Galetter med chevre, valnötter och spenat

Det här receptet lagade jag i vintras medan bloggen vilade, och därför minns jag inte riktigt alla måtten exakt. Lyckligtvis hade jag sinnesnärvaro nog för att ta ett par bilder, även om de blev ganska slarviga och suddiga. Eftersom det också blev något av en hit så tänkte jag att jag skulle försöka återkalla receptet någorlunda och dela med mig av det.

Det här är min grova bondvariant av galetter, dvs franska matpannkakor på bovetemjöl. Orginalet ska gräddas av ett proffs på en särskild crêpeshäll och tydligen, med lite träning ska det endast krävas ca 1 msk smet per pannkaka. De blir då också betydligt större än de blev i min stekpanna. Jag må vara en jävel på vanliga svenska pannkakor, men jag suger uppenbarligen på att baka galetter, så jag använde nästan lika mycket smet som när jag gräddar vanliga pankisar (till slut blev det ganska bra ändå tyckte jag). Crêpes kallas de när man gör smeten sötare, på vetemjöl och fyller dem med glass eller andra sötsaker.

Galetter för 4 personer (dubbla satsen för fler)

Galetterna:

Ca 3,5 dl bovetemjöl (200 g enligt ursprungsreceptet jag följde.)
2 ägg
2 dl vatten
2 dl mjölk
Salt
Smör att steka i

Fyllning:

200 g chevreost, typ den här stilen
ca 100 g valnötter
80 g färsk spenat
2 dl gräddfil
4-5 msk honung
Balsamico (Reducerad, söt balsamvinäger. Jag brukar köpa färdig på flaska)
Salt, peppar

Förbered smeten i förväg. Det är bara att röra ihop allt i en stor skål. Den behöver stå kallt minst 2 timmar innan gräddning för att bli så bra som möjligt. Denna mängd räcker väl till ca 6-8 galetter beroende på hur mycket smet du använder och gör dig av med för att träna. Oftast räcker dock 1 galett per person då de blir ganska mättande.

Förbered ingredienserna ca en halvtimme innan du ska servera. Skiva osten i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt och ringla över lite flytande honung. Grilla i ugn på ca 200 grader tills den får lite färg och blir mjuk. Den är godast om du serverar den direkt ifrån ugnen så tajma väl eller håll den varm på eftervärmen.

Rosta nötterna i en torr stekpanna. Om du vill så kan du ringla över lite honung även över dessa i sluttampen, men det är lite overkill.

Blanda gräddfil med ca 3 msk honung. Smaka av så att du får en mild men tydlig honungssmak. Låt stå kallt.

Skölj spenaten.

När osten är i ugnen och de övriga ingredienserna är klara så kan du börja grädda galetterna. För mig tog det typ fyra förstörda pannkakor innan jag fick flax på det och de höll ihop och blev fina. Jag använde som sagt ganska mycket mer smet än rekommenderat, men jag och mina gäster tyckte att det blev gott ändå. Grädda dem gyllenbruna på bägge sidor.

Severa dem á la minute, dvs direkt från stekpannan till matbordet. Tyvärr så innebär det att du som kock kommer att servera alla en i taget och antagligen få din mat sist av alla, men tro mig, det blir mycket godare om ni äter dem supervarma. Gör så här:

Se till att ha alla ingredienserna klara och färdiga att läggas på när du gräddar galetterna. Så fort du vänt galetten första gången så börjar du montera dem. Lägg bara fyllningen i mitten så att du kan vika över kanterna, lite som en tacos. Först ett lager gräddfil, ca 2-3 msk. Sedan ett par blad spenat. Sen osten (1 stor bit eller 3 små). Sen valnötterna (en liten handfull). Salta och peppra lätt. Allt detta kan du göra i stekpannan (men du måste inte om det känns svårt). Tippa nu snabbt ner galetten med fyllningen på en tallrik. Vik sedan ihop dem som på bilden (eller något annat roligt sätt). Avsluta med att ringla över balsamico. Serve at once! Repetera med nästa osv.

, , , , ,

9 Responses to Galetter med chevre, valnötter och spenat

 1. Annika 15 april, 2021 at 10:07 #

  Tack för ditt goda recept. Jag la till stekta skogschampinjoner för att göra det lite matigare och det blev gott.

 2. Annika 13 april, 2021 at 08:15 #

  Jag la till stekta skogschampinjoner i galetterna och det blev jättegott!
  Tack för receptet!

 3. Ingrid Marongiu 23 september, 2019 at 08:03 #

  Svårt att se at det är veganskt! Både ägg, mjölk och chèvre!!!???

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 25 september, 2019 at 10:26 #

   Det här var en lakto ovo vegetarisk blogg fram till 2017, jag har låtit de gamla recepten ligga kvar. Det är ingen hemlighet.

 4. Sarah 23 februari, 2014 at 10:28 #

  Verkar riktigt mumsigt=)

 5. Sofie Karlström 9 januari, 2013 at 11:48 #

  Det här verkar ju bara så sjyyykt gott!

 6. Zita 16 juli, 2012 at 07:14 #

  Låter väldigt spännande! Om du vill ha proportionerna på galetter på franskt vis, så lade FM upp recept sista veckan i juni. Bläddra på : i https://www.franskamatkompaniet.com/blogs/franska-recept/6191768-galette-gallettes-fransk-vardagsmat-glutenfritt-vegetarisk

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 16 juli, 2012 at 08:34 #

   Aha! Tack så mycket för receptet. Det ska jag verkligen testa. Det var ju lite annorlunda än det som jag grävde fram ur internets vindlingar. Ska kolla vidare på sidan också. J’adore la cuisine francaise!;)

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes