Det tog sin tid, men nu lyckades jag äntligen ta mig för att laga 2013 års mest hipsterhypade rätt, alla kategorier – Fooled Pork, a.k.a vegansk Pulled Pork. Jag hade min svåger och hans tjej över på middag som bägge är vegetarianer och dessutom ganska hippa, så det var the perfect opportunity att testa det som alla sagt är det mest djurvänliga(?) och fantastiska fläsket sedan Särimner själv.
Innan mästerverket skulle tillagas så krävdes det dock en hel del receptgooglande. Som ni förstår, och kanske har erfarenhet av själva, så finns det tyvärr ungefär lika många åsikter om hur både fooled pork, pulled pork och den obligatoriska bbqsåsen ska lagas som det finns burriga hipsterskägg på Södermalm. Jag var dead set på att göra grejen från grunden, d.v.s. även göra min egen bbqsås till marineringen, så det krävdes en hel del avvägningar och funderingar innan jag landade i någon sorts feeling som jag kunde utgå ifrån.
Det jag satsade på var en kombination av GodaMiddans Fooled Pork, Gaashuds Pulled Jackfruit och Serious Eats Kansas Style Barbequesauce med en rejäl touch av vad jag själv tyckte lät vettigt och gott. Här har ni mitt eget bbq-sås recept som jag landade i.
Inte för att vara den som är den. Men det blev skitgott, och jag fattar verkligen grejen. Särskilt när man käkade ”porken” i en saftig fralla med coleslaw (också hemmagjord så klart, recept kommer!), picklad rödlök, sallad, lime och koriander. Det enda jag skulle kunna klaga på är (som vanligt) att konsistensen inte riktigt blev som jag hoppats. Kanske borde köra den lite längre på den sista rundan i ugnen nästa gång bara, så det får lite knaper.
Och en sista grej innan receptet. Försök verkligen hitta Jackfruit om ni kan. Finns ofta i asiatiska matvarubutiker. Det är liksom hela grejen med det här receptet. Jag har sett folk köra sojaslamsor eller vegobiffar i strimlor, men det känns lite fusk. Ungefär som att köra ursprungsreceptet på nötkött och säga kött som kött, det ska ju ändå marineras. Eeeh, nej.
Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.
Kursen innehåller:
- Instruktionsvideos och steg för steg bilder
Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza - Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
- Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
- Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
- Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning
Jävligt Gotts Fooled Pork, 4-6 portioner
- 2 burkar omogen Jackfruit i saltlake á 565 g
- 1 flaska god öl á 33 cl (gärna ale)
- 1 tsk grillkrydda
- 1-2 tsk rökt paprikapulver
- 1 dl vatten
- ½ tärning grönsaksbuljong
- 4 dl barbeque sås
- Salt och svartpeppar
- Olja till stekning
Gör så här:
- Börja med att hälla av och skölja bort lagen från jackfruiten.
- Stek den på medelhög värme i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med kryddorna, salt och peppar och oljan i några minuter så vätskan avdunstar och den får lite färg.
- Slå därefter över ölen, vattnet och buljongen och koka i ca 45 minuter under lock på medelvärme.
- Sätt på ugnen på 200 grader på grillfunktion. När jackfruiten har kokat klart så häller du av buljongen och lägger jackfruiten i en ungsfast form. Täck med rikligt med bbqsås och rör om (spara ca 1/3). Grilla i ca 20 minuter.
- Ta därefter ut formen och mosa/dra isär jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig och får rätt look.
- Smaka av med salt och peppar och blanda med mer bbq sås och grilla därefter i 5-10 minuter till så den får lite mer färg och konsistens. Klart!
Servera till exempel så som jag gjorde med frallor, coleslaw, picklad rödlök, sallad, limeklyftor och koriander eller som kött till tacos, eller i en burrito. Sjukt fint!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Nuförtiden kan man köpa jackfruit på Willys.
#VeganWin!
Håller på att göra det här receptet nu och när det stod ”häll av buljongen” och sen såg att det stod att det skulle ha ”kokats” insåg jag att det nog står fel i det här receptet. Visst ska det vara 1 liter vatten och inte en dl? Jaaja det är i ugnen nu så hoppas att det blir ätbart iaf haha…
Finns det något svar på om det ska vara 1 liter eller 1 dl vatten?
Jag tyckte det smakade lite väl mycket bbq-sås när vi gjort det tidigare, annars är det jättegott!!
Nej det räcker med 1 dl!
Det ska räcka med 1 dl + ölen om du kokar under lock! Om inte, ha i tillräckligt mycket vatten för att jackfruiten precis ska täckas.
Om man ska använda köpt bbq-sås, vilken ska man använda? blir alla bra tillagade? Har du något tips?
Testa Sweet Baby Ray’s! Den gillar jag och den brukar finnas på de flesta ställen :=
Jag är så laddad för att testa detta! Men tror du att det skulle gå att använda jackfrukt för att göra något som liknar fläsklägg? Mitt rotmos känner sig ensamt!
Skulle gärna höra dina tankar i frågan!
/Mimmi
Hej! Du, det vet jag faktiskt inte, knappt käkat fläsklägg innan jag blev vego så jag har inte så mycket att jämföra med, men jag tror inte riktigt det. Fläsklägg är väl inte lika trådigt som det här? Det är inte fläsket i sig riktigt som jackfruit liknar utan snarare det sönderkokta.
Hej!
Jag ska bjuda sambon på fin fredagsmiddag – han gillar vegetariskt men får han välja blir det kött, så jag vill försöka överträffa hans förväntningar 🙂
Nyfiken på jackfruit! Tror du allt bör göras i ett svep, eller kan den stå och vila ett tag innan sista grillningen?
Om jag inte får tag på jackfruit: vilket av alla dina recept brukar du bäst lyckas trollbinda köttätare med? 🙂 Funderar på gräddstuvade köttbullar med hasselbackspotatis, svampburgare med chevre och kanderad lök eller vegetarisk boeuf bourguignon.
Hej!
Du kan nog absolut låta jackfruiten stå en liten stund innan sista grillningen och värma upp den igen. Blanda med lite ny BBQ sås bara, då den kan bli lite torr annars.
Annars tycker jag att Boeuf Bourguignon brukar funka bra på köttätare! Tyvärr tycker en del köttätare som jag har bjudit bullarna på att de är lite för mjuka. Det beror lite på hur lätt eller svårt personen i fråga har för köttsubstitut…
Annars funkar ju alltid en bra chili på typ färs, bönor eller oumph!
Måste testas! Men snälla, sluta säga/skriva picklad! Det finns redan ett ord för det, inlagd!
Hejsan,
Jag ville bara påminna om att öl per automatik inte är veganskt. Finns dock listor att hitta över vilka som är det på systemet.
Efter söndagshetsjakten på slutsåld jackfruit och ingen liquid smoke så långt ögat kan nå tänkte jag att inget kan rättfärdiga tiden jag lagt ned på en jädra söndagsmåltid. Aldrig haft så fel i mitt liv. Bästa maten jag lagat någonsin. Och picklad rödlök. Bara idén. *boom*. Jag bugar och bockar!
Haha, fantastiskt! Roligt att höra! Och ja, jag har faktiskt hört flera rapporter på senaste om att Jackfruiten ska ha börjat bli väldigt populär på senaste. Lustigt värre!
Hej,
Jag bor då i en liten stad i norrland där det inte finns tillgång till asiatisk butik. Kollade då runt på nätet för att se om det gick beställa någonstans ifrån. Måste den vara konserverad? Hittade bra pris på ekologisk torkad Jackfruit men även ekologisk färsk jackfruit. Går det använda istället i ditt recept eller måste man göra något mer med den då den kommer i denna form? Jag gillade att det var ekologiskt liksom.
jag hittade en webbutik som säljer jackfrukt i saltlake: https://www.thaigrossisten.se/produkt/Young-Jackfruit
billig konserv men lite dyr frakt. har provat receptet och det är grymt gott. bjöd några köttätande vänner på det och de åtvsom det inte fanns någon morgondag. lycka till!
Grymt! Bra med länk!
Det här var jättegott tack för alla härliga bilder lagade det till middag idag men kan inte säga att jag följde receptet direkt.
jag brukar inte ha grillkrydda hemma så jag bytte grillkryddan mot rödlök, soltorkad tomat, vitlök, och stekte med jackfruiten och rökta paprikapulver hade på öl buljong och vatten, sen kom på att ja hade lite morot o selleri så koka med det sen när jag skulle ha in det i ugnen så hade jag köpe-BBQ-sås, kom på efter lite andra idéer att jag kunde ju använt fonden som det blev till bas av en egen BBQ-sås så jag hade ner tomatkross, sirap, vinäger, mer rökt paprika, senapsfrö och kokade ner den och rede den med majsstärkelse
Låter kreativt! Grymt!
Jag har nu i ens ärende åkt fem mil enkel resa till närmaste asiatiska livs för att införskaffa fem burkar av Jackfruit. I helgen ska jag ge mig på detta projekt, det kan sluta precis hur som helst.
Haha, grymt! Hur gick det då?
Jag måste säga att det var det absolut bästa jag har ätit på bra länge. Enkelt att göra, smaskigt att äta och väldigt väldoftande. Jag tycker till och med att det smakar bättre än riktig pulled pork, alltså milavis bättre.
Det kan också vara så att jag inte berättade för min man att det inte var gris utan en konserverad frukt och han märkte inte ens någonting. Han blev uppriktigt förvånad och vrålade DU SKOJAR tre gånger så pass högt att katterna vaknade ur sin djupgående djupsömn och lämnade hemmet.
Skämt åsido åsido, jag hade inte tillgång till glutenfri öl, men det ska jag se till att skaffa till nästa gång. Jag gjorde ett eget tortillabröd också, det var lite pricken över iet.. Och jag är uppriktigt glad att jag har typ tio konserver kvar. Okej tolv. Jag har tolv. Jag är en hoarder. I know
Haha. Vad svarar man på det?
I love Indian food and I´ll like to see by video how you prepare the dishes. If you had a specific gastronomic course online, please say how I access it.
https://www.youtube.com/watch?v=B3JFHcoYoRw
Öjj! Vilket bra initiativ! Tack för tipset.
Vill bara tipsa om att den billigaste jackfruiten jag hittat i Stockholm är på asiatiska butiken i Söderhallarna. Trevlig personal också!
Sjukligt gott!! Tack för ett fantastiskt recept!
Tack själv!
Tja!
Hittade jackfruit på nätet, https://thailaan.se/product.html/young-green-jackfruit-565-g-aroy-d
Det är ”Young Green” jackfruit, funkar det?
Ska bli kul att prova receptet men det är lite knepigt med jackfruiten 🙂
Med vänlig hälsning,
Antonio
Grymt! Det är rätt sort! Tack för tipset. Håller verkligen med att det är trist att det ska vara så svårt att få tag i, men om det där funkar så är det ju toppen.
När kommer coleslawreceptet? Jag gillar inte coleslaw så värst mycket om den inte är riktigt bra gjord. Vill inte köpa liksom. Litar mest på dina recept. Andras recept kan ge lite vad som helst i resultat. Så jag väntar på det innan jag ger mig på fooled porken. Jack fruiten står och väntar i skåpet 🙂
Hej!
Haha, okej okej! Det kommer snart då. Håller helt med om att coleslaw verkligen kan smaka skit, framförallt när den legat framme på någon vägkrogsbuffé i ett par timmar.
Du har en riktig upplevelse framför dig iaf! 😉
Jackfruiten kokar nu, BBQ såsen blev iallafall riktigt god. Tack för en grym sida!
Grymt! Hur smakade det färdiga resultatet då?
Vi ska testa det här i morgon. Sjukt spännande! Det låter ju onekligen tokgott!
Blev det som förväntat? Hur smakade det?
Det är blev jättebra!
Den vill jag testa laga? Tips på vart man hittar jackfruit i burk?
Du borde hitta den i asiatiska livsmedelsbutiker. I storstäderna finns det ganska många, men om man bor i en mindre stad kan det vara klurigt. Det finns att beställa online från lite olika butiker, men jag vet inte om det finns någon svensk…