Chilipickles – a.k.a. knark på burk.

IMG_9528 (1024x765)Hej!

2012 har åtta timmar kvar på nacken och jag ska precis till att börja preppa rödbetorna inför kvällens nyårsmiddag. Innan jag ger mig in i köket vill jag dock ta en chans att skriva några snabba rader här på bloggen och tacka era alla för att ni läst, kommenterat och framför allt följt mig och Jävligt Gott under året. 2012 har inte varit det mest aktiva i bloggens tvååriga historia, men ni vet hur det är. Livet liksom.

Under hösten har jag börjat på ett nytt jobb, engagerat mig mycket ideellt i initativet Soppkök Stockholm (där jag fått chansen att använda ett par av mina kontakter jag fått genom bloggen, tack och bock!:)) och tyvärr har detta tagit alldeles för mycket tid ifrån både matlagningen och skrivandet. Det betyder inte att jag har lagt av. Som ett litet bevis på detta får ni här min julklapp till min kära bror och så också till er kära läsare!

Chilipickles – a.k.a. knark på burk (blir nog för att fylla en 2 liters burk till bredden)

IMG_9511 (765x1024)ca 800 g (25-30 st) stora gröna chilifrukter. Gärna så fasta och stora som möjligt. Går också att varva med röda eller mindre chilifrukter, men då blir det mindre att tugga i.
5 st citroner
5 msk korianderfrön
2 tsk svarta senapsfrön
ev 1 msk fänkålsfrön (om man gillar anis, jag skulle nog skippa dem)
1 tsk mald gurkmeja
1,5 tsk mald bockhornsklöver
1 tsk vitlökspulver
4 tsk salt
4 msk neutral olja

Receptet är väldigt enkelt när man väl skaffat sig alla kryddorna. Börja med att skölja av, torka och skiva chilin i ca 1-2 cm stora diagonala bitar. Mortla eller mixa korianderfröna, fänkålsfröna och senapsfröna grovt. Blanda dem med de övriga kryddorna i en tallrik.

Pressa citronerna och spara saften i ett glas. Värm upp oljan så den är rejält het i en kastrull och häll den direkt över kryddorna i tallriken. Det kommer börja fräsa och en doft av kryddorna stiger upp. Rör om så att allt blandar sig och alla kryddorna täcks. Blanda därefter ned citronen i kryddorna och rör om. Vänd chilin i kryddröran i en bunke och häll därefter ned chilin i en ren glas eller plastburk. Se till att få ned varje liten droppe av kryddröran i burken. Skaka om så allt täcks och låt stå i kylskåpet några dagar. Det går att äta direkt men blir godare när det fått götta sig lite. Den borde hålla i ett gäng månader.

Ät antingen som de är rätt upp och ned som ett tillbehör eller använd för att smaksätta grytor, röror eller sallader. Jag har till exempel ofta fått liknande på indiska restauranger när de snabbt ska göra en gryta starkare. Jag har själv också finhackat dem och blandat med avocado för en helt jävla awesome röra till till exempel en burgare eller tillsammans med tomatsås för en lite annorlunda pizzasås.

Gott nytt år, hoppas det blir jävligt gott !

IMG_9507 (1024x765)

, , , , ,

9 Responses to Chilipickles – a.k.a. knark på burk.

 1. Kristina 18 mars, 2013 at 10:32 #

  Det här blir så sjukt gott! Jag hittade något som kallades sivri paprika, de var tuggiga och ganska starka. Det funkade perfekt!

 2. Kristina 17 mars, 2013 at 02:17 #

  Det här är så sjukt gott! Jag hittade nåt som kallades sivri paprika som passade perfekt, mycket att tugga på och ganska starka.

 3. Nina 31 december, 2012 at 05:06 #

  Det sägs att man får konstiga cravings när man är gravid. Jag tyckte inte att jag upplevde något sådant, men en kväll släpade jag med min sambo till en indisk restaurang enbart för att jag var så brutalt sugen på chilipickles. Ditt inlägg får mig att känna att det nog var helt orelaterad graviditeten och att jag kanske är normal trots allt 🙂 Tack för receptet!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 1 januari, 2013 at 12:57 #

   Haha:D Ja det är sjukt gott alltså. Det är nog lite experimenterande innan det blir precis som på restaurangerna (tror dels att de använder en hel del ghee för att göra dem smörigare och kanske också försteker dem ibland, men det kan ju vara ett case av att de lagrats mkt längre..) Hoppas allt går bra med familjen!
   Kram

 4. David 31 december, 2012 at 04:44 #

  Jag kan intyga, jävligt gott!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Skräckrecepten hittade + ett bra recept | madmax4ftw - 6 januari, 2015

  […] chilipickles. Gav mig ut och sökte på nätet, chilipickles som jag hittade i butiken. Fann även ett recept om du känner för att göra det själv. Listan på vad som krävs väcker ju intresset. Koriander […]

 2. En dag utan kimchi är en förlorad dag | Nere i Söderort - 15 november, 2014

  […] och som är så gott att munnen brinner av lycka. Vi har hittat bästa receptet på denna blogg. I ren skräck över att bloggen skulle stänga och utesluta mänskligheten från världens goaste […]

 3. Första maj tvåtusentretton | Emma om sånt som är roligt - 1 maj, 2013

  […] ska bara modifiera receptet lite. Koriander är nämligen ej my cup of tea. Receptet hittar ni här, jag lovar att återkomma med resultatet. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha det till dock. Mat […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes