Grillad savoykål med kapris och citron

IMG_4693Hej!

Den senaste veckan har jag varit nere i Astrid Lindgrenland och sommarhuset som mina föräldrar köpte för 30 år sedan, sommaren innan jag föddes. Det är ett helt fantastiskt rött trähus byggt 1910 som ligger uppe på en kulle, med höga träd och syrenbuskar runtomkring och skog och ängar vart man än ser.

Vi har varken el eller rinnande vatten därute, vilket kan vara lite kruxigt, men som samtidigt är en väldigt stor del av charmen. Det har funnits rinnande vatten, så det finns avlopp och hela grejen, men huset stod tom tio år innan vi flyttade in och då frös alla rör sönder, och mina föräldrar tog aldrig tag i att fixa det. Att dra in el skulle också kosta ungefär lika mycket som de köpte huset för 1986, så det blev heller inte av. Men, det är ganska skönt att slippa allt det här teknologiska stimmet i några veckor varje sommar när man är där nere, så jag bryr mig inte riktigt.

IMG_4863

IMG_4705

IMG_4698

Om något så är det en anledning till att grilla desto mer, när vi bara har ett gasolkök där inne för att laga mat på! Det är utan tvekan somrarna därnere som jag har att tacka mitt eget grillintresse för. Maten blir så sjukt mycket godare över öppen eld, och om man har en jättelik gräsmatta och ett tvåplattors gaskök där inne så är det ganska givet vad man väljer.

IMG_4661

Grillad Savoykål med Kapris och Citron, 3-6 portioner

  • 1 stort savoykålshuvud, ca 1,2 kilo
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk kapris
  • juice från 1/2 citron
  • 1 tsk honung eller agavesirap
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 knippe gräslök
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt och svartpeppar
  • 400 g fast tofu eller fetaost

Blanda ihop alla ingredienser förutom kålen och tofun/fetaosten till en dressing. Skölj kålhuvudet och skär det sedan i sex stycken klyftor, där vardera klyfta hålls ihop av stammen. Varje person serveras 1-2 klyftor beroende på hunger.

Tänd grillen med mellanmycket briketter och förbered för indirekt grillning. Börja med att ge kålklyftorna ganska mkt färg på alla sidor över den direkta glöden, och för därefter över dem till den indirekta sidan och låt dem bli varma hela vägen igenom, ca 15 minuter till.

IMG_4657

IMG_4671

Om du vill så kan du även grilla fetaosten eller tofun. Om du grillar tofu, så pressa först ut vätskan ur tofun genom att lägga den i press inlindad i papper en halvtimme. Låt den därefter ligga och dra i marinaden ett tag. Grilla därefter tofun eller fetaosten på hög värme ett kort tag så den får färg. Du kan lägga fetaosten på folie om den ramlar genom gallret för lätt, men då får du å andra sidan sämre färg.

Servera rätten genom att ösa marinaden över den grillade kålen och låt dra någon minut. Smula över fetaost eller tofu över och servera som tillbehör till något annat grillat, eller som en egen rätt. Kålen smakar mycket fint tillsammans med ett glas av Patchworks vita Pinot Grigio. Syran i marinaden möter vinet like a smäck.

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till vego.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredIMG_4676

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes