5 tips för att lyckas med Oatlys produkter

*Det här inlägget är i samarbete med Oatly*

Hej!

Som ni kanske har sett har jag ett samarbete med Oatly här under sommaren och som en del i det tänkte jag passa på att dela med mig av en del av min gedigna erfarenhet av att laga mat med deras produkter. Till skillnad från mjölk och grädde, som ju mer eller mindre är detsamma oavsett vilket företag du köper dem ifrån så beter sig ofta vegoprodukter från olika tillverkare sig väldigt olika då de har olika råvaror och tillverkningssätt.

Jag tänkte därför att jag snabbt skulle ge er några av mina absolut bästa tips och trix för att lyckas med Oatlyprylar, helt enkelt för att det kommer att göra er till snäppet bättre vegokockar 😉

 1. iFraiche är perfekt i kalla såser! Om du ska göra en dipsås, en kall yoghurtsås eller en vitlökssås så kommer iFraiche att vara perfekt. Den har en mild och neutral smak som lätt tar åt sig av andra kryddor och en krämig konsistens som är perfekt istället för gräddfil eller matlagningsyoghurt. Den har en lätt havresmak som vissa gillar och vissa inte. Det enklaste sättet att dölja den är dock att blanda upp såsen med lite citron, salt och peppar, eller andra starkare kryddor som till exempel vitlök.
 2. På Mackan är det perfekta creme fraichesubstitutet! På Mackan, Oatly’s ”färskost” är en betydligt mycket syrligare historia än den neutrala iFraichen, och dessutom tjockare och krämigare (ja lite som mjukost typ). Den passar perfekt i grytor och pastarätter där du annars skulle använt creme fraiche. Rör ner den de sista 5 minuterna i en pastarätt eller gryta för det där typiskt syrliga och krämiga slutresultatet. Om du dock bara vill ha en krämig och lite sötare gryta så ska du använda…
 3. iMat som slår matlagningsgrädde med hästlängder. Här kommer havreprodukternas naturliga sötma fram perfekt. Precis som vanlig grädde är iMat söt och fet och om du kokar ihop den reduceras den ner till en tjock och krämig sås. Med 12 % fetthalt är den ungefär lika fet som matlagningsgrädde. Du måste också testa att koka ihop den med gelésocker och göra pannacotta. Otroligt smarrigt! Fördelen är också att iMat har en betydligt mycket bättre fettsammansättning än grädde med en stor mängt omättat fett och låg halt mättat.
 4. iKaffe är en krämigare variant av Oatlys vanliga havredryck med lite extra stabiliseringsmedel tillsatt för att klara av det varma och syrliga kaffet utan att skära sig. Den extra krämigheten gör dock att den också funkar perfekt i oatshakes!
 5. Och sist – gör pannkakor på havredryck istället för mjölk! Fungerar perfekt att byta rakt av, minskar klimatpåverkan avsevärt och är jättegott. Byt dessutom ut äggen mot 3 msk kikärtsspad per ägg så vips har du veganska pannkakor. Svårare än så är det faktiskt inte. 🙂

Och en bubblare. Havremjölk till gröten på morgonen is the shiet. Jag har alltid tyckt att havremjölk ändå smakar lite så där som komjölken gjorde efter att ha gonat runt ett tag med gröten i tallriken på morgonen. Dvs rackarns gott! Och om man då bara kan ta omvägen förbi komjölken och gå direkt till gå, så varför inte? 😉

Förresten. Visste ni att ni att en liter havredryck har hela 80  % lägre klimatpåverkan än en liter mjölk? Just sayin… Det är inte bara gott för magen.

Vilka är dina bästa Oatlyhacks?

, , , , ,

7 Responses to 5 tips för att lyckas med Oatlys produkter

 1. DN 16 augusti, 2019 at 12:29 #

  Hej! Läste precis detta inlägg, ska prova byta ut grädde etc till oatlys produkter. Kul att se kommentarerna nämner palmolja, de verkar inte ha det längre i sina produkter så antar att de tog folks klagomål och ändrade innehållet i sina produkter!

 2. Jävligt gott
  Jävligt gott 2 augusti, 2017 at 03:56 #

  Ang. Palmolja så skrev jag ett långt svar på en fråga ang. det, fast i Floras produkter, som jag också samarbetar med. Läs gärna det om ni undrar hur jag ställer mig till sakfrågan – och varför jag tycker att det faktiskt kan finnas en poäng med palmolja i vegetabiliska produkter, om det hjälper till att minska köttkonsumtionen.

  https://www.javligtgott.se/vegansk-bookmaker-toast-och-jakten-pa-den-perfekta-veganmackan/

 3. Katja 2 augusti, 2017 at 11:04 #

  Håller med Malin om det här med palmoljan. Blev besviken när jag såg att vissa produkter innehåller det. Jag köper inga produkter med palmolja. Hoppas Oatly har vett att ändra i produkterna. Trist.

 4. Sabrina 24 juli, 2017 at 05:10 #

  Hej!

  Avis! Bor för närvarande i Ungern dit Oatly ännu inte kommit. Hoppas innerligt att de väljer att expandera ÄNNU mer 🙂

  Sabrina

 5. Malin 21 juli, 2017 at 08:55 #

  Bra tips. Jag har dock svårt att komma över att flera av produkterna innehåller palmolja och att bara havredrycken och matlagningsgrädden finns som ekologiska. Såklart inget du kan påverka, men ändå.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes