Helgrillad tempehstek med färskpotatissallad och stuvad kirskål

*I samarbete med Sundqvist.se*

Fan alltså. Grillsäsong och sommar. Finns det något bättre? Det här är utan tvekan min favoritsätt att laga mat på. Ute i naturen, lite lagom småintensivt och utmanande att få till rätt temperatur på grillen, roliga marinader och inte minst, den fantastiskt goda smaken av eld och rök.

I det här receptet så vill jag dock ta det ÄNNU ett steg längre och ta in försommaren i rätten! Vi var i sommarstugan i helgen och där är det just nu så galet lummigt att det nästan inte är samt. Det växer blommor överallt, rabatten sprirar av ogräs och i skogen skjuter träden skott och fåglarna sjunger som om deras liv hängde på det. Vilket det ju delvis gör. Eller åtminstone deras ofödda fågelungars liv 😛

Jag kände mig sjukt inspirerad så jag bestämde mig för att ta in de elementen i maten. Sundqvist som jag gör det här receptet tillsammans med är huvudimportör av Globalknivarna i Sverige och ”uppdraget” för dagens recept var att använda deras smidiga grillsett med en snygg, lång och smal kniv och en tandad grillgaffel på något sätt i tillredningen. Den typen utrustning används ofta för att grilla och transchera stora köttbitar, så jag tyckte att det kändes perfekt att använda Bärtas nya tempeh i helbit, en riktig jättebit av tempeh som går att grilla och röka precis som en bit bringa på grillen.

Till den serverade jag stuvad kirskål från grönsakslandet, ett supervanligt ogräs som faktiskt påminner lite om spenat i sitt användningsområde. Den smakar inte riktigt lika mycket, men om du vitlöksstuvar den som jag gjorde här blir det galet gott. Du kan med fördel slänga ner några små späda skott av nässlor i stuvningen också. De smakar faktiskt galet gott!

Jag toppade också min potatissallad med olika ätbara blommor. Om du vill ha inspiration kring mer sådana ätbara grejer rekommenderar jag varmt Niki Sjöbloms bok ”Viltplockat” där han visar massor av goda saker du kan hitta och äta ur naturen.

Och sist så marinerade jag och rökte tempehn i granskott! Det blev en fin och subtil smak av skog. Supergott!

Grillsettet Global BBQ Selection hittar ni exklusivt på Sundqvists hemsida, där de just nu har en superfin rabatt dessutom! Klicka här!

Helgrillad tempehstek med färskpotatissallad och stuvad kirskål

Helgrillad tempehstek med granskott

 • 1 paket tempeh i helbit á 360 g (Jag använde märket Bärta)
 • 1 + 1 dl nyplockade granskott
 • 1 knippe färsk gräslök
 • 2 msk japansk sojasås
 • 3 msk rapsolja
 • 1 msk agavesirap
 • jucie från 1/2 citron

Stuvad kirskål

 • 300 g späda kirskålsskott och nässelskott (plocka gärna de nya skotten som tränger upp mellan de färdigvuxna i större bestånd, de är relativt stora även om de är nya. Nässlor är frivilligt.)
 • 2 klyftor vitlök
 • 3 dl havregrädde
 • Rapsolja till stekning
 • Salt och peppar efter smak

Färskpotatissallad med ätbara blommor

 • 400 g färskpotatis
 • 1 dl nyplockad harsyra
 • 1 knippe nyplockad gräslök
 • 1 knippe blandade ätbara blommor (viol, maskros, fläder, harsyreblommor, gullviva)
 • 1 msk vanlig svensk senap
 • 2 msk rapsolja
 • juice från 1/2 citron
 • Salt och peppar efter smak

Gör så här

Helgrillad tempehstek med granskott

 1. Skölj 1 dl granskott och gräslöken och finhacka dessa.
 2. Lägg tempehn, gräslöken, granskotten och övriga ingredienser till marinaden i en tät plastpåse och låt marinera i minst en timme innan du grillar dem.
 3. Tänd grillen och förbered indirekt grillning med kol på ena sidan av grillen, så du har en varmare och en svalare sida av grillgallret. Blötlägg rökspån och den sista decilitern granbarr så du kan använda dem för att röka maten.
 4. Grilla tempehn på den svala sidan av grillen i ca 10-15 minuter per sida med rejält med rökspån och granskott för rökutveckling i grillen. Den ska få fin färg på bägge sidor, men inte torka ut. (Min fick lite väl mycket färg då jag först la den på den varma sidan, vilket visade sig vara onödigt, så gör inte det.
 5. Skär upp din tempeh i tunna skivor med hjälp av ditt Global BBQ set och servera!

Stuvad kirskål

 1. Skölj kirskålen och nässlorna och plocka bort ev. gräs och grövre stammar. Strimla grovt.
 2. Skala och hacka vitlöken och hacka upp en kastrill med lite rapsolja i botten. Fräs vitlöken tills den blivit mjuk och slå i kriskålen och nässlorna.
 3. Stek på medelvärme tills ogräset reducerats ner och vätskan stekts ut. Den kommer reducera till ungefär 1/3 i storlek.
 4. Slå i grädden och låt koka i ca 10 minuter på låg/medelvärme tills det blir krämigt och gott. Smaka av med salt och peppar.
 5. Servera genast.

Färskpotatissallad med ätbara blommor

 1. Skölj potatisen, men lämna skalet kvar.
 2. Koka potatisen i rikligt saltat vatten tills den är mjuk. Häll av kokvattnet och låt svalna något.
 3. Skölj harsyran och gräslöken. Finhacka gräslöken och plocka bort eventuella rötter och grövre stammar från harsyran.
 4. Blanda ihop senap, citronjuice, olivolja, salt och peppar till en enkel dressing och häll över potatisen, gräslöken och harsyran och rör om.
 5. Plocka bort eventuella fula blad och se till att det inte är några insekter i blommorna. Toppa potatissalladen med blommorna och servera omgående.

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes