Jävligt Spansk – Recept!

*I samarbete med Bastard Burgers*

Hej!

Hoppas allt är bra med er! Här kommer ett väldigt sent levererat recept på Jävligt Spanskt, Mars och Aprils kampanjburgare på Bastard Burgers signerad av moi!

Corona har ju kommit och distraherat ganska mycket på senaste, så jag har liksom kommit av mig med en del av mina vanliga aktiviteter, så det här receptet hamnade lite efter. Jag blev dessutom inte så nöjd med de första bilderna jag tog av burgarna när jag utvecklade receptet i februari, så… ja. Jag har helt enkelt en massa ursäkter för att inte ha publicerat receptet 😛

Men nog med det. Här är det nu i alla fall!

Burgaren är en take på hur det skulle vara att servera tapas i burgarform, beyondburgare med vegoost, vitlök och chilifrästa grönsaker, mojo rojo och aioli samt krispiga pommes ger en sjukt god kombo av fett, kolhydrater, chili och vitlök som åtminstone jag går sjukt mycket igång på! Det är något med den här kombinationen som får mig att bara vilja sitta och gassa i solen med en kall öl och njuta av livet 😉

Och just det kan vi ju faktiskt ändå göra fortfarande! Beställ vegansk take out från Bastard, ta din påse och sätt dig i en park på behörigt avstånd från en polare och knäpp varsin iskall folkölscorona, den enda bra saken med det namnet, och ta vara på det fina som ändå finns nu när det börjar bli vår. Det vet jag att jag då banne mig ska göra.

Eller laga den hemma! Nu under Corona så har Bastard börjat med ett koncept där du kan köpa hem ett ”laga hemmakit” där du får burgare, bröd och ost med dig hem Till 1 person för bara 69 kronor! Med receptet här så är det nästan lika enkelt som att beställa den på restaurang, men kanske snäppet roligare?

Jävligt Spansk, 4 burgare

Toppings per burgare (uppifrån och ner)

  • Burgarbröd (jag använder Korvbrödbagarens Potato Buns när jag gör dessa hemma, de e bäst!)
  • Färsk hackad persilja
  • 1,5 msk mojo rojo (se recept nedan)
  • 1,5 msk aioli (se recept nedan)
  • 5-8 nyfriterade pommes (gärna räfflade som på Bastard)
  • 2 msk vitlöksfrästa grönsaker
  • Ost (På Bastard använder vi Violifes cheddar)
  • Burgare (Beyond Burgers eller liknande!)
  • 1 msk mojo rojo
  • 1 msk aioli
  • Burgarbröd

Mojo Rojo, 5 dl

  • 2 röda paprikor
  • 2 färska tomater
  • 1 rödlök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk rökt paprika
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 tsk färsk citronjuice
  • 1 dl vatten
  • Salt efter smak

Gör så här

  1. Skölj, skala och finhacka lök, vitlök, paprika och färsk tomat.
  2. Hetta upp en tjockbottnad kastrull eller gryta med olivolja och fräs paprika, lök och vitlök på medelhög värme tills allt börjat brynas och löken mjuknat.
  3. Tillsätt oregano, paprikapulver och chiliflakes och låt steka med i 1 minut så det börjar dofta gott.
  4. Ha i tomaterna och låt steka med i kastrullen i ca 10 minuter tills tomatköttet brutits ner och allt blivit till en grov röra. Smaka av med salt.
  5. Mixa slätt till en krämig sås och späd med vatten så du får en krämig konsistens och allt kan mixas noga. Smaka av med citronjuice och salt.

Aioli

  • 4 dl vegansk majonnäs
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk citronjuice
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Skala och riv vitlöken. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med citron, salt och peppar

Vitlöksfrästa grönsaker, ca 4-5 dl frästa grönsaker

  • 2 röda paprikor
  • 1 stor röd lök
  • 1 zucchini
  • 2 stora portabellosvampar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 tsk färsk citronjuice
  • 2-3 msk färsk persilja
  • Salt efter smak

Gör så här

  1. Skölj, skala och strimla röd paprika, zucchini och portabellosvamp. Skala och finhacka vitlök.
  2. Hetta upp rikligt med olivolja och fräs grönsakerna och löken, samt vitlöken och chiliflakesen på medelhög värme tills den mjuknar och precis börjar få lite färg. Grönsakerna ska ha lite stuns och inte vara sönderstekta, men precis börjat brynas. Smaka av med salt och citronsaft.
  3. Finhacka persiljan och rör ner i grönsaksröran och ta av från värmen direkt.

, , , , ,

One Response to Jävligt Spansk – Recept!

  1. Carina Falkenberg 3 maj, 2020 at 06:17 #

    Hej!
    Hur mycket krossade tomater ska man ha i Mojo Rojon ?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes