Helstekt Bärta med Rösti, Surkål och Polsk svampstuvning

*I samarbete med Bärta*

Hej vänner!

Hoppas att allt är fint med er! Idag har jag ett riktigt roligt nytt samarbete att presentera för er! I tre filmer och recept här framöver ska jag djupdyka ner i den otroligt goda och smarta produkten Bärta tillsammans med Bärtas skapare Pia Qvarnström, som vissa av er kanske känner igen från Food Trucken Mögel som åkte runt på Stockholms gator för några år sedan och serverade fermenterad streetfood.

Bärta är typ som tempeh, dvs fermenterade baljväxter som ser lite ut som en vit kaka med hela bönor i och som steks och används på samma sätt som tofu eller som köttbitar. Skilnaden är att Bärta dels är gjord på ekologiska gula ärtor istället för den vanliga sojabönan, men att ärtorna dels inte skalas vilket annars är vanligt och att de dels groddas innan de fermenteras ihop till en solid kaka. Det gör att Bärtan dels är mycket näringsrikare än vanlig tempeh, men också att den blir betydligt mycket saftigare och mustigare. Det är helt enkelt tempeh 2.0! Och som sagt dessutom gjort helt och hållet på svenska och ekologiska råvaror! Och nämnde jag att det är JÄVLIG GOTT? Det är helt enkelt den perfekta råvaran om du frågar mig.

Jag är verkligen en fan boy. Så jag ska inte ens försöka vara partisk här. Jag älskar Bärta och tycker att allt Pia gör är fantastiskt. Så när hon hörde av sig och ville ha hjälp med att marknadsföra Bärta så var det en no brainer för mig.

Bärta finns i dagsläget i tre olika produkter. Dels en naturell helbit, som vi använder i det här inlägget. Det är alltså en okryddad stor bit Bärta på 360 gram, ca 2,5-3 cm tjock och kanske 20×25 cm stor. Du kan antingen skiva den, tärna den eller steka, baka eller grilla den hel. Du kan bräsera den i fond som vi gör här i videon eller marinera den i till exempel en BBQ sås. Väldigt mångsidig!

Dels i färdigtärnad chili och lime marinerad bitar och så dels i färdiga hamburgarformer, marinerade med en superumamirik marinad. Alla tre är jättegoda, och vi kommer att djupdyka ner i de här andra två produkterna i senare inlägg och videos.

Men nu först till helbiten. Vi måste liksom ta in det faktum att det här faktiskt är den första riktiga vegosteken på marknaden! Dvs någonting stort och biffigt som du kan lägga på grillen, ge riktigt mycket kärlek och snacka om innertemperaturer på som inte är en rotselleri! Hur fantastiskt är inte det? Jag kan inte bärga mig tills jag kommer igång i köket för att experimentera med den här produkten. Den är GRYM.

Men, innan vi går in på receptet. Hur får du tag i Bärta?

Jo det är enkelt! Du kollar på den här listan om de finns nära dig (de finns bland annat via Mathem.se!) eller så ber du din mataffär ta in det! Alla butiker kan beställa direkt ifrån Bärtas egna fabrik i Karlshamn, men det är inte alla butiker som i dagsläget känner till Bärta – så, be din lokala matbutik höra av sig till dem och beställa in! Visa dem den här videon och det här inlägget och säg åt dem att det är det bästa sedan skivat bröd. Och sen köper du upp allt de tar in så att de tar in mer! Svårare än så är det inte!

Helstekt Bärta med Rösti, Surkål och Polsk Svampstuvning, 2 stora portioner

Helstekt Bärta

Svampstuvning

 • 300-400 g färsk blandad svamp, gärna skogssvamp men annars skogschampinjoner eller portabello
 • 1 gul lök
 • 2 klyftor vitlök
 • 1 tsk dillfrö
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 msk god grönsaksfond
 • 1 tsk kinesisk mörk sojasås
 • 2 dl havregrädde
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • Rapsolja till stekning

Rösti

 • 400 g fast potatis
 • Rapsolja till stekning
 • Rikligt med salt och svartpeppar

Övriga tillbehör

 • 200 g surkål
 • Några kvistar färsk persilja

Gör så här

Helstekt Bärta

 1. Dela Bärta Helbit i två lika stora delar. Du kan mycket väl steka den hel, men på det här viset får du två portionsbitar med jämn stekyta.
 2. Lägg bitarna i en stekpanna som du fyller med vatten och fond (utrört så klart) och värm upp tills det börjar koka. Vattnet ska täcka Bärtan ungefär till hälften.
 3. Koka (eller bräsera som det heter när du på det här sättet halvsteker och halvkokar på samma gång) på medelvärme tills all vätska försvunnit. Vänd Bärtan halvvägs genom processen så bägge sidor får lika mycket kärlek.
 4. När vattnet dunstat så tar du stekpannan från värmen och lyfter upp Bärtabitarna till skärbrädan. Mal över rejält med nymalen svartpeppar (eller från burk, det är upp till dig, men nymalen e godast!) på bägge sidorna på Bärtabitarna och tryck in det lite så det sitter fast.
 5. Lägg tillbaks stekpannan på spisen, ha i lite rapsolja och ge Bärtabitarna stekyta på bägge sidor. Pressa försiktigt på Bärtan då och då, som du ser att Pia gör i videon så pepparen fastnar riktigt fint och du får fin stekyta.
 6. När stekytan är fin, efter 3-4 minuter per sida så är de klara!

Svampstuvning

 1. Hetta upp en stekpanna och stek bort all vätska ur svampen i omgångar i lite rapsolja, salt och peppar. Om du inte har i för mycket svamp i pannan så dunstar vattnet bort snabbare och du får stekyta på svampen istället för att koka den i sin egen vätska.
 2. När all vätska dunstat och svampen fått stekyta så lägg tillbaks all svamp i stekpannan. Skala och strimla gullöken och finhacka vitlöken och lägg ner den i stekpannan tillsammans med svampen och lite mer rapsolja. Stek tills löken är mjuk.
 3. Slå i dillfrö, dijonsenap, sojasås, fond och havregrädde och rör ihop. Låt koka i fem minuter och smaka därefter av med salt och peppar. Om du tycker att det behövs kan du spä med lite vatten eller krydda lite mer. Låt koka några minuter tills allt blir tjockt och krämigt. Klart!

Rösti

 1. Skölj potatisen och riv sedan på den grova sidan av rivjärnet. Salta och peppra potatisrivet rikligt.
 2. Hetta upp en stekpanna med rikligt med rapsolja och vänd antingen ner all riven potatis på en gång och platta ut så det täcker hela botten, eller fördela potatisrivet i klickar i stekpannan.
 3. Låt steka på medelvärme i ca 5-7 minuter eller tills potatisen fått fin färg och sitter ihop. Vänd den stora röstin med hjälp av en tallrik, och de små med stekspadar och stek sedan 5-7 minuter på andra sidan tills de är fint gyllenbruna. Klart!

Servering

 1. Skär röstin i två stora halvor, lägg på helbiten Bärta och ös på svampstuvning. Servera med surål och toppa med färsk persilja!

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Enkel, god och billig mat i kristider. 18 recept + inköpstips! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 15 mars, 2020

  […] Helstekt tempeh med rösti, surkål och svampsås. […]

 2. Bärtaburgare med mockamole och salsa verde | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 23 oktober, 2019

  […] ni kanske såg förra veckan så har jag just nu ett samarbete med otroligt grymma Bärta där jag testar deras nya produkter […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes