Helbakad pumpa – Thanksgiving och Halloween i ett!

I samarbete med Vegonade

Hej!

Så här på halloween så tänker jag att en hel del av oss nog har köpt på oss en mängd med pumpor för prydnad som nu bara kommer stå och ruttna. Det är synd och skam, och något jag vill hjälpa till att råda bot på!

Tro det eller ej, både vanliga halloweenpumpor och en ganska stor mängd av alla övriga sorters pumpor som säljs i butik idag går finemang att äta. Och vad är då inte roligare än att helbaka en pumpa? Så länge du inte skurit sönder din pumpa helt och hållet går det finemang att göra detta även om den har en glad min på ena sidan. Du kan ju fylla pumpan genom munnen?

För att göra det extra enkelt, och för att det är så jävla enkelt så använder jag en påse med Vegonades Arizona för att smaksätta fyllningen. Den är het och rökig och passar PERFEKT till den söta pumpan. För om det är något som pumpa är så är det söt, tänk er lite som sötpotatis ungefär, fast ibland ännu sötare. Fruktköttet blir krämigt och mjukt, precis som sötpotatis och ungefär samma smakkombinationer funkar. Tänk salt, hetta, syra och fett!

Och just det får du med det här receptet. Arizonavegonaden ger redigt med fett, salt och hetta och i kombination med svarta bönor, matig couscous och en krämig gräddsås så får du en riktigt schysst helhet!

Den här rätten passar dessutom perfekt till Thanksgiving som kommer nu i november och där köttätarna annars fyller en kalkon. Varför inte göra det bästa av det hela och istället fylla en pumpa?

Helbakad pumpa

  • 1 medelstor pumpa, ca 2 kg, halloweenpumpa eller gärna Hokkaidopumpa
  • 1 påse Vegonade Arizona á 90 g
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor morot
  • 6-8 champinjoner
  • 1 dl couscous
  • 1 burk svarta bönor á 210 g avrunnen vikt
  • 1 dl vatten
  • 1 dl färsk hackad bladpersilja
  • Salt efter smak

Sås

  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk Vegonade Arizona
  • 1/2 dl vitt vin (frivilligt)
  • 3 dl havregrädde
  • 1-2 dl vatten
  • Ev. sky från pumpan
  • 1 tsk kinesisk sojasås

Gör så här

  1. Skölj pumpan så den är ren på utsidan och skär upp ett ca decimeterbrett hål i toppen av pumpan, så du kan lyfta upp ett lock och komma åt att gräva ur innandömet. Se på bilden hur jag gjort.
  2. Gröp ur kärnorna och det trådiga från insidan. Du kan spara detta och rosta dina egna pumpakärnor om du vill.
  3. Skala, och skiva löken tunt. Skala och riv moroten på den grova sidan av ett rivjärn. Riv även svampen på grova sidan av rivjärnet.
  4. Hetta upp en stekpanna och fräs grönsakerna i hela påsen med vegonade tills de blivit mjuka. Vänd ner de svarta bönorna, persiljan, couscousen och vattnet. Rör om, stäng av plattan och låt dra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fyll pumpan med couscousblandningen, hela vägen upp till toppen, men se till att du fortfarande kan stänga locket. Lägg på locket och lägg pumpan i en ugnsfast form.
  6. Baka pumpan i ca 40-60 minuter på 200 grader i vanlig ugn. Hur länge beror lite på hur stor den är. Stick en kniv genom pumpan efter ca 35-40 minuter för att se om den är färdigkokt. Kniven ska glida jämt genom pumpan, men det ska inte kännas för mosigt.

Sås

  1. Lägg ner vegonade och mjöl i en kastrull och vispa kraftigt medan det värms upp. Värmen kommer hjälpa mjölet att blandas i fettet. Stek på låg/medelvärme i någon minut så det börjar dofta gott och mjölet bryns lätt. Vispa rejält och i alla hörn så det inte bränns!
  2. Slå i vinet och låt fräsa i några sekunder så alkoholen reduceras bort. Häll därefter ner grädden lite i taget under konstant omvispning så alla klumpar vispas bort och såsen tjocknar.
  3. När all grädde är utrörd spär du till önskad konsistens med ev. steksky från formen där du gräddat pumpan och vatten. Avsluta med att smaka av med sojasås, salt och peppar.

Servera pumpan skuren i tårtbitar med rejält med sås på toppen!

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes