Vietnamesisk Nudelsallad

IMG_0404

Hej!

Januari är snart slut, och det känns som att året har dragit igång med en helt sjuk fart. Bloggen tar stormsteg, och jag har massvis med spännande planer på gång som jag snart kommer att berätta mer om, men även på jobbet är det full rulle med massor av spännande grejer. Det är inte lätt när man har två superkarriärer parallellt med varandra inte 😉

Men men, det är tur att det är så jävla kul att laga och äta all den här goda maten jag behöver klämma fram för bloggens skull då! Jag har fortsatt att småfuska mig fram med lite vietnamesiska smaker, och efter att ha varit på Minh Mat på Odengatan för några veckor sedan så blev jag supersugen på att slänga ihop en god nudelsallad.

Så här såg rätten på Minh Mat ut (verkligen värt ställe att besöka! De har minst en veganrätt till lunch varje dag, och en helsida i sin a la cartemeny som är vegansk!). Min nudelsallad var inte ens i närheten av deras, men god blev den!

IMG_0168

Enkel Vietnamesisk nudelsallad 3-4 portioner

  • 250 g risnudlar
  • 150-200 g pak choi
  • 100 g shiitakesvamp
  • 1 röd paprika
  • 1 dm purjolök
  • 1 röd chili
  • 1 rödlök
  • 200 g fast tofu
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1/2 kruka färsk mynta
  • 1/2 tsk sesamolja
  • ca 50 g jordnötter
  • 2 klyftor vitlök
  • juice från 2 st lime
  • 0,75 dl kikkoman soja + 1 msk till wokning
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl olja till fritering och wokning

IMG_0385

Börja med att blanda dressingen. Pressa saften från 2 lime och blanda med socker och sojan. Riv ner vitlöken och 1/2 fint skivad röd chili. Låt dra i ca 30 minuter i kylskåp.

Fortsätt därefter med att värma upp oljan i en wokpanna. Koka samtidigt upp vatten till nudlarna. Skär tofun i ca 1/2 cm tjocka, trekantiga bitar och fritera dem i oljan tills de blir gyllenbruna och knapriga. Ta upp ur oljan och låt rinna av på hushållspapper. Behåll ca 1 msk av oljan i woken. Lägg risnudlarna i det uppkokta vattnet och låt dra ca 3 minuter. Låt dem inte dra för länge, för då blir de för mjuka och går lätt sönder.

IMG_0403

Skölj och skiva pak choien, resten av chilin, rödlöken, paprikan, purjolöken och svampen i strimlor. Börja med att steka rödlöken i woken tills den är mjuk. Tillsätt därefter svampen och paprikan och stek på hög värme i några minuter, tillsätt sist chilin, purjolöken och pak choi samt ca 1 msk kikkomansoja och låt woka i ca 30 sekunder till.

Blanda de wokade grönsakerna med nudlarna, finhackad koriander och mynta samt sesamolja.

Servera salladen med grovhackade jordnötter och dressingen vid sidan, så varje person får dressa sin sallad själv. Det är också gott med extra koriander, några limeskivor samt srirachasås till.

IMG_0388

 

, , , , , , ,

4 Responses to Vietnamesisk Nudelsallad

  1. Mattias 6 mars, 2016 at 06:29 #

    Jävligt gott! En ny favorit! Jag hade lite kryddor i när jag friterade tofun , och det gjorde susen!

  2. Johan 3 februari, 2016 at 08:48 #

    Jag gjorde en bastard av den här med blekselleri eftersom jag inte hade Pak Choi hemma, och räkor istället för tofu, men det blev sjukt gott med riktigt härlig asiatisk smak. Koriander och mynta var en spännande blandning.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegetarisk veckomatsedel för vecka 7 2016 | Middagstips & enkla recept på vardagsmat - 7 december, 2016

    […] det tar bara 20-30 minuter från start till finish. Och så är det ju nästan som pizza! Onsdag: Vietnamesisk nudelsallad. Onsdag är ju lillördag, och då vill man ha något lite mer spännande. Eller hur? Den här […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes