Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon

IMG_0790 (1024x768)

Det här mina vänner. Det är husmanskost at it’s best. Och, precis som min pappa en gång i tiden lagade det så är det också drypandes av fett och godsaker, precis som det ska vara. Det här är mat anpassad för att hålla igång en hel bondfamilj efter en hård dags arbetande på gården. Då behövdes all extra energi som fanns tillgänglig, och maten lagades av det som fanns hemma runt husknuten. Lingon från skogen, gurka och  potatis från fältet och quorn från… ehum, en stor silo i England. Okej, det får bli mitt tillägg. Men, oavsett vad, det här är nog vad jag skulle käka om jag satt i dödscell väntandes på den sista stora showen. Utan tvekan.

Jag är också glad att jag äntligen tog mig tiden till att lära mig laga en riktigt god gräddsås. Det här blir egentligen fem recept i ett, men jag tycker att framförallt gurkan och lingonen är ett måste till de här bullarna. Potatisen kan varieras, men den blir ju alltid godare i ugnen brukar jag tycka. Så håll ut och läs igenom allt och testa dem gärna tillsammans!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates requiredIMG_0803 (1024x768)

Pressgurka (Det här receptet har jag googlat fram, jag använde ICA:s och ökade mängden socker lite.)

1 stor färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
3 msk socker
½ krm vitpeppar
en liten näve hackad persilja

Rårörda lingon

3 dl färska lingon
1-1,5 dl socker

IMG_0769 (1024x768)

Hasselbackspotatis

10-12 medelstora fasta potatisar som är ungefär lika stora
1-2 dl ströbröd
ca 50 g smör

Gräddsås

3, 5 dl vispgrädde (eller havregrädde för the vegans, då rekommenderar jag att ni ökar mängden mjölfritt smör för smakens skull 😉 )
2 msk svartvinbärsgelé (det finns vegansk med pektin istället för gelatin)
1,5 msk grönsaksfond (jag använde touch of tastes brynta scharlottenlöksfond, supergod!
1,5 msk kinesisk soja
Salt och svartpeppar

IMG_0793 (1024x768)

Vegoköttbullar

300 g quorn eller sojafärs
1,5 dl ströbröd
1 gul lök
2 ägg (kan bytas ut mot lite mer vätska och 2 msk potatismjöl tror jag, fast jag har inte testat det själv ännu)
1,5 dl vispgrädde (eller havregrädde)
1,5 msk grönsaksfond (se ovan)
1 msk kinesisk soja 9 kryddpepparkorn
1 msk potatismjöl (för extra konsistens tillsammans med äggen, skippa om du redan ersatt ägg med potatismjöl)
Salt och svartpeppar
Massor av smör till stekning

IMG_0761 (1024x768)1. Gurkan

Börja med att göra gurkan. Skölj gurkan och skala den om du vill. Jag gjorde några snygga ränder i skalet för syns skull. Hyvla den tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg skivorna på en tallrik eller i en låg skål och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik tätt över dem så de ligger i press och ställ något tungt på. Låt pressas i ca 30-40 minuter så att de vätskar ur en hel del. Blanda sen ihop resten av ingredienserna till en kall lag som du vispar tills sockret löst sig. Häll av den utpressade vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen. Ställ i en ren glasburk i kylskåp i minst en timme innan servering.

2. Lingonen

Blanda lingon och socker i en skål och mosa dem med en gaffel. Om de är frysa så kanske du får värma dem lite kort i micron eller i en kastrull så att de går att mosa. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar en nivå på syran du gillar. Klart! (Löjligt enkelt och mycket godare, varför köper något lingonsylt i affären?! Ut å plocka för bövelen.)

IMG_0778 (1024x768)

3. Potatisen

Skala potatisarna. Skär tunna jämna skåror i dem med en kniv, ungefär halvvägs igenom. Det hjälper om du håller potatisen i en träslev eller sked så riskerar du inte att skära igenom botten. Lägg dem i en ungsfast form och bre en klick smör över varje. Om smöret är rumstempererat är det mycket lättare. Grädda i mitten av ungen på 225 grader i 20 minuter. Ta därefter ut dem, bred på mer smör som får smälta ner i skårorna och strö över rikligt med ströbröd. Grädda i 25 minuter till eller tills ytan är krispig och brun och de är mjuka rätt igenom. Servera genast!

4. Vegoköttbullarna

Finhacka löken. Stek den på medelvärme i en stor klick smör tills mjuk och genomskinlig. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med några minuter till. Blanda grädde, fond och soja i en skål och slå över färsen. Låt vätskan koka in i några minuter tills färsen blandats rejält och fått en fin, inte för blöt konsistens. Grädden gör att färsen lättare bränner vid så var lite försiktig.

Blanda ägg och ströbröd i en skål bredvid. Låt dra någon minut och ha därefter ner färsen i brödblandningen. Blanda rejält så att all brödmix har blandats ut och inga klumpar finns kvar. Smaka av med salt och peppar och se till att konsistensen på smeten är fast utan att bli torr genom att ha i mer ströbröd och/eller grädde eller vatten. Forma till små bullar som du steker först på ganska hög värme och därefter ganska länge på medelvärme i mycket smör. Du vill både ge dem rejält med yta och se till att de blir genomstekta och ganska mycket vätska avdunstar från dem.

IMG_0764 (1024x768)

5. Gräddsåsen och the finish

När bullarna är stekta tar du dem åt sidan. Ha kvar stekfettet och resterna av bullarna i stekpannan och slå direkt i ingredienserna till gräddsåsen. Låt koka i ca fem minuter, smaka av med salt, peppar och ev. mer av de olika ingredienserna. Ha i vegobullarna och låt dem koka med i någon minut så de tar smak av gräddsåsen. Därefter är det klart!

Servera allt ihop och njut av fulla muggar!

IMG_0776 (1024x768)

IMG_0795 (1024x768)

Sista bullen!

 

, , , , , , , , , , , ,

118 Responses to Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon

 1. Maria 22 juli, 2019 at 01:25 #

  Jag byter ut ströbröd mot mandelmjöl och lite fiberhusk för att få glutenfria köttbullar. Det här är dom godaste göttbullarna jag vet!!

 2. Markus 27 oktober, 2018 at 09:50 #

  Det här receptet är fantastiskt! Så otroligt gott! Jag tänkte göra det lite enklare för mig nästa gång och använda anammas formbara färs för att slippa försteka. Har du några idéer om hur man justerar receptet?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 29 oktober, 2018 at 09:55 #

   Yes!

   Skippa ströbröd och potatismjöl, samt grädden och kör på därefter. Ev. kan du ha i lite grädde bara för smakens skull, inte inte så mkt.

   • eva 15 november, 2018 at 05:14 #

    jag tänkte göra en stor en dubbel sats – ska alla ingredienser dubbleras, så även kryddpepparn ?

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 22 november, 2018 at 01:01 #

     Jag skulle börja med ca 1,5 gånger kryddorna och sedan smaka av uppåt!

 3. Sanna 8 oktober, 2018 at 08:42 #

  Hej!

  Ikväll blev det dina köttbullar inkl allt enligt receptet!

  Gjorde bullarna på Anammas köttfärs och är nöjd med smaken men tycker dom blir lite ”lösa” … hur kan jag få dom lite fastare?

  Men på det stora hela jävligt goda!!!!!!!! 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 10 oktober, 2018 at 11:22 #

   Ja, det man behöver göra är att ta bort ströbrödet och potatismjölet, samt kanske bara tillsätta 1 msk havregrädde eller rapsolja per 300 g färs. Då blir det toppen!

 4. Linda 31 maj, 2018 at 10:34 #

  Vääääärldens godaste ”köttbullar”. Tack för receptet (som jag halkade in på). Nu ska jag frossa vidare i dina recept 🙂

 5. Rasmus 13 februari, 2018 at 09:54 #

  Tack
  Jag är snart den ända köttätaren i vår familj.
  Dessa recept är helt grymma och min räddning.
  Jag älskar att laga mat och detta är ju det jag är
  Van att laga fast veg.

 6. Meravego 14 januari, 2018 at 03:41 #

  Det här blev supergott! Jag använde anammas frysta färs. Maken var väldigt skeptisk först, men efterbatt ha smakat konstaterade han att smaken mer sitter i löken och kryddorna än i färsen ( han ville ju egentligen ha vanliga köttbullar och inte vego)..

 7. Riitta 30 december, 2017 at 01:53 #

  Tack för utsökta recept. Gjorde köttbullar och pressgurka igår kväll och familjens vegetarianer älskade dem. Jag kryddade köttbullarna lite extra med en gnutta timjan, dijonsenap och honung och det blev inte fel alls! De bästa vegobullarna jag smakat någonsin.

 8. Anette 22 december, 2017 at 04:34 #

  Hej
  Som sagt så tänkte jag frysa in dem till jul men sonen kom hem och ”provsmakade” .
  Där försvann alla! Några i munnen och resten med hem. Har nu gjort en omgång till.
  Tack för ett kanonrecept samt en bra blogg.

  God Ju och Gott nytt år /Anette

 9. Alice 16 december, 2017 at 04:06 #

  Hej!
  En liten fråga! Använde du torkad sojafärs?
  Tack på förhand 🙂
  /Alice

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 17 december, 2017 at 10:28 #

   Nej, jag använde fryst. Ta Vegme, Anamma eller hälsans köks! De funkar bäst. Eller Quorn om du äter ägg!

 10. Anette 12 december, 2017 at 09:35 #

  Tänkte ha till jul så jag undrar om de går att göra i förväg o sen frysa in?

 11. charlotte 4 mars, 2017 at 11:36 #

  kan man göra den inlagda gurkan dagen innan?
  då tiden inte redigt räcker till samma dag jag ska göra detta?

 12. Maria Karlsson 7 februari, 2017 at 02:13 #

  Ramlade in på receptet av en händelse och tyckte att det såg så gott ut att jag var tvungen att prova. Jag är till vardags en väldigt kräsen och kinkig vegetarian men jag erkänner mig besegrad!

  Det här var SUPERGOTT!

  Har försökt göra bullar av quornfärs tidigare men misslyckats, de har alltid ramlat isär. Det som skiljer dina bullar är att man steker färsen först, sedan rullar. Det funkade hur bra som helst! Jag är mäkta förvånad och nöjd! Jag gjorde såsen med matlagningsgrädde och använde nog inre riktigt lika mycket smör som dig, men det blev ändå super!

  Det enda negativa jag kan hitta är upplägget på receptet här på bloggen. Jag hade velat ha ingredienserna och tillagningen ihop, nu fick jag scrolla upp och ner hela tiden för att ha koll.

  Tack för ett bra recept 🙂 kommer definitivt snoka runt mer här efter goda recept!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 7 februari, 2017 at 08:09 #

   Hej! Vad kul att du gillar det! 🙂 Jag kan hålla med om att det upplägget är lite bättre. Har försökt att följa det nu på senaste, men det är så sjukt mycket jobb att skriva om alla gamla, så ni får nog hållas ett tag… Tack för feedbacken!

 13. Hanna 9 januari, 2017 at 06:45 #

  Så otroligt goda! Tack för receptet! 🙂

 14. Svealektor 20 november, 2016 at 07:50 #

  Ramlade in helt utan förvarning på detta recept på köttbullar med gräddsås. Jag blev genast intresserad, då jag som mormor/farmor har barnbarn som endast äter vegetariskt. Jag har också trott att man inte kunnat använda cornfärs so. ”Vanlig köttfärs” – bara till köttfärssås. Med detta recept har jag kunnat återskapa barndomens köttbullar med sås i smak och jag är innerligt tacksam! Nu tänker jag följa denna blogg lite oftare. En tacksam äldre kvinna!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 21 november, 2016 at 09:25 #

   Hej!

   Vad glad jag blir att höra det! Tack själv för att du hörde av dig 🙂

   • Matilda sjöström 13 december, 2016 at 12:27 #

    Hej hallå!
    Kryddpeppar-kornen, ska dom malas eller vara i hela eller vad gör man med dom?

  • Philippa 21 december, 2016 at 02:21 #

   Till hur många personer är detta tänkt?

 15. Emilia 18 november, 2016 at 09:50 #

  Fantastiskt goda! Är vegetarian som försöker övertala min köttätare till sambo att han visst kan gilla vegokäk, och han har börjat nappa faktiskt. Köttbullar är något jag också verkligen saknat och vi blev INTE besvikna! Vi båda tyckte dessa var helt fantastiska och båda blev helt lyriska. Tusen tack! Ska göra ett monsterlass av dessa till jul och bjuda hela släkten.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 18 november, 2016 at 01:44 #

   Vad kul att höra! Det gör mig supernöjd att ni bägge gillade dem! 😀

 16. Christer 16 november, 2016 at 04:17 #

  Testade detta i helgen (fast med köpe-gurka och köpe-lingon). Riktigt mumsigt. Given böj på årets julbord. Med kanel, kryddpeppar och honung i smeten, för att göra det lite ”juligare”.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 16 november, 2016 at 07:50 #

   Låter finemang! Inte testat kanel i… Låter intressant! Nån annan som brukar ha det?

 17. Kalle 12 november, 2016 at 08:20 #

  Lagade denna nyligen, betyg 5 av 5 möjliga, supergod! Kände mig som kungen i köket när jag gjorde pressgurka.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 16 november, 2016 at 11:15 #

   I know! Det är ju hemmagjort som e grejen! Håller verkligen med om att kunna göra saker själv är en sjukt mycket bättre känsla än att bara öppna en burk och ställa på bordet.

 18. Annie 5 november, 2016 at 08:35 #

  Alltså det här var ca det godaste både jag och min sambo ätit. JÄVLIGT gott helt enkelt!

 19. Pia 15 oktober, 2016 at 06:27 #

  Tack för ett superbra recept!
  Använde buljong istället för grädde och det funkade utmärkt.
  Så Jävla Gott!

 20. Leif 3 maj, 2016 at 05:20 #

  Hej!
  Måste bara kommentera den här maträtten, JÄVLIGT GOTT!
  Gjorde den idag och den höjdes över skyarna, vilket gör att jag fortsätter med dina recept. Imorgon blir det Baked beans med gott bröd till!

  Tack för att du delar med dig av dina recept!

 21. Christian 20 mars, 2016 at 08:56 #

  Supergott. Jag är en hängiven köttätare som har börjat tänka om. Inte för djurens skull utan mer för hälsan och miljön. Dessa bullar var en utmärkt ersättning till de vanliga köttbullarna. Så tack!

 22. Joakim 9 mars, 2016 at 07:27 #

  Vegetarisk husman. Du har precis bevisat att den kan överträffa en klassiska motsvarande kötträtten!

 23. benji 25 februari, 2016 at 06:13 #

  Fan vad goda dom var! bästa receptet på sojabollar någonsin! detta kommer göras igen

 24. Klara 23 februari, 2016 at 08:37 #

  Så himla gott!!! Ett litet tips för variation: jag hade i hackade hasselnötter och mandlar = lite tuggmotstånd = MEGAgott!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 februari, 2016 at 09:51 #

   Ska testa! Tål inte hasselnötter, men mandlar, absolut.

 25. Anna 19 januari, 2016 at 04:51 #

  Bästa ”kött”bullar nånsin, tack för underbart recept! Dessa räddade julen!

 26. Nina 23 december, 2015 at 09:48 #

  Ska prova detta recept idag inför jul imorgon! Hoppas det blir så gott som det verkar vara 🙂

 27. Kristoffer 19 december, 2015 at 03:08 #

  Får avråda lite om dubbelnegationen du har ang potatismjöl. Den är svårbegriplig och jag gissar att du menar något annat än vad det står.

  Min gissning.
  Om jag använder ägg, låter jag bli potatismjöl.
  Vill jag köra veganskt, skippar jag ägg och har potatismjöl och vatten istället.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 december, 2015 at 02:37 #

   Ska försöka göra det tydligare. Du har helt rätt! Det går dock att ha lite potatismjöl samt ägg i om man vill ha en ännu fastare konsistens på lakto-ovo versionen.

 28. Lena 16 december, 2015 at 01:15 #

  Tänkte testa de vegetariska köttbullarna men blir lite osäker. Du skriver att man ska smaka av med salt och peppar. Vet du på ett ungefär hur mycket det är? Är inte förtjust i att smaka innan de är färdiga. Känns onödigt att steka och sedan smaka.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 december, 2015 at 02:30 #

   Det går att smaka av smeten, den kommer bli ganska lik det färdiga resultatet i mån av smak. Det är svårt att säga exakta mängder salt och peppar då olika personer alltid vill ha olika mycket.

 29. Widar 30 oktober, 2015 at 06:45 #

  Gjorde på sojafärs och med havregrädde.
  Vid första provsmakningen på ”kött”-bullarna började jag fundera på ifall jag inte råkat lägga i köttfärs istället? Magiskt. Har aldrig sagt orden ”så jävla gott!” så många gånger under en kväll.
  Dessa bullar kommer att testas i fler varianter, och framförallt att bjudas på till inbitna köttätare som ”inte blir mätta på vegetariskt”. TACK!

 30. Marie 4 oktober, 2015 at 04:01 #

  Suuuuuveränt! Fan vad bra att jag hittade hit, ibland är man bra sugen på såkallad husman! Tack och bock, vi njuter

 31. Sofia 7 juni, 2015 at 03:30 #

  Kan meddela att det funkar utmärkt med sojafärs! Hade det i frysen och det blev svingott som vanligt.
  Brukar spara några för att ha dem på mackan dagen efter. Helt fantastiskt.

 32. Sarah 24 maj, 2015 at 10:43 #

  Först och främst tack för en grym blogg!
  Ursäkta en dum fråga, men vad gör man med kryddpepparkornen? Åker de i hela? Tas de ur smeten sedan (tänker att det borde vara mindre kul att bita på ett helt kryddpepparkornen…) Eller krossas/mals de ner?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 maj, 2015 at 07:10 #

   Ingen fråga är för dum! Du mal eller krossar dem och har ner dem i smeten.

 33. Christina 30 mars, 2015 at 10:53 #

  Hej!
  Jag älskar det här receptet! Min kött-bf och hans bfr älskade dina magiska bullar 😀 Jag gjorde om receptet lite när jag skulle göra burgare som jag verkligen rekommenderar. Jag och bytte ut ungefär hälften av färsen mot tärnad protabellosvamp och skogschampinjoner som jag stekte med gul lök och vitlök. Hade även i lite liquid smoke och vitt vin när jag stekte svampen. Sen slängde jag i färsen och följde receptet. Burgarna höll ihop perfekt och blev helt fantastiska!

  Tack för en enastående blogg 😀

 34. Tommy 5 januari, 2015 at 01:50 #

  Du har rätt…det här var jävligt gott helt enkelt =)
  Vi var 5 pers varav 3 tonårskillar. Ökade därför mängden quornfärs till 600g.
  Det blev inte en köttbulle kvar (frun snodde den sista)
  Allt tog slut faktiskt.
  Det här är en del meck att göra, men absolut värt tiden det tar.
  Rekommenderas starkt.

  Tack!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 6 januari, 2015 at 01:36 #

   Det kan vara den bästa kommentar jag fått ever! Tack som tusan!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 6 januari, 2015 at 01:36 #

   Det kan vara den bästa kommentar jag fått ever! Tack som tusan! 😀

   • Raoul Dahlberg 13 oktober, 2015 at 06:58 #

    Meget Raoulbergsonskt av dig Jävligt Gott!!
    #Raoul

 35. Gabriella 1 januari, 2015 at 05:44 #

  Smakar mycket kött! Buljongen du nämner, touch of taste brynt schalottenlöksfond, är kanske inte vegetarisk? ”buljongarom” kan ju vara allt möjligt. Har skrivit till dem och frågat. Jag klarade inte äta detta tyvärr pga köttsmaken… 🙁 Hoppas att det inte stämmer! Bra recept i övrigt! Ska testa någon annan gång med vanlig grönsaksbuljong.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 2 januari, 2015 at 01:27 #

   Hej Gabriella!

   Jag vet ärligt talat inte vad ”buljongarom” innehåller, men jag måste säga att jag skulle bli väldigt förvånad och bestört om det kom fram att det var animaliskt. Det känns väldigt wierd i en grönsaksbuljong?!

   Rörande köttsmaken så förstår jag dig, men från mitt håll är det typ vad jag eftersträvar. Som jag brukar säga, jag blev inte vegetarian för att jag inte gillade kött, jag blev det för att jag inte ville äta och döda djur. Att kunna äta saker som påminner om det jag var van vid gör det väldigt mycket lättare för mig (och för många andra jag pratat med) att fortsätta vara vegetarianer eller veganer. Men så känner självklart inte alla. Så be warned! 🙂

   • Gabriella 3 januari, 2015 at 02:32 #

    Jag slutade inte heller för att jag inte tyckte om kött, men tyvärr så är min erfarenhet att om ngt smakar mycket kött, så finns det oftast en anledning till det, och därav min oförmåga till att kunna äta det innan jag vet säkert. Jag blir jätteglad om det visar sig att jag kan äta den här rätten, eller rättare sagt fonden som jag tror bidrog till mycket av smaken just här, men så länge det finns osäkerhet kring om den är vegetarisk kan jag inte tycka det är gott, trots att det är jättegott, om du förstår vad jag menar? 🙂

    Jag blir inte överraskad om det visar sig att buljongaromen är animalisk, för tyvärr är det så med många produkter. De marknadsför den inte som vegetarisk, och om man tittar på deras grönsaksfond så innehåller den inte buljongarom som denna, utan grönsaksarom istället om jag inte minns fel. Som sagt, jag hoppas verkligen att det inte stämmer, men för de som är känsliga för att det eventuellt kan finnas ngn liten köttprodukt i… så be warned. 😉

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 3 januari, 2015 at 10:58 #

     Efter lite googlande hittade jag följande fråga och svar på Touch of Tastes facebooksida. Frågan rörde deras recept på bearnaisesås som var gjord just på Scharlottenlöksfonden och enligt detta ska buljongaromen vara vegetarisk.

     https://m.facebook.com/bongtouchoftaste/photos/a.436843916350870.90740.357786130923316/640382385997021/?refsrc=http%3A%2F%2Fwww.google.se%2F&_rdr

     • Gabriella 23 oktober, 2017 at 08:10 #

      Förvånad och bestört nu gissar jag… Så jäkla tråkigt. Jag skrev och frågade back then och de så att det inte var något animaliskt i. De kommer säkert hävda att de ändrat receptet… Men jag undrar jag…

     • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 oktober, 2017 at 08:57 #

      Ja, väldigt konstigt.

     • Emmah 18 december, 2017 at 10:44 #

      Var den alltså inte vegetarisk?

     • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 december, 2017 at 11:05 #

      Vilken då? Köttbullarna? De är lakto-ovo vegetariska. Jag har ett annat recept på veganska köttbullar här på bloggen också.

 36. Annica 20 december, 2014 at 09:34 #

  De här vegoköttbullarna är nog de godaste jag har ätit! Förra gången gjorde jag med potatis och gräddsås och nu blev det en batch till julbordet. Tack för ett superbra recept!

 37. Danne 15 december, 2014 at 07:08 #

  Tack för en helt rå blogg!! Testat att göra vegbullar på sötmandel än? Blir sjukt bra!!

  https://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=1996

  Krydda på lite hårdare än vad som står i receptet samt byt ut vatten mot soja både för smak och färg.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 16 december, 2014 at 08:37 #

   Hej! Nej jag har faktiskt inte det, står på väntelistan 😉 Många har tipsat!

 38. Amal 25 november, 2014 at 02:14 #

  pojkvännen och jag är nyblivna veggisar och har planer att göra dessa bullar ikväll på vår halvårsdag! Ser supergott ut iaf och har hittat massor i din blogg jag vill testa!!

 39. Fredrik 8 november, 2014 at 04:31 #

  Hej! Till att börja med vill jag tacka för ett grymt recept, godaste maten jag ätit på länge! 🙂 Har även en fråga; Mina quornbullar fastnade väldigt mycket i stekpannan när jag stekte dem, vad beror det på? För lite smör/fel sorts stekpanna?

  Tack!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 9 november, 2014 at 06:17 #

   Toppen! Vad roligt att höra!! Svårt att veta exakt utan att veta vad du ha för panna. Jag har en rejält insmord gjutjärnspanna och steker dem alltid i mkt smör i början. Det är också viktigt att de inte är för blöta i konsistensen. Då blir de lätt för platta å faller isär. Jag brukar röra om mkt i början så de ska få färg på alla sidor och inte hinna fastna i början. Har man tillräckligt fast smet går det fint. Ta mer ströbröd om det blir för blött!

 40. Malin 20 oktober, 2014 at 02:52 #

  Wow vilken sida!! (Tänk att man hittar den i Finland med! :))
  Igår blev det köttbullarna, såå himla goda!! Imorron blir det att prova på ditt fooled pork recept!
  Tack så jättemycket för alla kanonrecept du lagt upp här! Min absoluta favoritsida när det kommer till recept! 🙂

 41. Martin 2 oktober, 2014 at 08:44 #

  Jävligt goda vegobullar! Med hasselbackspotäter och gräddsåsen blev det verkligen top notch! Hittade hit av en slump, glad för det!

  /Martin

 42. Sofia 24 september, 2014 at 08:35 #

  ALLTSÅ HERREGUD.
  Under alla mina år som vegetarian har jag aldrig ätit så goda köttbullar. Köttbullar är något som jag verkligen saknat från köttriket, och nu har jag det det känns som att du gett mitt liv en vändning. Tack som fan!!!

 43. Sofia 8 september, 2014 at 08:51 #

  Hej Gustav!
  Måste bara instämma i berömmet du får i tidigare kommentarer. Det här var det bästa receptet på vegetariska köttbullar jag har testat! Hurra för konsistensen och smaken!

 44. Lillslook 4 september, 2014 at 07:36 #

  Supergott! Försöker övergå helt till vegetarisk kost och bjöd hela familjen på det här och det gick hem hos alla. Längesen 4-åringen åt så bra 🙂

 45. Jessica 2 september, 2014 at 11:11 #

  Är de lika kött i konsistensen? Jag gjorde några hamburgare som jag inte klarade att äta för att de kändes som kött. Det hjälpte inte att de var hemgjorda och köttfria, min hjärna bråkade med mig.

  (Och så ett gammalt gnäll. Kan du inte göra så att alla inlägg kommer på en sida igen? Att man slipper gå in på inläggen? Jag läser alltid alla och gillar när alla kommer efter varandra. Kryddburken.se är väldigt bra, förutom bristen på vegetarisk mat.
  Nu ska jag sluta gnälla.)

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 2 september, 2014 at 11:20 #

   Hej!

   Det är lungt, jag uppskattar att du läser och bryr dig! 😀 Jag ska kolla lite på det. Vi kanske kan köra en testperiod? Min förhoppning med att ha det så här är att folk ska kunna få en så bra överblick över recepten som möjligt, men det är lite svårt för mig att veta vad folk prioriterar högst överlag. Överblick eller långläsning..?

   • Iris 30 september, 2014 at 07:03 #

    Har precis hittat hit, men tror att jag gärna skulle läsa allt du skrivit (och allt du kommer skriva här) – så jag skulle föredra långläsningsvarianten alla gånger. Det är så lätt att skrolla vidare ändå om man inte vill läsa hela inläggen, och man får ju överblick via arkivet i menyn. Nu till mataffären! 🙂

    • Jävligt gott
     Jävligt gott 30 september, 2014 at 06:33 #

     Hej!

     Tack för feedbacken och välkommen hit! 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 2 september, 2014 at 11:22 #

   Och jo ang. konsistensen. Njae. De blir absolut mjukare än kött, det blir de. De får inte samma seghet som stekt kött får. Det beror lite på hur torr man gör degen och hur hårt man bearbetar och steker på den också. Men, nä jag skulle säga att det till viss del påminner om det, men min sambo (som är köttätare) tycker inte att det är likt alls, så jag får väl gå efter hennes utsago där. Även om det absolut funkar fint för mig.

 46. Olof 1 september, 2014 at 11:05 #

  Det här var svingott!

 47. Sophia 31 augusti, 2014 at 06:32 #

  Hej vad använder du, Soya eller quornfärs? Och vilket märke föredrar du till bullarna?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 1 september, 2014 at 05:58 #

   Quornfärs! Det är tyvärr egentligen det enda jag testat då jag tycker att det funkar bra. Testa själv och se vad du gillar bäst!

 48. jill 30 augusti, 2014 at 02:17 #

  Wow!! Dina recept är verkligen fantastiska! Allt blir supergott!

 49. Anna 30 augusti, 2014 at 08:29 #

  Vilken tur att din blogg kommer upp som första förslag när man googlar fooled pork för dina recept är ju guld! Har veggat i tio år men aldrig tänkt på att göra veggobullar av quornfärs, hur ska det hålla liksom men dina recept är ju självklara! Mycket tack!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 30 augusti, 2014 at 10:18 #

   Grymt kul att höra! Tack så mycket:) Och de håller mkt bra!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Veganköttbullar till jul! | ASTERIXIA - 14 december, 2018

  […] hittar du här. Jag modifierade receptet […]

 2. Vegansk pannbiff med lök – och några ord om min pappa på hans 63 årsdag | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 28 mars, 2018

  […] Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon 29 augusti, 2014 […]

 3. Veganköttbullar till jul! – ASTERIXIA - 12 november, 2017

  […] hittar du här. Jag modifierade receptet […]

 4. En mellandagsdag med hemmajobb, vindar & vegetariska köttbullar - smdlnd - 4 januari, 2017

  […] när vi kom hem gjorde vi följande till middag; gräddstuvade vegoköttbullar enligt detta recept, fast med färdiga göttbullar från Astrid & Aporna (← tips förresten, meget goda) plus […]

 5. Vegetariska Foodhacks och smakförhöjare – vegoskolan avsnitt 3 | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 22 december, 2016

  […] julbordsspecial – Vegoskolan del 2 Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon Jävligt God Sommar, Avsnitt 5 – Knäckepizza och blåbärspaj BBQ Sås – Grundrecept som […]

 6. Veganska köttbullar! + Samarbete med Oatly och Veganska världsdagen | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 8 oktober, 2016

  […] Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon Veganska Oumphburgare och helvecka med Orlando’s Jamaican på Fårö Smörbakad blomkål med trattkantarells-sabayonne och fetaost Vegetariskt Dillkött […]

 7. Mat - egaliasdaughter | Pearltrees - 17 augusti, 2015

  […] – Rosemary Roasted Almonds. How to Pack the Perfect Salad in a Jar Cooking Lessons from The Kitchn. Vegetarisk julskinka. BBQ Brussels Sprout Pizza. Falafel på gula ärtor och grönkål. Det gröna skafferiet. Matlagningsgrädde av råris. Inspirami – RECEPT: Kyckling- och purjostroganoff. Peas + Pesto Quinoa Patties. – En bra vecka och julstök – Inspirami. Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon | Jäv…. […]

 8. Veckans Matkoma Vecka 22 - MatkomaMatkoma - 2 juni, 2015

  […] Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon (Recept från Jävligt Gott) […]

 9. Halv Åtta Hos Mig – Hur var det? | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 30 maj, 2015

  […] perfekta pannkaksreceptet Julklapp: Höstens alla matradio-snack på Soundcloud! Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon Vegetarisk nyårsmeny, flera […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes