som Carolin skriver här ovanför, det saknas nån smak ”i mitten” liksom. det smakar mycket av själva grundingridienserna (spenat och tomat), och av det som ligger på toppen (ingefära, kryddor, chili, vitlök) men däremellan blir det alltid lite vattnigt när jag gör indisk mat. Har du nåt tips på vad man kan lägga till mer av för att få ihop det?

  Men vi gillade det mycket och min lilla 15-månaders son älskade det och ville bara ha mer och mer och mer… =)

  //Åsa

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 10 oktober, 2012 at 07:52 #

   Haha vad kul att lillen gillade det! Lite otippat:)

   Hur gör du med kryddorna? Använder du tillräckligt mycket? Fräser du dem i början? Jag upplever också att det gör skillnad med ganska mkt smör och grädde (kanske inte är ett alternativ för alla, men det funkar hyfsat;)) Jag gissar också att indiska restauranger ofta använder grundsåser till sina olika rätter som de har låtit koka ned ganska länge och sedan mixat för att kunna variera sig i så många rätter. Den grundsåsen är ju inget man matchar hemma utan att lägga ett par timmar på det och det gör nog skillnad. Kolla youtube, det finns lite olika recept på det som jag aldrig orkat testa.

   • Åsa 12 oktober, 2012 at 10:11 #

    Haha, jo lillen gillar det mesta faktiskt (jätteskönt) och kryddor från alla världens hörn går ner utan minsta protest! Hoppas det håller i sig även när han blir äldre =)

    Jag ska prova med mer kryddor som får fräsa längre och kanske lite smör i början.

    Jag har också fastnat för Manjulaskitchen.com, har du kollat in det? Där finns det också en del tips som jag har tagit fasta på =)

    Tack för svaret och jag håller koll efter fler fina recept hos dig!

    //Åsa

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 13 oktober, 2012 at 09:43 #

     Hej!

     Vad kul! Fortsätt mata honom med sånt och försök lägga så lite värderingar i vad du ställer fram som möjligt (jag har en stark misstanke om att sådant spelat roll hemma hos oss). Lilltjejen är dock extremt binär i sina smaker här hemma. Lite trist, men vi har fått henne att uppskatta tikka masala iaf så vi är stammisar på den lokala indiern. Annars blir det väldigt mycket enkla smaker. Hennes favorit är limekyckling (som jag då äter med quorn), pannkakor och kyklingklubbor (som jag mot bättre vetande fått lära mig laga). Hon har fortfarande ganska svårt för det här med vegetarianism, men jag tror på den egna insikten så det kommer väl med tiden om jag fortsätter ihärdiga det moraliskt överlägsna i en köttfri diet;)

     Jag är överlag dålig på det här med att läsa andra matbloggar så jag har inte sett den där. Men jag ska kolla upp det:) Tack för tipset!

 24. Anna 8 oktober, 2012 at 09:23 #

  Tack för det här receptet, det blev fantastiskt gott! Jag har även lagat ditt tidigare recept, och det var också gott, men det här var bättre 🙂

  För övrigt; det är SJUKT hur fort mjölk kokar över. Ena sekunden: Inte en bubbla. Nästa sekund: mjölk över hela spisen!
  Men värt besväret!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 9 oktober, 2012 at 06:59 #

   Jag vet! Men man lär sig hålla koll på det där med lite erfarenhet under bältet. När det börjar bli varmt så får man vara som en hök, alternativt köra på ganska låg värme så att det inte stormkokar på en gång. Det hjälper också att ha en rejält stor kastrull så det inte kokar över på en gång.

 25. Carolin 8 oktober, 2012 at 05:39 #

  Hej igen, nu har vi lagat enligt receptet! Smarrigt blev det men det blir ju aldrig riktigt som ute, undrar vad det är som fattas?! Vår favoritindier ligger på Scheelegatan vid Rådhuset. Det är ett litet hål i väggen bara men såå bäst! Dalagatan ligger nära där jag bor, får testa Mother India nästa gång!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 9 oktober, 2012 at 06:56 #

   Alltså, jag vet faktiskt inte riktigt vad som fattas, men något är det ju. Jag funderar på att ta mig in i köket på någon indisk restaurang någon gång och luska. Gissar att det har med förkokt grundsås som fått stå och koka ganska länge att göra.

 26. Hela Världen Grön 6 oktober, 2012 at 10:26 #

  Det här låter gott!

 27. NinaS. 27 september, 2012 at 11:04 #

  Nu blev jag glad!! Är ett stort fan av Palak Paneer men har aldrig vågat ge mig på att göra det hemma… Men snart ska det bli av för det här receptet verkar riktigt lovande!

 28. Carolin 2 september, 2012 at 10:14 #

  Spännande, ska testa detta. Vilken restaurang gör den bäst tycker du? Min favvo är annars paneer butter masala 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 2 september, 2012 at 06:47 #

   Hej!

   Det är en klurig fråga. Palak Paneer är lite som pizza, oavsett hur många pizzerior som finns så är pizzorna nästan alltid lite olika. Indian Garden och Shanti har bägge två grymma Palaks, men deras mat är ju överlag riktigt bra. Annars är en annan favorit, som är lite annorlunda än den vanliga (mindre spenat och lite sötare) Mother India som ligger bakom LO Borgen på Dalagatan. Även Spice Corner som ligger nära där jag bor i Fredhäll har en riktigt fin Palak. Men Shanti och Mother India tror jag nog är mina favoriter.

   Vilka är dina favoriter?

 29. Sol 28 augusti, 2012 at 07:16 #

  Åh, tack för fina ord om min blogg! 🙂 Härligt att dela intresset för det indiska köket!

  Kul idé att fritera din paneer. Imorgon har jag faktiskt tänkt göra en korma med just friterad ost (fast i mitt fall sojabönost/tofu). Du friterade den bara rakt av? Jag hade tänkt testa med frityrsmet pga extra nom nom, men din version är ju onekligen mindre pillig..!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 28 augusti, 2012 at 06:22 #

   Hej! Välförtjänta ord tycker jag:)

   Ja, jag gillar att fritera den (eller, det räcker med att steka den i ganska mycket olja). Det gör att konsistensen på tofun/paneeren blir lite fastare och att den får en lite småseg yta vilket jag gillar. Har märkt att ganska många indiska restauranger gör så. Man kan passa på att krydda osten lite samtidigt också med typ salt och garam masala.

  • Cécile 27 februari, 2014 at 04:59 #

   Som sagt, äntligen ett bra Palak Paneer-recept! Dock brukar jag skippa slutfinishen med extra smör och grädde och i stället ta en liten skvätt naturell mild yoghurt, så blir det inte så fett!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegansk Palak Paneer, med tofu! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 januari, 2018

  […] Palak Paneer – Äntligen ett bra recept! Recept på hemmagjord paneer-ost och ett halvlyckat försök till Palak Paneer. Aloo Palak – Indisk gryta med spenat, potatis och kikärtor Tofu Tikka Masala på 30 minuter! Indiska Onion Bahji med Vegansk Raitasås […]

 2. Palak Paneer | Familjens recept - 2 september, 2013

  […] Receptet är lånat härifrån. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes