Jordgubbspannacotta utan gelatin

Jag är generellt ganska dålig på det här med efterrätter. Jag lagar dem inte så gärna, jag äter dem inte så gärna och jag tycker att de oftast är alldeles för söta. Jag är mer av en ostperson. A cheese kinda man så att säga. Men jag måste säga det, pannacotta är mitt undantag som bekräftar regeln. Det är ju svinigt gott och faktiskt apenkelt att göra, vilket man inte riktigt kan tro det om man aldrig har försökt.

Ni har en annan variant av mitt recept, helt veganskt, här. Det går att göra även den här varianten vegansk (och då rejält mycket nyttigare!) men då vi inte hade några veganer så körde vi på fulla muggar av det som amerikanarna kallar ”full cream”, 40 % vispgrädde.

Jordgubbspannacotta för 4 personer

5 dl grädde
1,2 dl gelésocker
1/2 msk vaniljsocker
1 paket jordgubbar
0,8 dl strösocker
0,5 dl riven mörk blockchoklad

Börja med att fixa pannacottan. Koka upp grädden och 1 dl gelesocker i en kastrull. Var försiktig så att grädden inte bränns vid. Precis när det kokar häller du i vaniljsockret och låter koka i 30 sekunder. Ta av spisen och låt svalna något. Förbered 4 stycken glas eller dessertskålar som du vill hälla upp pannacottan i och fördela grädden i glasen innan den hinner börja klumpa sig. Fördela den rivna chokladen på ytan av pannacottan så att det blir ett litet lock på varje glas. Ställ in i frysen i ca 3-4 timmar.

Börja nu med att rensa och skölja alla jordgubbar. Skär bort alla fula och omogna bitar och hacka därefter jordgubbarna fint. Det är roligare om du gör så här och inte mixar dem då det ger slutresultatet en bättre konsistens och snyggare look. Lägg jordgubbarna i en kastrull tillsammans med 0,2 dl gelesocker och 0.5 dl vanligt strösocker och värm långsamt upp dem under omrörning. Det behöver inte koka, men värmen kommer att få sockret att smälta och jordgubbarna att börja lösas upp. Efter några minuters rörande och stötande av bären kommer du att ha någonting som liknar sylt. Smaka ev. av med mer socker och låt sylten därefter vila tills en halvtimme innan det är dags att servera. Ta då ut pannacottan ur frysen och fördela jordgubbarna i glasen. Ställ tillbaks in i kylskåpet i 30 minuter innan servering så att sylten också får kylas ner och stelna en aning. Servera med lite riven choklad på toppen.

 

, , , ,

11 Responses to Jordgubbspannacotta utan gelatin

 1. M 11 maj, 2019 at 04:53 #

  Länken till det veganska receptet funkar inte. Går det att bara byta ut vispgrädden rakt av till havregrädde?

 2. Carro 22 maj, 2017 at 11:10 #

  En fråga- tycker det är så svårt att ersätta det smaklösa gelatinet med ett vegetariskt alt. Gelesocker innehåller ju socker vilket betyder att du inte kan dosera själv, pektin som ju måste till för konsistensens skull men även citronsyra vilket jag tycker ger en bismak och dessutom inte är speciellt nyttigt.

  Försökte en gång att koka ned grädden som jag tänker mig att originalteceptet var, resultatet blev en otroligt god och krämig pannacotta med lite gyllengul färg. Tillsatte endast liiiiite gelesocker i slutet för att ge den en skjuts. Det var otroligt jobbigt att röra för att inte bränna den men det var det värt!

  Har du några tips och råd här?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 maj, 2017 at 02:54 #

   Hej!

   Ditt tips om att reducera ner grädden låter som en jättebra idé! Tyvärr är jag ingen jätteexpert på olika gelatinalternativ utöver agar agar (som du inte nämnt, och kanske kan testa?) pektin och gelesocker. Mitt tips är att fråga i gruppen Matnörderi på veganskt vis på facebook. Där har de säkert svar!

 3. Lux 26 november, 2015 at 12:00 #

  Pannacotta utan gelatin med gelatinsocker. ^_____^ Oook… Menar du möjligen pektin? Som i gelésocker?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 27 november, 2015 at 10:03 #

   Står det gelatinsocker? Det ska stå Gelésocker så klart! Tack, ändrar!

 4. Sandra 10 december, 2011 at 06:55 #

  Det står först ställ in i frysen, sedan står det ställ tillbaka in i kylskåpet! Hur ska det vara?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 december, 2011 at 10:45 #

   Hej! Det var en bra fråga;) Sorry om det inte var tydligt i receptet. Jag ställde faktiskt först in dem i frysen för att de skulle hinna frysa till fort, sedan fick de stå och vila i kylskåpet när de hade fryst till.

 5. Mia 1 maj, 2011 at 06:07 #

  Var kan man hitta gelesocker?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 1 maj, 2011 at 07:53 #

   Hej Mia!

   Du hittar det i vanliga affärer på samma hylla som bakingredienserna och sockret står på.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 tips för att lyckas med Oatlys produkter | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 21 juli, 2017

  […] lika fet som matlagningsgrädde. Du måste också testa att koka ihop den med gelésocker och göra pannacotta. Otroligt smarrigt! Fördelen är också att iMat har en betydligt mycket bättre […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes