Krämig grönsakssoppa med saffran och Aito Oat Cuisine

*I samarbete med Aito*

Hej!

Hörrni, snart är det påsk! Och trots Coronakarantänen så börjar det faktiskt bli vår. Jag satt nyss ute i solen och det var VARMT. Fåglarna sjunger och folk går omkring utan jackor utanför när jag skriver det här. Buskarna knoppas och alltså, det är vår!

Jag är så sjukt tacksam för den saken. Jag har själv varit förkyld i typ fem veckor i streck nu och är verkligen inte en vinterperson. När påsken och våren kommer är det som att någonting vecklas ut inom mig och jag helt enkelt bara blir liiiite mer mig själv än jag varit hela vintern. Jag blir helt enkelt fan bara glad. Det känns fint!

Vilket verkligen gjorde att det kändes klockrent när Aito, den finska producenten av havrebaserade produkter, hörde av sig och frågade om inte jag ville göra ett recept inom ramen för deras kampanj ”En kärlekshistoria med naturen”. För vad är inte våren? Det är liv som spirar och människor som tinar upp. Det för mig är verkligen ett tecken om något på hur otroligt stor påverkan naturen har på oss. Vi blir glada när den mår bra och vaknar till liv.

Så för att fira det har jag gjort något som jag tycker på många sätt och vis symboliserar det här, och påsken som kommer här om bara någon vecka. En riktigt krämig och mustig grönsakssoppa fylld med havrematlagningsprodukt, saffran, vitt vin och tomat, samt kryddad med timjan, vitlök och dill. Påskgult, mättande och fyllt av vitaminer och energi!

Det är förresten verkligen så enkelt att göra en rätt som den här annars klassiska fisksoppekombon växtbaserad. En variation av grönsaker och baljväxter ger en härlig konsistens, Aito Oat Cuisine är minst lika krämig och god som sin animaliske gräddlike och med något ark norialger i grytan så får du dessutom till där den smarriga hinten av hav som man förväntar sig från den här smakombinationen annars.

Ni måste testa! Det är sjukt enkelt.

Krämig grönsakssoppa med saffran och Aito Oat Cuisine, 4-6 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 1/2 blomkålshuvud
  • 1 röd paprika
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1/2-1 tsk chiliflakes (eller uteslut helt)
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 ark noriblad
  • 1 paket saffran 0,5 g
  • 400 g hela tomater på burk
  • 1 liter vatten
  • 2 paket Aito Oat Cuisine á 250 ml st.
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1,5 msk japansk sojasås
  • 1 burk kikärtor
  • 1 burk cannelinibönor
  • 3 msk tångrom
  • 1 dl färsk hackad dill
  • 1-2 tsk färsk citronjuice
  • Salt och peppar
  • Olivolja till stekning
  • Aioli till servering
  • Ett gott bröd till servering

Gör så här

  1. Börja med att skala eller skölja löken och grönsakerna. Skiva löken och vitlöken tunt. Skär moroten, blomkålen, paprikan och fänkålen i relativt stora munsbitar.
  2. Hetta upp en stor gryta och börja fräs grönsakerna och löken tills löken har mjuknat och grönsakerna är genomvarma.
  3. Slå i timjan, lagerblad och tomatpuré och låt fräsa med någon minut tills det doftar gott och tomatpurén inte längre är rå.
  4. Slå i det vita vinet och låt fräsa med någon minut.
  5. Häll upp de hela tomaterna i en skål och klipp dem i stora bitar med en sax. Blanda tomaterna och tomatjuicen från burken ner i grytan tillsammans med saffran, noribladen, Aito Oat Cuisine, vatten, fond och sojasåsen. Rör om och låt koka upp.
  6. Koka på låg till medelvärme i ca 20-30 minuter, eller tills grönsakerna har kokat ”al dente”.
  7. Häll av spadet från bönorna och kikärtorna och rör ner dem. Låt koka upp så allt blir jämnvarmt.
  8. Avsluta soppan genom att smaka av med salt, peppar, justera syran med citronjuice och rör sedan ner färsk hackad dill.
  9. Vid servering så toppa soppan med en klick tångrom och aioli, samt med ett gott bröd som doppas i soppan!

, , , , , , , ,

2 Responses to Krämig grönsakssoppa med saffran och Aito Oat Cuisine

  1. Calle 2 april, 2020 at 08:13 #

    Hej du!

    Ser att titeln till receptet har saffran i sig men hittar inget i receptet?

    Allt gott,
    C

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes