I lördags var jag och käkade middag hos David. Han har en aphärlig lägenhet på Fridhemsplan med det mest fantastiska köket ever. Femplattors gasspis, stora öppna ytor och snygga hyllor, man kan dö för mindre. Dessvärre ingen köksfläkt så jag satt halva kvällen och hostade av chiliröken som lade sig som ett os över rummet, men det får man ta. ”Om man inte surpler, hur ska man då vete att de e suppe?”, som Emil skulle ha sagt.
David och Sebba, hans roomie bjöd på indisk linsgryta. Det var sjukt gott, och jag tar friskt på mig att dela med mig av receptet här tillsammans med några bilder från kvällen. Receptet de följde hittar ni här. Men jag lägger ändå upp det direkt i bloggen för future reference. Jag har faktiskt lagat det själv ett par gånger i somras så jag bidrar med lite egna tips också. Och som sagt, var inte rädd för att laga indisk mat, det är apenkelt så länge då har all kyddor hemma som krävs. Det är ett par stycken, men se det som en investering, de räcker länge.
Dhal, indisk linsgryta. för 4 pers
2 msk olivolja
2-3 krm torkad chili eller något starkt (kan varieras, eller helt lämnas ut om det ska göras barnvänligt)
1 tsk garam masala
4 dl röda linser
1 burk á 400 g krossade tomater
4 dl vatten
salt och peppar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk korianderpulver
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
2 dl kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk eller grädde.
Saft från en lime
3-4 dl turkisk yoghurt
1 kruka färsk mynta, hackad
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk garam masala pulver
ev: hackade tomater
ev: färsk koriander, hackad
salt och peppar
(rör ihop alla ingredienser och ställ i kylskåpet i 10 min.
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Underbart god gryta, gjort den x flera.
Testade idag att ha i vattenkastanj istället för spenat (man tar vad som finns hemma) det blev lika god smak men med mera crisp.
Körde den här här, fast freewheelade med gröna linser, mer kokosmjölk (en burk) och citron, vilket blev typ hur bra som helst. 🙂 Tack som fan; bra recept!
Sweet!
Så jädra god! Jag körde med 4 dl kokosmjölk och spädde med vatten eftersom. Körde på lite extra kryddor och använde citron. Jag hade också i halloumi – en höjdare!
Följde receptet till punkt och pricka. Jag var lite sådärnöjd om jag ska vara ärlig. Föredrar när dhal är mycket krämigare. Ska se vad gästerna tycker sen!
Vad tyckte dem då? Smaken är som baken, men absolut, det finns ju många olika recept på Dahl. Du kunde inte testat att koka lite längre och ha i lite mer grädde då? 😉 🙂
Av tre indiska grytor var det gästernas favorit. Så uppenbarligen fel på mina smaklökar. :p Får testa igen. 🙂 Och förlåt för negativ ton, sjukt fin blogg annars. 🙂
Haha, bra att höra det i alla fall! Tack så mycket 🙂
Den var mycket god! Jag höftade lite med mängderna och uteslöt nga kryddor. Men den här kommer att göras många gånger.
Den här grytan är verkligen en av de bästa jag smakat! Tack för receptet!
Oj vad god den här grytan är! Tack för ett smarrigt recept!
Varsego!
Vilket härligt recept. Gjorde den (följde nästan receptet) och det blev en höjdare. Dock blev den något tjock vilket gjorde att linserna tog lååååång tid att bli mjuka.