Jävligt God BBQ, Serien, Avsnitt 1 – Jakten

Hej!

Idag släpps första avsnittet av mitt helt egna lilla matprogram Jävligt God BBQ. Jag hoppas att ni kommer att gilla det!

Jag jobbar ganska ofta efter devisen att om ingen är där för att se trädet falla i skogen, vad spelar det då för roll? Av just den anledningen så har jag släpat med mig ett filmteam på mina olika eskapader här under våren och försommaren (Grill SM, Bråvalla och skapandet av Sveriges första Vego-BBQ webbkurs!) för att dokumentera när jag gjort mitt bästa för att föra ut jävligt gott vegokäk till fler.

När jag har varit ute och träffat folk och pratat om vegomat så märker jag ofta att folk har en positiv attityd till själva idén, men att de inte tror att det är något som skulle passa dem. De gillar ju kött, och vegetariskt känns svårt. Jag vill försöka visa att det dels inte alls behöver vara svårt, men också att de inte alls behöver geupp all den mat de älskar. Bara utveckla den lite.

Du kan faktiskt få äta upp kakan och ha den kvar.

Serien har fyra avsnitt, i det första som släpps här idag får ni följa med mig i jakten på den perfekta vegoburgaren. Från sommarstugans grillsomrar som barn tills dess att jag blev vegetarian och började leta efter ett sätt att få äta och återuppleva allt det där jag hade valt att ge upp.

Just burgaren har symboliserat mycket i min jakt på den stora vegomaten. Det är en ikonisk rätt som på mänga sätt blivit synonym med köttfrossande. 100 g, 150 g, 250 g! Dubbel, trippel! Hemmamald högrev! Smashad och fettdrypande. Oooooost!

Just därför tror jag att jag heller inte riktigt kunnat släppa den. Det är jävligt gott, men framförallt så är det en idé. Idén om riktigt svullig mat. Mat som både är lättillgänglig och som går att nörda loss på i oändlighet för att uppnå perfektion.

Samma grej skulle jag säga gäller för vegoburgaren. Jag har tillbringat (på riktigt alltså) timmar och säkert hundratals tillfällen till att försöka luska ut den perfekta kryddningen och de bästa sätten att göra en vegobiff på. Ska man använda bönor, färs, svamp eller grönsaker? Hur ska du få den att hålla ihop? Vilka kryddor passar bäst?

Jag skulle ljuga om jag sa att jag har lyckats uppnå total perfektion, men burgaren jag brukar laga nu förtiden är åtminstone jävligt god. Och den har dessutom allt som en köttburgare har – utseendet, smaken, svulstigheten och känslan av att få lägga sin själ i skapandet av den. Plus så mycket mer – i form av att den helt saknar kossor i sig (nice!), är sjukt mycket mer klimatvänlig (yay!) och säkert åtminstone är liiiite nyttigare 😉

Här nedan hittar ni mitt favoritburgarrecept samt min go-to-dressing, som jag lagar i avsnittet. Dressingen kan ni variera mellan majonnäs (jag gör min egna veganska – det är enkelt!) och Oatlys iFraiche beroende på hur fet ni vill ha den. Här kör jag 50/50 vilket är gött!

Gillar du det här receptet? Fler liknande Vego-BBQ recept och en massa bra tips hittar du i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

 • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
  Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
 • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
 • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
 • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
 • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Vegoburgare och dressing, 6 burgare

 • 1 gul lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 300 g sojafärs
 • 1 1/2 dl ströbröd
 • 2 msk potatismjöl
 • 1,5 msk koncentrerad brynt schalottenlöksfond
 • 1 msk sojasås
 • 1,5 msk tomatpuré
 • 1,5 msk rökt paprikapulver
 • 3 msk spiskummin
 • 2 msk dijonsenap
 • 2 msk rapsolja
 • 1 dl vatten
 • Salt och peppar efter smak

Dressing:

 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk dijonsenap
 • 1/2 tsk tabasco
 • saft ifrån 1/2 citron
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 4 msk kikärtsspad
 • 2 1/2 dl rapsolja
 • 4 msk ättiksgurka
 • 4 msk gul lök
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk socker
 • 1 dl Oatly iFraiche
 • salt och peppar

Tillbehör:

 • 6 veganska hamburgerbröd
 • Senap
 • 1 krukor krispsallad
 • Övriga valfria tillbehör

Gör så här:

 1. Tänd grillen och förbered direkt grillning (dvs jämt med kol och hög värme)

Burgare:

 1. Skala och finhacka gul löken och vitlöken
 2. Blanda ströbröd, potatismjöl, lök, vitlök, vatten och olja och låt dra någon minut
 3. Blanda ströbrödsbladningen med färsen och tillsätt resten av ingredienserna.
 4. Arbeta ihop till en jämn smet.
 5. Smaka av och med salt.
 6. Forma till burgare.
 7. Grilla biffarna på medelvärme ca 5-7 minuter per sida tills de får fin färg

Dressing:

 1. Skala och riv ner i vitlöksklyftan i en hög mixerskål.
 2. Tillsätt dijonsenap, Tabasco, citronsaft, vinäger och kikärtsspad och mixa ihop. Tillsätt oljan droppvis under tiden du mixar.
 3. Finhacka  ättiksgurka. Skala och finhacka löken och lägg i 4 msk av varje i dressingen.
 4. Blanda i paprikapulver, socker och havrefraiche och smaka av med salt och peppar.

Servering:

 1. Skala och skär löken i tjocka skivor. Pensla bröden med olja och grilla bröden och löken lite granna.
 2. Bygg ihop burgaren, bred på senap på brödet lägg därefter på sallad, burgare, dressing och vad mer du nu vill ha!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes