Fejkzilla – Den ultimata veganska burgaren?

*I samarbete med Bastard Burgers*

Hej!

Nu har Fejkzilla, november månads veganska hamburgare på Bastard Burgers varit ute i butik i två veckor och jag kände att det utan tvekan var dags att bjucka på receptet!

Burgaren den här månaden är ett samarbete inte bara mellan mig och Bastard Burgers utan också med grymma Burgerdudes! Burgerdudes är för er som inte känner till dem Sveriges mesta och bästa hamburgerblogg och de driver faktiskt – tro det eller ej – VÄRLDENS STÖRSTA HAMBURGERRECENSIONSSITE! Världens största alltså! Det är inte illa pinkat! De reser världen runt och recenserar hamburgare från jordens alla hörn och släppte faktiskt precis här i veckan en sammanställning över sina 50 favoritburgare ifrån hela världen. Bastard Burgers kvalar in med en otroligt hedervärd 14:e plats som andra svenska burgarhak på listan. Bara Flippin Burgers kommer högre på plats 9:e. Men det är alltså 14:e bästa i hela världen! Inte illa pinkat!

Sjukt snygg illustration till samarbetet gjord av grymt talangfulle Marc UÅ

Burgerdudes och Bastard Burgers har samarbetat tidigare år och gjort månadsburgare tidigare. Det är en av dem som återkommer nu, och som jag då även har tagit mig för att veganisera. Den heter Pigzilla i sitt köttutförande och jag skulle vilja hävda att den verkligen är nära på essensen av en perfekt hamburgare. Och det borde den väl vara om du nu ber Burgerdudes att välja ut en enda burgare de vill sätta på en hamburgermeny kan man tycka?

Pigzilla heter i sin veganska form Fejkzilla (för att den har fejkon istället för bacon, så klart) och innehåller vegansk majonnäs, violife cheddar, potatischips, jalapenjos och så klart den fejkonsylt som gett den dess namn. Fejkonsylten är riktigt cool, mustig, söt, rökig och flottig. Precis som saker som passar på burgare borde vara! Sötman kan låta lite wierd, men funkar superbra tillsammans med fettet från osten och majjon samt hettan från jalapenjon. Receptet finns här nedanför.

Den ser inte så dålig ut ute på restaurang heller om jag får säga så själv!

Inför burgaren så gjorde jag och Burgerdudes tre stycken videos tillsammans där vi djupdykte ner i några av de viktigaste elementen på en burgare och jag visade hur man kan veganisera dem. De tre avsnitten där vi tittar på majonnäsen, baconet och osten kan ni hitta här nedanför. Jag hoppas att ni gillar dem!

Hamburgarskola del 1, Majonnäsen

Hamburgarskola del 2, Bacon

Hamburgarskola del 3, Osten

Recept, Fejkzilla, 4 burgare

På restaurangerna serveras burgaren enbart med en smält skiva vegansk cheddarost, men jag rekommenderar att du använder tekniken som jag visar i videon ovan och gör en ostkräm som får smälta på burgaren. Då får du en burgare som ser lika svullig ut som på mina bilder här ovan!

Om du vill göra burgaren precis som på restaurang så använder du då också Korvbrödbagarens nya Potato Buns som är väldigt lika de bröd vi använder, violifes cheddarost samt Hellmans veganska majonnäs som smakar mest likt den vi använder. Eller gör din egen majjo!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

Toppings per burgare, uppifrån och ner

  • 2 msk Fejkonsylt
  • 1 msk Lättkrossade potatischips
  • 2 msk Ostkräm
  • 4-5 skivor inlagda Jalapeños
  • 1 stekt beyondburgare
  • 1,5 msk Vegansk Majonnäs

Fejkonsylt

  • Ca 230 g alspånsrökt Bärta eller rökt tofu
  • 3 msk kikkomansoja
  • 1/2 tsk liquid smoke
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 1,5 dl öl
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl råsocker
  • 2-3 msk balsamico
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Skiva bärta eller tofu i tunna skivor
  2. Stek knaprigt i hälften av rapsoljan, 2 msk kikkomansojan, och 1/2 msk liquid smoke.
  3. Ta ur bärtan ur stekpannan och slå i lite mer rapsolja i pannan.
  4. Skiva löken och finhacka vitlöken. Fräs löken i stekpannan på medelhög värme tills den fått rejält med färg och karamelliseras, utan att brännas. Tillsätt vitlök, socker, öl, balsamico och svartpeppar och koka ihop i ca 10 minuter. Smaka av med balsamico, socker och kikkomansoja så det är en tydlig sötsur smak och sältan är balanserad.
  5. Hacka den stekta bärtan i strimlor, ungefär lika tjocka som lökskivorna och rör därefter ner dem i lökröran. Blanda noggrant och smaka av på nytt.
  6. Klart! Serveras kall eller ljummen.

Vegansk ostsås

  • 200 g violife cheddar
  • 100 g oalty imat fraiche
  • 1 tsk färsk citronjuice
  • Rikligt med salt och svartpeppar 

Gör så här

  1. Mixa ihop alla ingredienser till en slät kräm
  2. Toppa den färdigstekta burgaren med 1,5 msk ostkräm, slå i 1 msk vatten i stekpannan och lägg ett lock över så ångan från vattnet får smälta osten. Låt ånga i 30 sekunder och ta därefter bort locket. Nu är burgaren och osten redo att serveras!

Bygg burgaren med toppings enligt beskrivningen ovan och servera genast!

, , , , , , , ,

One Response to Fejkzilla – Den ultimata veganska burgaren?

  1. Sofie 13 november, 2019 at 08:40 #

    OMG vad gott det ser ut!!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes