Färska vietnamesiska vårrullar med Nouc mam sås.

Jag har försökt mig på att göra egna vietnamesiska vårrullar en gång tidigare och då blev det en riktig hit. Jag inser nu efter att ha lagat de ännu en gång att jag nog underskattade tiden man faktiskt måste lägga ner på att göra dem så att det ska bli riktigt fina. Vårrullarna äts ”råa” så det är ingen tillagning inblandad annat än själva rullningen, dock ska man se till att ta sig lite tid till att få till fyllningen jämt och se till att rispappret inte går sönder. Det misslyckades jag ganska fatalt med den här gången vilket resulterade i att rullarna blev lite väl stora och fyllningen lite feldisponerad. Men men, man lär så länge man lever.

Så här ser receptet ut iaf, det var det inget fel på. Men som sagt, ge dig själv gott om tid de första typ tio gångerna du försöker dig på det hela så ska det säkert blir bra. Vem vet, du kanske är en naturbegåvning på vårrullerullande?

Färska vietnamesiska vårrullar med Nouc mam.

1 paket Rispapper (finns att köpa i välsorterade butiker och i asiatiska livsmedelsbutiker)
1 paket tunna risnudlar
1 stor morot, finriven
1 kruka krispsallad
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk mynta
100 g fast tofu
1 salladslök, finhackad
ev. andra milda grönsaker som till exempel paprika eller svamp

Till såsen:

1 msk risvinäger
1, 5 msk tamarisoja
1,5 msk sweetchillisås
1 msk fint tärnad morot
1/2 msk fint tärnad röd chilli
1/2 msk fint tärnad ingefära
några kvistar koriander
1 dl vatten

Hacka, riv och skölj alla grönsaker. Skär tofun i långa tunna stavar. Koka risnudlarna enligt beskrivningen på förpackningen. Låt vattnet från nudlarna stå kvar på spisen och använd det för att pensla rispapprena ett i taget så de blir fuktiga och mjuka och går att rulla. Fyll varje rispapper med ett helt salladsblad i botten, lite risnudlar, de rivna grönsakerna, tofun och örterna (ganska mycket koriander och lite mynta) så att fyllningen ligger som en smal korv i mitten av pappret. Lämna ca 3 cm av pappret högst upp och längst ner på fyllningen. Vik upp papperskanterna över kortändarna på fyllningen, dra därefter in ena långsidan och vira runt fyllningen och avsluta med den sista långsidan. Dra åt den hårt så att rullen blir fast och håller ihop. Rispappret är klibbigt och kommer att försluta sig självt. Akta så det inte går sönder bara!

För såsen blandar du bara ihop alla ingredienser och ställer den i kylskåpet några minuter så smakerna får dra. Alternativt kan du koka upp såsen och reda den med lite maizena för att få den lite tjockare.

Servera vårrullarna som förrätt eller huvudrätt (2-4 rullar per person beroende på storlek och andra kompletterande rätter). Ät den med fingrarna och doppa i såsen som står mitt på bordet så alla kan dela på den.

, ,

5 Responses to Färska vietnamesiska vårrullar med Nouc mam sås.

 1. karl 26 januari, 2013 at 11:23 #

  Vietnamesiska vårrullar är gjorda på rispapper som inte tillagas, medans de vanligare som man oftast hänvisar till som bara ”vårrullar” fdriteras eller steks

 2. Marcus 11 januari, 2013 at 02:47 #

  Coolt, ser bra ut 🙂

 3. Jävligt gott
  gustav.johansson13@gmail.com 14 februari, 2011 at 01:45 #

  Alright, ja jag måste ärligt säga att jag inte har koll på den grejen. Får checka wikipedia. Jag har alltid antagit att skillnaden ligger i ”Färska”:P.

  Jo såsen blev najs. Jag skulle nog säga att den är ganska svår att misslyckas med, men att man får laborera lite med mängderna efter hur man själv vill att den ska smaka. Mer chillisås ger en starkare sås, mer vinäger en lite strävare osv… Jag minns nu också att jag glömde att skriva in en ingrediens, jag har i juicen från en 1/2 lime också vilket ger en schysst touch. En del recept innehåller lite socker också vilket jag sket i. Orginalet har också fisksås, men det byter jag utan problem ut mot mer ljus soja, såsen blir bara lite mörkare.

  Gott som fan!

 4. Mattias Hallberg 14 februari, 2011 at 07:29 #

  Jag vill inte vara en bezewiser, men jag tror att det typen av rullar kallas för ”Summer rolls”, vårrullarna blir de när man friterat dem.

  Det för övrigt sjukt gott ut. Personligen tycker jag att såsen är sjukt viktigt när man äter rullar, blev den lyckad?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Veggo-inspo | idabackstrom - 14 augusti, 2016

  […] HÄR är ett recept på hur vårrullarna kan göras. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes