Jävligt Gott möter Elaine Eksvärd – Avsnitt 4 – Veganska Pannkakor!

Hej!

I det fjärde och sista avsnittet av mitt hembesök hos Elaine Eksvärd så lär jag henne laga pannkakor, och vi äter upp allt vi lagat i en stor och smarrig vegansk brunch!

I avsnitt 1 så gick vi igenom Elaines skafferi och gav en massa bra tips på vad man kan ha hemma för att laga god och enkel vegansk mat

I avsnitt 2 lagade vi vegansk äggröra på tofu och havregrädde

I avsnitt 3 så fixade vi veganskt bacon. Och som ni hör så passar alla de tre fantastiskt bra in på en vegansk brunch som vi avnjuter i det här avsnittet!

Har du inte sett dem ännu är det hög tid! 😀

Lyckas med dina veganska pannkakor!

Veganska pannkakor är verkligen ett otroligt bra och viktigt recept för ALLA som vill minska på sitt mejeriintag utan att minska på sin livskvalité. Det är ett sjukt enkelt och riktigt bra recept som blir förvånansvärt likt originalet. På riktigt alltså. Jag säger inte bara det är för att jag är vegan. Jag tycker verkligen det.

Tricket är kikärtsspad. Vattnet som kikärtorna ligger i när du köper dem i en tetra eller burk i butik. Det är det koncentrerade avkoket från ärtorna och fyllt med protein och stärkelse. Det funkar nästan exakt på samma sätt som färska ägg i bakning och i såser och går att byta ut rätt av mot äggen i ett vanligt pannkaksrecept.

En vanlig tetra kikärtor innehåller 1 dl kikärtsspad och det räcker exakt till en vanlig 4, 4, 8 pannkakssmet (dvs 4 dl mjöl, 4 ägg och 8 dl mjölk.). Det nya receptet blir alltså 1 dl kikärtsspad, 4 dl mjöl och 8 dl havredryck. Lägg till lite salt och stek i växtbaserat smör eller margarin (vad du nu vill kalla det) och så är du hemma!

Det finns några andra små trix som är bra att ha koll på för att lyckas med sina pannkakor:

 1. Låt smeten stå 30 min innan du börjar steka för bästa resultat
 2. Stek i en non stick panna! En välsmord gjutjärnspanna kan funka men de är så sjukt tunga så de passar inte riktigt. Och om du har en dålig stekpanna så kommer pannkakorna bara fastna. Steker du mycket pannkakor är det väl värt att investera några hundralappar i en bra stekpanna!
 3. Stek på hög värme! Typ 8 av 10 eller kanske 5 av 6 beroende på vilka grader du har på din spis. Pannkakorna gräddas snabbt igenom, så om du håller bra koll på dem gör en hög värme att du kan grädda fler snabbare och du får goda och krispiga pannnakor
 4. Använd så mkt fett du vill. Ju mer desto krispigare och godare, men också onyttigare.
 5. Till en vanlig stekpanna på ca 28 cm diameter räcker ca 0,8 dl smet perfekt. Ha precis bara så mycket smet så botten på stekpannan täcks med ett tunt lager. Du vill inte ha tjocka pannkakor. De ska vara tunna och sega med frasiga kanter!
 6. När det börjar bubbla i mitten av pannkakan och kanterna ser lätt bruna ut är det dags att vända dem. Stek sedan bara en liten stund på andra sidan.

Här har du receptet:

Veganska pannkakor, ca 12-15 st i en 28 ø cm stekpanna

 • Kikärsspad från 1 st 400 g tetra (ca 1 dl, jag använde zetas ekologiska som alltid funkar perfekt)
 • 5 dl vetemjöl (eller 4 dl vete + 1 dl kikärtsmjöl för lite gulare färg och högre proteinhalt)
 • 8 dl havremjölk (jag använde oatlys ekologiska)
 • Ca 1 tsk salt
 • Mjölkfritt smör att steka i (jag föredrar Floras växtbaserade)

Gör så här

 1. Mät upp mjölet och salt i en bunke och blanda
 2. Klipp upp ett litet hörn på kikärtstetran, eller öppna locket på burken så att spadet kommer ut, men kikärtorna stannar kvar. Häll i allt spad i mjölet
 3. Tillsätt 2 dl havremjölk och vispa ihop med mjöl och spad så att du får en tjock smet. Vispa hårt tills alla klumpar är borta och du har en homogen smet
 4. Tillsätt 2 dl mjölk i taget och vispa ut så du är säker på att du får bort alla klumpar tills alla 8 dl är i.
 5. Låt smeten vila 30 minuter i rumsvärme innan du börjar steka (viktigt för bra konsistens!)
 6. Värm upp en normalstor stekpanna (ca 28 cm ø) till hög värme. Jag brukar börja på 5/6 på min elspis och sedan gå ner till 4/6 när den är riktigt varm.
 7. Klicka i en så stor klick smör som ditt samvete tillåter i pannan och låt fräsa tills det tystnar. Häll ner ca 0,8 dl (dvs lite mindre än ett fullt decilitermått) smet i pannan och snurra runt pannan så smeten täcker hela botten.
 8. Stek utan att röra pannkakan i ca 2 min, tills det dyker upp små luftbubblor i mitten, smeten helt har stelnat och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek i 30 sekunder till. Lägg över på en tallrik och återupprepa punkt 7-8 tills smeten är slut!
No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes